Închide

Expoziția „Evreii lui Sárdi” – vernisajul are loc în 27 ianuarie, la Muzeul de istorie a evreilor din Cluj-Napoca

ActualitateCultură by Actual de Cluj - ian. 24, 2022 0 181

De ziua internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, în 27 ianuarie, de la ora 17.00, are loc vernsiajul expoziției „Evreii lui Sárdi”, la Muzeul de Istorie a Evreilor din Cluj Napoca (str. Virgil Fulicea nr. 3).

Expoziția prezintă o selecție de portrete ale membrilor comunității evreiești din Cluj realizate în perioada 1935-1944 în atelierul fotografic „Foto Sárdi” (deținut de fotograful Sárdi Elemér).

Imaginile sunt reproduceri după clișeele fotografice (originale) pe sticlă și celuloid recuperate de Asociația Renascendis prin intermediul platformei Arhiva de Fotografie, pe care o gestionează, din arhiva atelierului „Foto Sárdi”, care a funcționat la Cluj în perioada 1935-1956.

Expoziția este rezultatul muncii de cercetare din cadrul proiectului „Evreii lui Sárdi”, dedicat istoriei comunității evreiești clujene din 1935-1944, prin prisma fotografiei de epocă. Punctul de pornire al proiectului a fost descoperirea unei resurse documentare inedite: un fond de aproximativ 4.000 de clișee fotografice realizate în atelierul „Foto Sárdi”, dintre care peste 1.250 sunt portrete atribuibile unor membri ai comunității evreiești.

Această colecție de portrete, unică nu doar prin numărul și calitatea tehnică și artistică a clișeelor, dar și prin posibilitatea de atribuire a subiecților, ne-a oferit o ocazie de documentare rară în domeniul istoriei fotografiei din România – de a cunoaște vizual o bună parte a unei comunități evreiești urbane – comunitatea evreiască din Cluj.

Imaginile reproduse în expoziție – portrete individuale, grupuri de prieteni, portrete de familie sau portrete de cununie – sunt, în multe din cazuri, singura mărturie vizuală rămasă în urma deportărilor. Documentele fotografice din arhiva „Foto Sárdi” ne oferă șansa de a pune chipuri în listele și pe fișele de victime ale Holocaustului, de a restitui fotografii de familie supraviețuitorilor aflați încă în viață și de a face cunoscută povestea acestora. Dar Evreii lui Sárdi nu este numai despre Holocaust, ci despre viața unei comunități, despre transformările prin care aceasta a trecut timp de aproape un deceniu – cel mai dificil deceniu din existența ei. Și despre cum munca de zi cu zi a unui fotograf s-a transformat, neintenționat, într-un surprinzător purtător de memorie colectivă.

Fotograful în cauză este Sárdi Elemér (1907-1981), unul dintre cei mai apreciați și căutați fotografi din Cluj la sfârșitul anilor 1930 și începutul anilor 1940. Excelent portretist, Sárdi era chemat să imortalizeze și evenimente mondene. Cunoscut ca fotograful celebrităților în Cluj și chiar la Budapesta, adesea se prezenta ca „fotograful femeilor frumoase”. O bună parte a populației Clujului din perioada 1935-1950 a trecut pragul atelierului „Foto Sárdi” – maghiari, români, evrei și germani, mărturie a unui Cluj divers și multietnic, într-o perioadă marcată de schimbări politice și sociale.     

Nici un comentariu

Scrie un comentariu