Închide

Expertiză: zid de 3 metri înălțime și jumătate de kilometru lungime, cu sute de stâlpi pentru protejarea centurii Clujului de muntele de gunoi care o ia la vale

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 07, 2017 1 520

E groasă: raportul experților privind situația de la groapa de gunoi a Clujului, Pata Rât, și gunoiul lichid ce se revarsă peste centura orașului, arată că pentru a opri muntele din scurgere și a nu afecta centura e nevoie de lucrări de foarte mare amploare.

Raportul arată că rampa de gunoi s-a ridicat pe argilă alunecoasă și că între 2006 și 2010 s-au aruncat nu mai puțin de 82.000 tone de nămol, în grosime acum de șase metri pe alocuri, care alunecă la vale. „Pentru a scăpa Centura, va trebui să ridicăm un zid între Centură și Muntele de Gunoi. Un zid de aproape jumate kilometru lungime și trei metri înălțime , făcut din cam 4-500 piloți, peste cinci tone fiecare”, explică activistul de mediu Szakats Istvan. „Zidul va trebui construit cu o retragere de opt metri de drum, pe o lungime de jumate kilometru. O să fie de mutat zeci de mii de metri cubi de gunoi din marginea muntelui. Unde-i punem? Peste restul muntelui? Nu se poate că deja și așa vine peste noi. Lângă? Nu se poate, că în jur e numai teren privat. Îmburdăm în lacul de levigat? Nu e voie. Și atunci? Terenul de sub depozit este plastic curgător sau plastic moale cu structura afectată pe 3-6 metri adâncime. Cândva levigatul avea un debit de sub 40mc/zi, acum are un debit de 200-400mc/zi. Cât de adânc va trebui să punem pilonii să avem încredere că nu numai încetinim venirea muntelui peste drum, dar o și oprim? Stația cu osmoză inversă (dacă ar fi montată, dar domnul Țișe tocmai a renunțat la ea) ar scoate 165 metri cubi levigat pe zi – adică mai puțin decât intră. Dar până lacul e acolo, mai greu faci zidul. Iar Apele Române vor să vadă levigatul curățat înainte să-l lase să curgă către Apahida. Și atunci care e soluția? Stație de epurare? Dar aia unde se montează? Că nu e loc. În cât timp? Că nu e timp”.

În 5 octombrie Universitatea Sapientia a prevelat câte zece probe din lacul de levigat. Rezultatele – nivelul de clorid e depășit de 20 de ori. Sulfatul e depășit de șase ori, amoniul – de peste 4.000 de ori. Nivelul de nitrat e depășit și el de 20 de ori față de maximul admis, iar bicarbonatul – de peste 70 de ori.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

 

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Un comentariu

  1. Care ar fi interesul activistului Istvan in toata aceasta afacere? Ongurile sale finantate din bani publici sa mai castige vreun contract de te miri ce prooecte fantastice?

Scrie un comentariu

Articole similare