Închide

Exemplul PUZ-ului Sopor în mediul rural. Cartier model la Chinteni pe 32 de hectare planificat de Primărie. Ce probleme văd specialiștii de la Județ în calea realizării lui

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 11, 2021 0 3865

Primăria din Chinteni a inițiat planificarea de la 0 a unui nou cartier în comună pe o suprafață de peste 31,9 hectare, terenuri private. Documentația realizată de proiectanții de la Made By fixează regulile de construire pentru un cartier cu 311 case unde se estimează că vor locui 900 de oameni, cu spații verzi, străzi capacitate și zone publice de dotări de centru de cartier. Proiectul a fost supus atenție Comisie de Urbanism a Județului la ședința din 10 iunie și a fost avizat. Specialiștii au cerut proiectanților să aducă prin regulament reguli specifice de construire a locuințelor, în așa fel încât să există o coerență arhitecturală pentru viitoarele locuințe. Un arhitect din comisie a estimat, ochiometric, viitorul cartier la cel puțin 10 milioane de euro și a cerut lămuri cu privire la modul în care se va realiza efectiv, remarcând că marea problemă a acestor cartiere planificate de autoritățile publice, cum este și Soporul, se leagă de realizarea rețelelor edilitare.

 

În prezent, terenul de peste 31,9 hectare din zona Sub Plopi unde se dorește constituirea unui cartier de locuințe în comuna Chinteni, e situat pe dealuri, zona fiind împărțită în 110 parcele din care 2 sunt drumurile Nucului și Frasinului, iar restul sunt parcele proprietate privată cu diferite destinații. Terenul este construit parțial pe limita central sudică, la strada Cireșilor. Aici există 9 proprietăți construite cu locuințe unifamiliale, cu subsol sau demisol, parter, etaj sau mandardă. În rest terenul este liber de construcții.

Arhitecta Miruna von Schonberg de la Made By, proiectanții care s-au ocupat pentru Primăria Chinteni de masterplanului cartierului, a explicat la ședința de urbansim din 10 iunie că prin Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al noului cartier s-a propus reparcelarea terenurilor, rezultând peste 280 de parcele pentru case (cu suprafețe minime de 700 de mp), un centru de cartier public, cu instituții și servicii, de 1,7 hectare și o rețea coerentă de drumuri cifrată undeva la peste 4 hectare, plus zone verzi.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a ținut să spună că respectivul PUZ de cartier a venit ca urmare a propunerilor făcute în PUG-ul comunei Chinteni de către arhitectul Radu Spânu de a se realiza masterplanuri de către Primărie care să ofere viziune de dezvoltare a unor zone din comună. „E un ajutor pentru urbanizarea zonei pe care primăria îl da, dacă vreți este exemplul PUZ-ului Sopor în mediul rural”, a arătat Salanță.

Oficialul a recomandat proiectanților să regândească traseul drumurilor, în așa fel încât ele să nu fie toate drepte iar zonele verzi centrale ale cartieurlui să nu fie secționate de acestea.

Arhitectul Vlad Negru din comisie a dorit să știe exact cum se va implementa PUZ-ul cartierului. „Cele 4 hectare de teren pentru străzi vor trece în proprietate publică? Cum se va face reparcelarea terenurilor, cu ce indice de diminuare, cine va suporta costurile de realizare a rețelelor, mai ales dacă se propune eficiarea cartierului în etape. Toate costurile intervențiilor sunt obligatorii să apară potrivit Legii 350 în PUZ. Care sunt în sarcina persoanelor fizice și juridice, în calitate de proprietari și care sunt în sarcina Consiliului Local. La ochi, este un cartier care presupune o investiție de 10 milioane de euro. Cum poate duce Primăria astfel de costuri este altă temă”, a semnalat arhitectul.

Acesta a mai arătat că respectivele chestiuni legate de implementare trebuie să fie clar lămurite, în așa fel încât să nu apară probleme legate de discriminare semnalate de alți cetățeni deoarece Primăria mobilizează fonduri publice pentru rețelele unui cartier dezvoltat de anumiți privați.

Proiectanții l-au informat că reparcelarea propusă încurajează asocierea între proprietari în așa fel încât să pornească construirea pe zone. „Primăria va suporta rețelele și drumurile iar beneficiarii bănuim că vor contribui cu valoarea terenului pentru drumuri. 16% trebuie cedat pentru drumuri”, a spus arhitecta Miruna von Schonberg. Aceasta a mai arătat că administrația din Chinteni e hotărâtă și că mai are internții de urbanizare și a altor zone din comune de 100-200 de hectare, cu proiecte simolare, mai ales că există rețele de apă sau calizare în comună, iar cea de gaz este în execuție.

„Cel mai probabil se va merge pe taxa de urbanizare care va fi introdusă în legislație de anul viitor. Așa se vor strânge banii pentru realizarea rețelelor. E un prim exemplu, un proiect pilot”, a mai spus Salanță.

Specialiștii din comisie au mai cerut proiectanților ca în regulementul PUZ-ului cartierului Sub Plopi să prevadă reguli clare pe partea de arhitectură pentru viitoarele locuințe care se vor construi aici, tocmai pentru ca acesta cartier să aibă o coerență la nivel arhitectural, al împrejmuirilor etc.

Proiectul a primit avizul comisiei.

Viitorul cartier urmează să însumeze 311 case unde vor locui peste 900 de oameni.

Primărița din Chinteni, Lucia Suciu, a spus pentru Actualdecluj.ro că în comună urmează elaborarea de către Primărie a unor PUZ-uri care vizează urbanizarea a 200 de hectare de tren cu scopul de a veni atât în sprijinul locuitorilor cât și a celor care doresc edificarea unor construcții într-o zonă unde va avea spații verzi generoase, totul cu respectarea specificului local rural.

„Noi am ales să planificăm acest prim cartier, tocmai pentru a oferi un exemplu prin care să nu repetăm problemele care există deja în alte comune limitrofe municipiului Cluj-Napoca. În vederea viabilizării zonei în discutie, vom accesa diverse linii de finanțare. Finalitatea acestui demers este aceea de a oferi beneficiarilor condiții ridicate de trai, adaptate vremurilor actuale. Urmează să planificăm și alte cariere”, a spus Lucia Suciu.

Aceasta a spus că este deoacamdată greu de estimat în cât timp se poate realiza un astfel de cartier în comună. „Poate reușim în 3-4 ani, dar depindem foarte mult de solicitările cetățenilor”, a mai spus primărița din Chinteni.

Proiectanții de la Made By au realizat și un filmuleț în care au simulat felului în care va arăta viitorul cartier.

Extrase din memoriul PUZ

Sursă foto cover Facebook, simulare cartier realizată de Made By

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.