Închide

Exemple nefericite de utilizare a Tricolorului. Arhitecții critică folosirea steagului României „pe toate gardurile”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 01, 2020 0 593

Un arhitect clujen implicat în multe proiecte de reabilitare a spațiului public din Cluj-Napoca și nu doar aici, Eugen Pănescu, a oferit pe Facebook câteva imagini nefericite din România care arată cum se folosește tricolorul, simbolul național, „să medităm măcar astăzi ce e de făcut mai bine cu tricolorul”. Alți arhitecți din Cluj l-au completat. Artistul Dan Perjovschi a intervenit și el.

„Pe lângă alte activități, cât de festive și le dorește fiecare, să medităm măcar astăzi ce e de făcut mai bine cu tricolorul.Îmi lipsește Duo van der Mixt (artiștii Mihai Pop și Cristian Rusu – n.red.), singurii de care știu că au privit critic folosirea tricolorului în toate derapajele agresive și mai ales absurdul, ridicolul și ironia acelor situații. Colecția nu poate fi închisă niciodată, se pare. Nici o alăturare de culori nu e vreodată o întâmplare și vă asigur că am sensibilitatea ascuțită de anii mizerabili ai regimului Funar la Cluj, ale cărui efecte nu s-au încheiat brusc într-o cabină de vot. Edit cu scuze pentru memoria prea selectivă, de la Dan Perjovschi, în comentariu. Ai dreptate și mulțumesc pentru atenționare. Dacă mai știți, scrieți aici. Drapele și steaguri arborate ocazional, mai ales de 1 dec. nu sunt vizate de postarea mea. Cu excepția permanenței lor”, a scris Eugen Pănescu. El a oferit o serie de imagini din țară cu tricolorul utilizat pe parapeți de pod, pe pizzerii, dar și pe monumente absurde.
(imagine din Brăila de pe Faleză, despre ea Pănescu a spus că seamănă cu o coastă a neamului care iese sau intră brusc în boscheți)
(sursa fotografii: Eugen Pănescu Facebook)
Despre expozițiile și artiștii care oferit exemple de utilizare în exces a tricolorului, Dan Perjovschi a arătat că nu doar Duo van der Mixt au fost cap de listă.
(mesajul lui Dan Perjovschi)
A intervenit și arhitectul Dan Clinci, care a oferit un colaj de imagini de pe net, adunate, în același spirit, la fel de „drăguțe” ca cele ale lui Pănescu.

Arhitectul Mihai Racu, membru în comisia de urbanism a Primăriei, a semnalat că ar mai fi ceva de pozat și în Cluj-Napoca, pe strada Victor Babeș, fără să ofere mai multe detalii.
Bogdan Braicu a scris că își amintește de tomberoanele tricolore cu care impânzise Funar Clujul. „Unul l-am dus eu pentru Cristi Duo van der Mixt la o expozitie la Linz. Era în 2005. Pozā n-am”, a scris Braicu.
Cineva a postat o fotigrafie și cu sediul Primăriei Cluj-Napoca pe care e arborat un mare tricolor.
sursa foto cove: Eugen Pănescu Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare