Închide

EXCLUSIV Planuri mari la U Cluj după promovare. Buget de peste 4 milioane de euro, transferuri importante. Contractul lui Lincar, prelungit!

SportTop News by Catalin Suciu - iun. 01, 2022 4 3476

Universitatea a promovat, eliminând-o pe Dinamo într-o dublă manșă, iar clubul se pregătește acum de o nouă eră. Se anunță câteva transferuri importante la Universitatea. Iar bugetul a crescut: „la calculele noastre și la discuțiile pe care le mai avem, putem ajunge spre 4.5 milioane de euro”, spune Radu Constantea, președintele Universității. Antrenorul Erik Lincar anunță și strategia din campania de transferuri: „aș prefera jucători din play-off. Am primit multe mesaje de la fotbaliști care vor să vină aici. Vom aduce jucători de valoare.”

*Contractul lui Lincar s-a prelungit automat după promovare, pentru încă un sezon.

*Fotbaliștii care au promovat au primit peste 100.000 de euro primă pentru că au învins-o pe Dinamo.

*Ce urmează acum pentru Universitatea, ce calcule și-au făcut cei din conducere și cât e ponderea de finanțare publică la „U”, în cele ce urmează.

U Cluj a ajuns din nou în prim-planul fotbalului din România după dubla cu Dinamo, pe care a câștigat-o și-a promovat în prima ligă. Timpul e foarte scurt, iar echipa are nevoie de întăriri. „Din câte am discutat, vom face undeva la șase, poate chiar șapte transferuri. Sigur, vom aduce jucători de valoare, nu doar de dragul de a transfera. Cei care vor veni, vor aduce plus-valoare”, spune managerul sportiv Gabi Giurgiu pentru actualdecluj.ro.

Antrenorul Eric Lincar afirmă că a primit multe mesaje din partea unor fotbaliști din Liga 1, care și-au arătat disponibilitatea de a juca pentru U. „Suntem atractivi. O să aducem jucători de calitate. Aș prefera jucători care au fost anul acesta în play-off. Multă lume își dorește să joace la Universitatea. Se vede atmosfera, emulația, aportul fanilor. Orice jucător din România cred că își dorește să ajungă aici. Avem stabilitate din toate punctele de vedere, iar latura asta de siguranță este importantă. Am primit multe mesaje din partea unor fotbaliști care vor să vină la U Cluj.  Nu ne grăbim, nu vrem să aducem doar de dragul de a transfera. Asa cum am așteptat și în iarnă, iar lumea zicea că nu transferăm, că nu ne mișcăm. În schimb, am vrut să facem alegerile corecte, la fel ca și acum. Și vom aduce exact ce ne trebuie”, spune Lincar.

Cât va fi bugetul clubului în Liga 1?  Stăm de vorbă cu președintele Universității, Radu Constantea. Potrivit lui, clubul se așteaptă  să ajungă la un buget de aproximativ 4,5 milioane de euro. Unele contracte de sponsorizare aflate în derulare vor crește odată cu promovarea. Potrivit lui Constantea, clubul poartă discuții și acum cu alți potențiali sponsori care vor să se alăture clubului.

„Avem drepturi TV, contracte de publicitate și sponsorizări, ce previzionăm ca venituri din ticketing, abonamente și vânzări și co-finanțarea de la Consiliul Local. Procentual, unele contracte ne cresc deja cu până la 60%. Garantat, avem un buget de 3.8 milioane în acest moment, dar purtăm discuții și cu alți parteneri și probabil că în următoarele două spăptămâni mai semnăm contracte. Bugetul va ajunge la aproximativ 4,5 milioane de euro, dacă totul decurge în regulă.”

Există vreo negociere cu un anumit om de afaceri care să preia toată echipa?, l-am mai întrebat pe Radu Constantea.

„Nimic de genul acesta. Nu am discutat cu cineva care să vină, să preia controlul. Ar fi și foarte greu fiindcă bugetul e împărțit undeva pe la 20 și ceva de companii.”

Este U Cluj echipa Primăriei?

Radu Constantea:

„Nimic mai fals. Pe un an fiscal de liga 2, de exemplu, ponderea de co-finanțare de la primărie a fost undeva la 35-37 la sută. În 2020, noi am avut un buget de 7,4 milioane de lei, iar de la primărie au venit 2,8 milioane. Anul trecut, 2021, bugetul cu tot cu Academie, a fost de aproximativ 9 milioane de lei, iar alocarea primăriei de aproape 3 milioane.  Universitatea Cluj nu are un buget asigurat de primărie. Consiliul Local este membru fondator, iar noi avem dreptul să depunem dosarul de finanțare și putem să primim sau nu bani. Uitați, în Liga 1 ponderea de la bugetul local va scădea. Bugetul crește, dar alocarea nu va crește. Universitatea e un club sustenabil, nu depinde de banii de la Primărie. Cum să fie U Cluj echipa primăriei? Păi UTA Arad în 2019 a primit 12 milioane de lei de la Primărie, noi 2,8 milioane. Sunt alte echipe finanțate puternic de autoritățile locale, nu noi. Sigur, ne ajută mult acești bani, dar nu depindem de ei. Apoi, noi în ultimii 4-5 ani și prin discuții cu FRF-ul am propus să nu se mai finanțeze sportul profesionist de administrații locale sau regionale, ci să se investească doar în infrastructură sportivă și în centrele de copii și juniori. Noi suntem de acord cu asta, dacă toate cluburile sunt de acord. Universitatea are o stabilitate, Universitatea e un club stabil din toate punctele de vedere. Avem această co-finanțare, dar noi suntem sustenabili pentru că reușim să atragem din zona privată undeva la 65% din totalul bugetului.”

Radu Constantea:

„Am crezut că putem promova inclusiv după meciul cu Hermannstadt. Am și organizat două evenimente la care a participat toată echipa și-am văzut ce atmosferă e în lot. Jucătorii au diverse bonusuri în contracte pentru promovare, la fel ca și staff-ul tehnic. Pe lângă aceste bonusuri, la dubla cu Dinamo au jucat și pe ceva extra. Este vorba de peste 100.000 de euro. Important e că am ajuns aici, iar acum vrem să trecem la următorul pas. „

4 comentarii

  1. Nu ar fi bine sa afisam pe site o poza cu multumiri pentru toti cei 26 sponsori ,cu membri fondatori si tot ce tine de parteneriate mai multa informatie si actualizate datele.De ce in urma cu 2 luni Radu Constantea zicea 38 parteneri si azi 26 ? Numa intreb

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.