Închide

O nouă idee pentru Cluj: autobuze autonome care să deservească Parcul Etnografic din Hoia

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 01, 2022 1 265

Primăria Cluj-Napoca tatonează înființare unei linii 0 de transport public în centrul orașului despre care primarul Emil Boc a spus că își dorește să fie deservită de un autobuz autonom. Numai că municipalitatea, deși a lansat trei licitații pentru a achiziona autobuze electrice autonome, nu a primit nicio ofertă.

Consiliul Județean (CJ) Cluj a primit și el o recomandare de la consultanții norvegieni (Nordic Urban Design Agency) care s-au ocupat de conceptul Masterplanului pentru modernizarea și extinderea Parcului Etnografic „Romulus Vuia” din Hoia, de a înființa o linie de transport în comun care să deservească muzeul satului și care să fie deservită de autobuze autonome.

De altfel, norvegienii au arătat încă de acum câțiva ani că CJ Cluj, deși are o destinație culturală cu mare potențial în Hoia pe care nu o valorifică ca ATU al județului subliniind că în primul rând este nevoie de conectarea aceteia cu oamenii prin asigurarea transportului public. Aceștia au recomandat instituției, la o nouă vizită pe care au efectuat-o recent, să achizioneze autobuze autonome care să deservească acest muzeu, chiar și parcul industrial Tetarom I, aflat în proximitate, funcțiune aflată tot în proprietatea județului. Recomandarea a vizat accesarea de fonduri nerambursabile pentru achiziția în primă etapă a două mijloace de transport în comun (autobuze autonome electrice), în parteneriat cu NUDA.

foto cover: Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic, u partenerii de la NUDA AS din Bergen, Norvegia, Håkon Iversen si Christine Kahrs/Facebook

CJ colaborează cu NUDA din 2016, inițial pe proiecte cu fonduri nerambursabile pentru restaurarea biserilor din Parcul Etnografic, apoi norvegienii au livrat instituției un concept de valorificare al muzeului în urma căruia a fost organizat un concurs de soluții.

Deocamdată planul de extindere și amenajare câștigător în cadrul acestui concurs, al biroului arhitecție Alice Oprică, început în 2018, nu a fost pus în opreră. CJ Cluj caută fonduri pentru extindere iar proeictul a avut nevoie de tot felul de ajustări având în vedere că zona este una dificilă (alunecări de teren, pădure, vecinătatea cu parcul industrial Tetarom I etc).

Proiectul era inițial despre restaurarea bisericilor, despre picturi. După prima vizită la muzeu ne-am dat seama că e nevoie de un plan, pentru ca turismul și orașul să beneficieze cu adevărat de acest obiectiv”, explica Hakon Iversen, de la Nordic Urban Design Association, cu ocazia unei unei prezentări la Cluj din 2016 . „Mai întâi, a fost importantă pentru noi înțelegerea orașului. Am fost de mai multe ori aici, ne-am făcut prieteni aici. Trebuie să vedem ce face orașul pentru parcul etnografic și ce înseamnă parcul pentru oraș. Muzeul e sus, e inaccesibil pentru oameni. Apoi, trebuie să creezi experiențe, să îi atragi pe oameni. Ideea principală este cum legi parcul de oraș”, a spus Iversen. Despre ideea de „master content plan” puteţi citi mai multe AICI.

Un festival din Cluj, Jazz in The Park a integrat în circuitul de festival acest parc, urmând ca și anul acesta ediția festivalului să aibă ca locație principală Parcul Etnografic.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare