Exclusiv: Înșelați și cu banii luați. Plângere penală împotriva constructorilor depozitului de deșeuri
AdministrațieRecomandarea redacției by Cosmina Fernoaga - oct. 01, 2014 0 530
Dintr-un raport oficial de informare – obținut din cadrul instituției prin sursele Actuldecluj.ro – reiese că șantierul depozitului de deșeuri a fost complet abandonat de constructori (firmele Atzwanger și Construcții Napoca). În urma expertizei tehnice comandate de Consiliul Județean Cluj s-a demonstrat că aceste firme de construcții sunt responsabile pentru modul deficitar în care au gestionat întreaga lucrare. Numai că recomandarea de a remedia lucrările neconforme a fost respinsă de constructori. Mai mult, firmele au avut grijă să diminueze drastic cuantumul garanției depuse pentru buna execuție a lucrărilor, de la 10,7 milioane de lei la 3,7 milioane de lei. Astfel, administrația județeană nu-și mai poate recupera nici măcar o parte din prejudiciu, motiv pentru care, luni, a și formulat o plângere penală împotriva constructorilor, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj. În paralel se fac demersuri pentru angajarea unui nou Antreprenor.
După doi ani de așteptări, investiția care ar fi trebuit să asigure orașului un sistem decent de colectare și depozitare a deșeurilor menajere este complet compromisă. Altfel spus, Clujul se întoarce de unde a plecat. Cu lucrări începute și prost executate, cu bani cheltuiți inutil, cu constructori care au spălat putina. Firmele Atzwanger și Construcții Napoca refuză să-și asume responsabilitatea pentru greșelile comise, iar Consiliul Județean se vede nevoit să caute noi constructori care să repare răul comis. Alți bani, altă distracție, alt timp pierdut, în condițiile în care municipiul Cluj Napoca și județul Cluj stau pe un morman de gunoi pe care nu mai au unde să-l depoziteze.
Expertiza comandată de Consiliul Județean arată clar culpa firmelor de construcții: „nu s-a respectat proiectul celulei; nu s-a asigurat funcționarea drenului celulei care, chiar dacă nu a fost executat conform proiectului, dacă era decolmatat la timp s-ar fi evitat alunecarea digului nordic și deformațiile exagerate ale digului estic; nu s-a realizat compactarea uniformă a umpluturii și nici gradul de compactare cerut de caietul de sarcini; nu s-a realizat întreținerea curentă necesară a lucrărilor executate, în perioada de întrerupere; nu s-au executat lucrări de captare a apei din precipitații și de dirijare a ei înafara incintei”. Raportul mai demonstrează că pentru remedierea acestor lucrări, constructorii ar trebui să-și asume costuri în valoare de peste 13,5 milioane de lei. Numai că firmele de construcții refuză să-și asume responsabilitatea pentru această situație și nu mai lucrează nimic încă din luna iunie. În mod normal, Consiliul Județean ar fi putut să recupereze o bună parte din prejudiciu, din suma cu care constructorul a garantat pentru buna executare a lucrărilor, în valoare de peste 10,7 milioane de lei. Numai că firmele de construcții au avut grijă să diminueze drastic această asigurare, la suma de 3,7 mil de lei. S-a făcut, desigur, o notificare către societatea de asigurare – reasigurare City Insurance, pentru plata întregii sume de peste 10,7 mil de lei, iar, în același timp, Consiliul Județean a formulat și o plângere penală împotriva cosntructorilor, la Parchetul de pe lângă judecătoria Cluj.
Pe de altă parte, tot Consiliul Județean are sarcina de a se achita de acest proiect, astfel că deja face demersuri pentru angajarea unui alt constructor. Proiectul centrului de deșeuri a demarat greoi încă de la început, din pricina lipsei unui amplasament potrivit. În mandatul președintelui Alin Tișe s-a identificat un teren nu departe de zona Pata Rât, la care se putea ajunge ușor din centura Vâlcele – Apahida. Acest teren se afla în patrimoniul comunei Feleacu, iar Consiliul Județean a încheiat un acord pentru preluarea lui, cu administrația locală. Ulterior s-a demarat licitația pentru atribuirea contractului de lucrări, iar după multe contestații, chiar și în instanță, proiectul a fost adjudecat de firma Confort din Timișoara, aliată cu firma Atzwanger. Câteva luni mai târziu, firma Confort avea să intre în procedură de insolvență, și tot atunci, locul lui Tișe la Consiliul Județean a fost luat de Horea Uioreanu. Noul executiv al administrației județene avea să ia niște decizii care astăzi, după cum se vede, aduc un mare prejudiciu Clujului. În loc să se caute un constructor nou pentru acest centru de depozitare a deșeurilor, prin licitație publică, s-a trecut la negociere directă cu firma Atzwanger. Această firmă s-a aliat, prin nu se știe ce mijloace, cu firma Construcții Napoca, condusă de omul de afaceri Ioan Bene, în prezent aflat în arest pentru dare de mită. Pe parcurs firmele au invocat necesitatea stabilizării amplasamentului, deci și costuri suplimentare. În fapt, specialiștii din Consiliul Județean i-au acuzat pe constructori că intenționat ar fi escavat unul dintre dealuri, pentru a provoca alunecările de teren în vederea suplimentării valorii lucrărilor. Până în prezent, pentru acest proiect Consiliul Județean a plătit peste 13,3 milioane lei (la celula de depozitare) și peste 47,8 milioane lei (la zona tehnică). Au rămas de asemenea nedecontate lucrări de peste 4,6 milioane de lei. În total, valoarea întregului proiect se ridică la 107,5 milioane de lei.