Închide

Campanie Actualdecluj.ro. Așteptăm adevăratul Urbanism de Bun-Simț! Mahalaua din curtea Primărie vechi și bodyguardul la cravată

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 30, 2014 0 510

Le-au desenat”, mură-n gură, o primărie mai prietenoasă. Cu pietonii, cu Universitatea, cu zona centrală. Conducătorii orașului n-au fost nici măcar curioși de propunerea studenților arhitecți. Ba mai mult, un adjunct de instituție publică la cravată l-a apostrofat pe îndrumătorul studenților că nu a cerut voie ca să fie în curtea primăriei, atunci când aceștia au luat pulsul clădirii din Piața Unirii nr. 1 unde funcționează, pe lângă primărie și poliția sau Ispecția Muncii.

Să legăm Universitatea de semipietonalul Eroilor, prin curtea primăriei vechi din Piața Unirii nr. 1. Cum? Dărămâm un gard, spargem lacătul unei porți și avem o „ulițăcare leagă Bratianu de B-dul Eroilor, adică studenții de piață și cafenele. Studenții arhitecți au discutat tema și au desenat o primărie mai prietenoasă, fără porți și lacate, cu o curte care să funcționeze ca legătură pietonală între zona universitară și zona pietonală din oraș. Cu păstrarea locurilor de parcare care există în incintă. Numai că nimeni din conducerea primăriei nu s-a prezentat să o asculte, deși invitațiile s-au făcut.

În acest weekend propunerile studenților vor fi expuse la Gara din Cluj în cadrul evenimentului Scena Urbană. Vezi aici programul.

DSC_0286

40 de studenți împreună cu arhitectul Szabolcs Guttmann au vizitat vara aceasta curtea primăriei din Piața Uniri nr. 1. „Am intrat din spate să vedem poarta pe care putem să o deschidem. Acolo în secolul 19 era o primărie cu ulită pietonala, fără poartă. Între timp a apărut o poartă de metal de trei metri ca la penitenciar, o parcare a politiei si a instituțiilor publice. Din spate este o cladire parter a Inspectoratului de muncă și mi-am permis să intru și să critic în fața studentilor că asta e problema voastră si ea trebuie în două săptămâni să rezolvați. Această problemă, cum arară, e mahalaua din centrul clujului și la aceasta propoziție a imediat a iesit un domn cu cravată și a zis ca nu am cerut voie să intrăm în spațiu și dacă se uită la mine mă știe din televizor și dacă nu-mi place Clujul pe care-l crit să mă duc înapoi în Sibiu. I-am mulțumit pentru observații pentru că am zis studenților: vedeți, problema esențială a Clujului nu e poarta ruginită, nici lacătul. Pentru asta cu un ciocan și ceva scule am putea să depășim problema, dar dacă această stare e protejată de bodyguarzi la nivelul instituțiilor publice, din nefericire n-am putut redeschide poarta. Decât să facem aceste proiecte și să sperăm ca, în final, să se ințeleagă că interesul este public și la nivelul unei instituții publice nu trebuie să ceri voie să intri și nu trebuie să protejezi”, a semnalat Guttmann, fostul arhitect șef al Sibiului, în prezent președinte al Comisiei Zonale a Monumentelor din Cluj.

DSC_0288

Pățania cu funcționarul la cravată a demonstrat că cei care conduc instituții ale statului, mai ales primăria nu conștientizează importanta utilizării spațiului public într-o zonă de centru istoric. Dacă cineva ar veni să ceară la Comisia de Monumente un asemnea gard în plin centrul istoric al orașului, nici măcar Virgil Pop, cel mai înfocat membru al comisiei, nu ar aproba un asemnea proiect, spune Guttmann. Adică practic nu ar autoriza un gard înalt de sârmă și o poartă ruginită care separă clădirile monument din centru. „La Bistrița, primarul a participat la prezentări similare ale studenților de la școala de vară. La Cluj, am invitat primăria însă nimeni nu a venit. Vom merge cu ele și la Scena Urbană de la gară, poate vor băga la cap”, a mai spus Guttmann.

DSC_0287

Arhitectul Szabolcs Guttmann a mai adăugat că, măcar atunci când a fost arestat la Sibiu pentru că promova aceeași valori legate de spațiul public, a primit scuze.

Despre pilda funcționarului la cravată și scuzele polițistului din Sibiu. VEZI VIDEO

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.