Închide

Exclusiv: Cum să faci din 80.000 de euro, 900.000 de euro. Sorin Dan ne dă rețeta

ActualitateAdministrațieSocialTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 03, 2015 0 1692

Un contract absolut dubios semnat între Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) – subordonată Primăriei – și firma Transilvania Development – controlată de omul de afaceri Sorin Dan – se lasă cu o pagubă imensă pentru structura de stat. Concret, în 2007 omul de afaceri s-a asociat într-un proiect imobiliar cu regia Primăriei (RADP), care la momentul respectiv era condusă tocmai de Ion Pantelimon, năstrușnicul directoraș care a construit și centura Vâlcele-Apahida la un preț triplu față de valoarea inițială licitată, fără să fie tras în vreun fel la răspundere. Așadar, Sorin Dan s-a angajat să realizeze un centru rezidențial, iar Ion Pantelimon să pună la dispoziție pentru acest proiect peste 135.000 de metri pătrați, în Pepiniera Becaș. În perioada imediat următoare, însă, au început să apară procese de revendicare pentru terenul respectiv, astfel că investiția nu mai putea fi realizată. Din motive greu de priceput/acceptat, nici RADP și nici Sorin Dan nu au recurs la încheierea acestei asocieri, deși era evident că investiția nu mai putea fi realizată, iar contractul chiar permitea renunțarea la asociere, fără probleme. Anii au trecut și cum era de așteptat au trecut în beneficiul omului de afaceri Sorin Dan, care cere acum RADP-ului să-i restituie o sumă uriașă, de 900.000 de euro. Precizăm că suma este de zece ori mai mare decât cea pe care omul de afaceri pretinde că ar fi investit-o în afacere. Spunem „investit-o” pentru că în acest moment nu este clar cu ce titlu a alocat Sorin Dan cei 80.000 de euro, RADP-ului.  În mod logic și legal, banii lui Sorin Dan nu aveau ce să caute în contul RADP-ului, doar dacă din întâmplare omul de afaceri n-a confundat-o cu vreo bancă sau cu vreun Caritas. Banii ar fi trebuit să ajungă într-un cont care să vizeze asocierea pentru realizarea centrului rezidențial, or acest lucru nu s-a întâmplat iar banii s-au cheltuit pe nu se știe ce.

Cum se cred unii „oameni de afaceri” pe socoteala statului

RADP este o biată regie de stat, falimentară, care de-a lungul anilor a tot fost căpușată de interpușii partidelor, în varii forme. Maestru campion în cheltuirea fără noimă a banului public precum și în înstrăinarea unor terenuri ale statului este, evident, Ion Pantelimon, ridicat la stadiul de director pe vremea când PDL era în floare. Artizan al „centurii de diamanat”, Ion Pantelimon poate să mintă fără să clipească atunci când e întrebat despre orice are legătură cu activitatea sa în slujba statului. De pildă, legat de contractul semnat cu omul de afaceri Sorin Dan, s-a grăbit să se disculpe într-un mod absolut jalnic, încercând să arunce vina pe fostul director, Mihaela Rozor (PSD). „Contractul poartă semnătura d-nei Rozor. A fost semant încă din 2003”, s-a grăbit să răspundă Pantelimon, de parcă acum lui i-ar reveni doar sarcina de a salava situația în care se află regia. Și, într-adevăr, pe vremea când Rozor se afla în fruntea regiei a semnat un prim contract cu omul de afaceri Sorin Dan, în vederea realizării unui complex de tip mall, la capătul străzii B-dul 1 Decembrie 1918, în zona Cora. Numai că a venit apoi administrația Boc, iar contractul pentru mall a fost anulat. În decembrie, 2007, Pantelimon se afla în deplinătatea funcției sale, convenind cu omul de afaceri Sorin Dan asupra unei noi afaceri, în frumoasa Pepinieră Becaș. Și fără ca această convenție să aibă legătură cu vreo procedură de licitație! Un centru rezidențial visa Sorin Dan, iar pe atunci nimeni nu l-a auzit să se plângă că ar fi fost în vreun fel nedreptățit. Dimpotrivă, el semnase un contract care-l favoriza din toate punctele de vedere, având la dispoziția un teren generos, într-o perioadă de plin boom imobiliar. De ce mai era nevoie? Să înceapă să construiască. Numai că planurile i-au fost date peste cap, câteva luni mai târziu, când au început să apară cererile de retrocedare pentru terenul resepctiv. În contract era stipulat în mod clar că asocierea poate fi încheiată cu acordul ambelor părți, însă în loc să treacă la fapte, din motive numai de ei știute, atât Ion Pantelimon cât și Sorin Dan au tăcut și și-au văzut de ale lor. Timpul a trecut, iar penalitățile din contract au tot crescut. Astăzi omul de afaceri Sorin Dan are pretenția ca regia falimentară RADP – în care Primăria pompează bani cu nemiluita pentru a o ține în viață – să-i dea 900.000 de euro.

Pe principiul: „Dacă Paszkany a putut eu de ce să nu încerc?”

În virtutea Asocierii cu RADP și probabil pentru a fi sigur că nu există nici un risc pentru ca afacerea să-i scape, Sorin Dan s-a grăbit să vireze niște bani în conturile acestei structuri. În total, omul de afaceri a transferat în contul RADP, în intervalul 2003-2004, un total de 400.000 de lei, circa 80.000 de euro. Întrebat în ce scop a alocat această sumă în contul RADP, având în vedere că în mod normal banii trebuiau transferați în contul asocierii, în vederea realizării investiției, Sorin Dan a cam dat din umeri, susținând că a fost „sensibilizat” de situația financiară cu care se confrunta Regia: „Le-am dat, că n-aveau bani de salarii. Asta e adevărul. Acum îi vreau înapoi. Și nici măcar nu le cer toate penalitățile care-s prevăzute în contract. Dar dacă faci un calcul, cu dobânda pentru 11-12 ani, ajungi la o sumă imensă”. Cu alte cuvinte, în 2003-2004, când piața imobiliară clujeană era în plină deschidere și nu avem nici un mall, Sorin Dan își permitea să fie sensibil la situația angajaților RADP, contribuind cu 80.000 de euro pentru plata salariilor. Acum, în 2015, când piața arată altfel, Sorin Dan își vine bine în fire și nu doar că nu-i mai vine să lăcrimeze la situația angajaților RADP-ului, dar devine chiar impasibil la gândul că aceștia s-ar putea confrunta cu falimentul dacă i-ar da lui cei 900.000 de euro, pe care a avut curajul să-i ceară printr-o notificare oficială. „Eu le-am dat bani mulți, la vremea respectivă. Știi cât de multe lucruri aș fi putut face cu 80.000 de euro? Numai un exemplu: cu suma aceasta Paszkany și-a cumpărat clădirea Sigma din Zorilor, pe atunci”, s-a justificat Sorin Dan. Prin urmare, dacă marea afacere nu i-a ieșit, Sorin Dan încearcă acum, prin rețeta cametei, să scoată o altă mică avere. Sigur, nu există nici o certitudine că actualul Consiliu de Administrație al Regiei îi va accepta solicitarea. De altfel, cel care a pus bazele acestui contact, face acum pe profesionistul, apreciind că nu se pune problema ca Sorin Dan să încaseze această sumă. Mai mult, Ion Pantelimon are tupeul să-și arate mușchii susținând că nici nu e dispus să aprobe ieșirea din Asociere (pentru a nu plăti eventuale penalități) și că firma lui Sorin Dan n-are decât să-și asume obligațiile contractuale. Evident că Sorin Dan nu are cum să-și asume vreo obligație contractuală, de vreme ce nu a dispus și nu dispune de teren, iar următorul său pas va fi instanța. „Eu nu spun că nu sunt dispus să negociez, dacă se dorește să rezolvăm pe cale amiabilă. Am cerut 900.000 de euro, dar nu trebuie să fie suma aceasta. Dar îmi vreau banii înapoi pentru că sunt banii mei. Și nu au cum să mă oblige să rămân într-o asociere, pentru că ei nu au teren. Mi-au adus acte false. Terenul respectiv, am aflat mai târziu, este de fapt al Armatei. Dacă nu vor, mergem în instanță„, a comentat acesta (foto jos).

Sorin-Dan

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.