Închide

Ce făcea Uioreanu cu mita primită

Actualitate by Mihai Prodan - iun. 03, 2014 0 295

Sume importante de bani au ajuns în buzunarul președintelui Consiliului Județean Cluj Horea Uioreanu: zeci de mii de lei primiți de la oameni de afaceri pentru buna desfășurare a contractelor derulate, despre care procurorii DNA, care l-au trimis în arest preventiv pe Uioreanu, spun că reprezentau mită. Vă arătăm ce a făcut Uioreanu cu banii primiți, așa cum apar aceste informații în dosarul de urmărire penală:

uio

Banii cu titlu de mită au fost ceruți ca ajutor pentru campania electorală, dar folosiți pentru ridicarea cabanei de vacanță a președintelui Consiliului Județean. O parte din bani au fost dați la o nuntă.

Probele din dosarul în care președintele Consiliului Județean Cluj Horea Uioreanu e arestat preventiv pentru corupție, alături de oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean, arată că în ceea ce priveşte destinaţia sumelor primite de Uioreanu, acestea au fost cheltuite în interes propriu pentru acoperirea unor credite contractate de mama sa, a unor rate la maşini sau pentru construirea unei cabane la munte.

În dosar apar documente care arată cum a primit Uioreanu banii: apare notat „H. buzunar – 29 aprilie – 2000 lei”, „H. buzunar – 30 aprilie – 3000 de lei”, „E. – 09.05.2013 – 2000 lei”, precum şi alte cumpărături gen perne, calorifere, filtre, cabană, covoraşe electrice şi covoraşe cabană. Referitor la mişcările din conturile lui Uioreanu, acestea arată că dacă azi Vasile Pogăcean – unul dintre cei doi oameni de afaceri arestați cu Uioreanu, alături de Ioan Bene – preda suma de 30 000 euro către Uioreanu, mâine în contul mamei acestuia din urmă este depusă suma de 20.000 euro. Astfel, Pogăcean i-a dat lui Uioreanu, în 9 ianuarie, suma de 30 000 de lei; în 14 ianuarie contul mamei preşedintelui Consiliului Judeţean a fost încărcat cu suma de 20 000 de lei pentru plata ratelor de credit.

În plus, într-un document în format excel aflat într-un laptop se regăsesc exact aceleaşi sume. „Declaraţiile inculpaţilor referitoare la sumele arătate nu au nicio susţinere că ar fi fost alocate în scopuri electorale, având în vedere ritmicitatea acestora, aspect care ar atesta că sunt într-o continuă campanie electorală, or, nu există campanii electorale în fiecare lună”, se arată în încheierea penală a judecătorului Sorina Siserman, cea care a dispus săptămâna trecută arestrea preventivă a celor trei. Asupra acestui calculator a fost efectuată percheziţia informatică autorizată în prealabil de judecătorul de drepturi şi libertăţi, fiind descoperit în memoria hardului un document în format excel, încriptat, parola fiind spartă de specialistul IT care a realizat percheziţionarea. Documentul conţine datele reţinute în acuzare referitor la sumele date lui Uioreanu de Bene și Pogăcean.  Cu privire la acest laptop, din declaraţia consilierului personal al lui Uioreanu, Răzvan Pop, rezultă că în momentul în care în biroul său s-a efectuat o percheziţie într-un dosar aflat pe rolul DNA, la întoarcere în birou, a constatat că laptopul nu se mai afla pe birou. A vorbit cu Uioreanu despre conţinutul fişierelor existente pe laptop și a ajuns la concluzia că laptopul trebuie distrus, întrucât cuprindea fişiere excel care consemnau banii intraţi şi cheltuiţi.

Omul de afaceri Ioan Bene l-a cointeresat material pe Uioreanu cu o sumă totală de aproximativ 300.000 de lei, achitată în tranșe.

Avocatul lui Bene a arătat în fața judecătorului că în dosar apar multe alte societăţi care au dat sume de bani, aşa cum rezultă din volumul doi al dosarului, „fiind vorba despre o contaminare a mediului de afaceri. Practic, s-a pus presiune pe oamenii de afaceri să contribuie cu sume de bani”, a spus avocatul în fața instanței, conform încheierii penale a ședinței.

Bene a arătat în fața instanței că după fiecare rată din mita cerută de Uioreanu „aveam o perioadă de linişte şi bună relaţie profesională după care era urmată de o nouă solicitare de remitere de bani şi eventuale boicoturi sau presiuni în derularea investiţiilor şi a contractelor ce le aveam cu instituţia judeţeană”. De exemplu, la începutul anului trecut consilierul lui Uioreanu l-a abordat pe Bene și i-a cerut bani pentru a achita datoriile rămase neachitate din campania din 2012. Bene i-a dat atunci 40.000 de lei. O singură dată Bene i-a dat lui Uioreanu bani nemijlocit, în luna mai, la o nuntă, când Uioreanu a primit o sumă de 20.000 de lei și a spus că-și va suna consilierul ca să confirme primirea sumei.

Consilierul personal al lui Uioreanu, Răzvan Pop, a arătat în declarația din dosar că în 11 iulie 2013 s-a deplasat în Sighişoara şi a primit suma de 13 675 lei, bani cu care a revenit în Cluj şi din ei a achitat ratele pe care le-a avea în gestionare din cheltuielile familiei lui Uioreanu – a dat 7000 lei contabilei unei firme, a plătit 3 000 de lei celui care construia cabana familiei lui Uioreanu și alte asemenea.

Iată ce spune Răzvan Pop în fața anchetatorilor: ,,Cu privire la aceste cheltuieli am ţinut o evidenţă contabilă pe calculator, deoarece era vorba de multe sume de bani cheltuite şi voiam să am o justificare în faţa preşedintelui când voi fi întrebat. Între aceste cheltuieli menţionez plata lunară a sumei de 4500 – 4800 lei către numitul C.M.L. (la care preşedintele avea o datorie, fără să cunosc originile acesteia), cheltuieli cu maşinile familiei – cauciucuri, jante, bani cash daţi lui Uioreanu Horea sau soţiei acestuia, câte 2000 – 3000 lei; pentru cabană am plătit taxele pentru proiectare, arhitect, materiale de construcţie, geamuri, betoane, am plătit de asemenea din acei bani taxa de candidatură a Elenei Uioreanu la alegerile parlamentare din toamna 2012, mai precis i-am dat acesteia în mână suma de 11.200 lei pentru a plăti taxa respectivă”.

Amintim, Uioreanu alături de oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean au ajuns săptămâna trecută în arest preventiv pentru 30 de zile sub acuzația de corupție. Procurorii DNA arată că Uioreanu ar fi primit bani de la cei doi: de la Bene pentru lucrări la aeroportul din Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean, iar de la Pogăcean pentru a-i facilita contractele cu anumite primării din județ.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags