Închide

Eveniment special la New York, în onoarea scriitorului Norman Manea, un profesor clujean susține conferință pe baza lucrărilor acestuia

Cultură by Actual de Cluj - nov. 01, 2021 0 90

Eveniment special la New York, în onoarea scriitorului Norman Manea, în cadrul căruia un profesor clujean susține o conferință pe baza lucrărilor acestuia.

Institutul Cultural Român din New York și Ambasada României în Statele Unite organizează peste câteva zile, în 5 noiembrie, un eveniment special în onoarea prozatorului și eseistului Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuți autori români la nivel mondial și supraviețuitor al Holocaustului, pentru a celebra cariera de peste cinci decenii și reușitele literare deosebite ale acestuia, dar și rolul său, considerat ”excepțional”, în întărirea relațiilor culturale dintre România și Statele Unite.
Evenimentul va cuprinde o conferință susținută de profesorul Claudiu Turcuș de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, autorul lucrării ”Estetica lui Norman Manea”, și vernisajul expoziției ”Norman Manea – A Life in Pictures” /„Norman Manea – O viață în imagini”, conținând fotografii de familie inedite și instantanee ce surprind parcursul literar și personal al autorului.

Studiul ”Estetica lui Norman Manea” reprezintă prima monografie dedicată cunoscutului prozator român, exilat din 1986 la New York. Privită în ansamblu, bibliografia receptării lui Norman Manea depăşeşte şase sute de articole şi studii.

”Norman Manea este nu doar unul dintre scriitorii noștri cei mai străluciți, a cărui operă impresionantă, scrisă aproape exclusiv în românește chiar și după lungi ani de exil, a cunoscut un succes internațional uriaș, ci și o voce influentă și respectată în dezbaterile cele mai importante ale lumii de azi. Prin acest eveniment, onorăm un mare ambasador al culturii române în Statele Unite, un martor înțelept și atent al istoriei, care pulsează în opera sa diversă în toate înfățișările ei tragice și sublime, și nu mai puțin un om de o bunătate și o generozitate ce aparțin doar spiritelor înalte”, spune ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Născut în 1936, Norman Manea e unul dintre cei mai apreciați prozatori și eseiști români, profesor de literatură europeană și „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 și până în 1986, când a plecat din țară, a publicat zece volume, fiind distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din București (1979) și Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii și Educației Socialiste). După 1986, Norman Manea a fost tradus în peste 30 de limbi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare