Închide

Eveniment cultural de referinţă la Cluj, în cadrul TIFF: Janovics Jenő  – Geniul Clujean al Filmului

ActualitateCulturăFestivalFilm by Actual de Cluj - mai 27, 2019 0 410

Evenimentul „Janovics Jenő – Geniul Clujean al Filmului ” se va desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 31.05 – 9.06.2019 şi este dedicat personalităţii Janovics Jenő – creatorul Hollywood-ului Transilvan, o figură remarcabilă a vieţii culturale de la noi, care a pus Clujul şi Transilvania pe harta mondială a filmului mut în perioada 1913-1920.

Promenada pe cele 4 studiouri de film, create de el acum un secol, reprezintă o invitație adresată tuturor clujenilor şi participanţilor TIFF – Festivalului Internaţional de Film Transilvania, de a redescoperi un proiect de vis care şi-a pus amprenta asupra identităţii acestui oraş.

Este şi motivul pentru care Janovics Jenő şi echipa sa, alături de care a reuşit să creeze cele 66 de filme difuzate în toată lumea, merită un tribut de preţuire, respect, şi fireşte un loc de cinste în galeria Monştrilor Sacri ai filmului mut.

Evenimentul îşi propune trei momente distincte:

  1. Expoziţia Promenada Viselor: Janovics Jenő – Geniul Clujean al Filmului în care puteţi descoperi/redescoperi povestea fascinantă a vieţii şi activităţii sale, având ocazia de a urca din nou pe platourile de filmare de acum un secol. Acolo, alături de Stelele Filmului ardelean de altădată, vă puteţi conecta la farmecul unei epoci de neuitat, atunci când oraşul de pe Someş a devenit el însuşi un imens platou de filmare.

Locaţie: Muzeul Naţional de Artă din Cluj-Napoca

Vernisaj: 2 iunie, ora 17:00

  1. Conferinţă: Janovics Jenő – Geniul Clujean al Filmului, unde istorici şi specialişti consacraţi din lumea filmului vor vorbi despre semnificaţia şi importanţa filmelor create de către Janovics Jenő, respectiv promovarea filmului ca instrument util în procesul fundamental de culturalizare şi ridicare morală a societăţii de altădată.

Locaţie: Lounge TIFF, Piaţa Unirii

Dată: 5 iunie, ora 16:00

  1. Proiecţie de film: Grozăvia Lumii (1920), un film tulburător, dar instructiv, în fapt o veritabilă capodoperă a creaţiei lui Janovics Jenő, unul dintre puţinele filme care s-au mai păstrat până în zilele noastre.

Locaţie: Biserica Piaristă, Str. Universităţii

Dată: 7 iunie, ora 19:30

 Cercetarea s-a desfăşurat timp de doi ani, atât în arhive private externe, cât şi cadrul arhivei Societăţii Muzeului Ardelean. Graţie materialului documentar păstrat acolo s-a putut reconstitui povestea unică a unui Om şi a unui Vis care, în timp, a devenit o frumoasă realitate!

Acest proiect este organizat de Asociaţia Transylvania Connections si este realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Pentru mai multe detalii despre Transylvania Connections accesaţi urmatorul LINK.

Textual are calitate de ADVERTORIAL

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare