Închide

Evaziune fiscală de 8 milioane de lei la Cluj, dosarul numără 9 inculpați. Cum procedau

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 23, 2017 2 3088

Evaziune fiscală și spălare de bani într-un dosar amplu cu prejudiciu de peste opt milioane de lei, la Cluj.

Dosarul e instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a fost finalizat și înaintat instanței Tribunalului Cluj. Lista inculpaților e numeroasă: nu mai puțin de nouă persoane, e vorba de Alexandru Pașca, Ioan Stoia, Anca Odăgescu, Maria Vălean, Irimie Pap, Cornelia Necula, Virgil Vântu, Brândușa Stănescu și Simion Armaș; aceștia sunt acuzați de  evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor.

Procurorii îl acuză în special pe Alexandru Pașca, despre care spun că între 2010 și 2014, când era administrator a două firme, a cumpărat bunuri fără plata TVA de la furnizori reali din România prin interpunerea unor societăți comerciale din Ungaria, urmată de evidențierea unui lanț de operațiuni de achiziții și livrări fictive, prin intermediul societăților controlate de complici. Astfel marfa a ajuns din punct de vedere al documentelor la cele două societăți comerciale ca și achiziție internă, cu posibilitatea de deducere a TVA, în condițiile în care obligația de plată a taxei era preluată de societățile fantomă interpuse, fară a fi îndeplinită vreodată. Plata furnizorilor reali din România era asigurată din conturile celor două societăți comerciale prin intermediul firmelor din România și Ungaria controlate de complici. „Practic, la furnizorii reali ajungea doar prețul fară TVA, ca urmare a presupusei livrări intracomunitare, în condițiile în care sumele reprezentând TVA erau deturnate pe traseul transferurilor succesive între societățile interpuse și în final erau ridicate în numerar, fiind reintroduse în circuitul economic prin așa-zise creditări ale celor două societăți comerciale făcute de inculpatul Pașca Alexandru Victor în nume propriu sau în numele unor membri ai familiei”, explică procurorii în rechizitoriu. Administrator de fapt al uneia dintre firme era Maria Vălean, care ar fi evidențiat în actele contabile ale acestei societăți și alte operațiuni fictive de achiziții, sustrăgându-se de la plata TVA în sumă de peste un milion de lei. În total prejudiciul a ajuns la 8.015.102 lei, adică aproximativ 1.780.000 euro. Ca prejudiciul să fie recuperat procurorii  au instituit sechestre asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților – terenuri, construcții, apartamente, autoturisme, autocamioane – până la concurența valorii prejudiciului cauzat și au propus prin rechizitoriu valorificarea anticipată a bunurilor sechestrate.

2 comentarii

  1. ” în numele unor membrii ai familiei” aici membri este cu un singur „i”. Procurorul sau reporterul trebuie sa se intoarca la scoala. Undeva prin scoala generala. Se pare ca universitatile particulare sau studiile pe bani n-au folosit.

Scrie un comentariu