Închide

Epoziție de realitate augmentată și bandă desenată, se vernisează marțea viitoare la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, vernisajul e însoțit de un concert

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 06, 2023 0 241

Epoziție de realitate augmentată și bandă desenată, se vernisează marțea viitoare la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, vernisajul e însoțit de un concert.

Epune artista Ileana Surducan, expoziția ”Cum să-ți desenezi o lume” va fi vernisată marțea viitoare, 10 octombrie, de la ora 18, în galeria Cellarium de la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca. ”Expoziția de artă narativă reprezintă o retrospectivă a activității artistice din ultimul deceniu a ilustratoarei clujene Ileana Surducan. Aceasta reunește trei proiecte de ilustrație și bandă desenată: Prezentul în dar, Jurnalul de dans și Comori, Gânduri și Nimicuri, prezentate pentru prima dată la Cluj-Napoca în acest format. Cele trei proiecte au ca numitor comun folosirea narațiunii și a metaforelor vizuale pentru a transforma o experiență personală într-una universală, și a da emoțiilor și amintirilor trăite un sens profund cathartic. Prin utilizarea realității augmentate (AR), expoziția oferă o experiență imersivă în care realitatea devine material de joc și explorare creativă”, arată reprezentanții muzeului.

Ileana Surducan este o ilustratoare și autoare de bandă desenată din Cluj-Napoca, care lucrează atât cu instrumente tradiționale, cât și digitale. Poveștile ei traduc întâmplări personale în experiențe universale și conțin multiple nivele de semnificație, care îmbină cotidianul cu fantasticul. Umorul observațional o ajută să facă conexiuni neașteptate cu o notă de absurditate, și să creeze narațiuni care invită la introspecție. Lucrările publicate în țară și străinătate includ romane grafice, antologii de bandă desenată și cărți ilustrate.

Itay Dvori, compozitor și pianist israelian stabilit în Berlin, a inventa un format nou: comic-concertul (concertul cu benzi desenate). De mai mulți ani, acesta atrage atenția în cadrul festivalurilor internaționale și pe scene din întreaga Europă. Cu proiectul său ComiCollection, Itay Dvori ne prezintă o compilație de compoziții pentru benzi desenate – reunindu-le pe cele mai bune din diferite proiecte individuale dar și din lucrări creative comisionate din ultimii ani. ”Această selecție diversificată, interpretată live la pian, cuprinde lucrări cu umor subtil, uneori și caustic, până la poezie lirică. Oferă echivalente muzicale pentru lumi vizuale create de ilustratori internaționali precum Edmond Baudoin, Manuele Fior, Asaf Hanuka, Cyril Pedrosa și Barbara Yelin. Printre benzile desenate din acest proiect se numără și lucrări ale ilustratoarei din România, Ileana Surducan. Itay Dvori a creat aici un peisaj al literaturii grafice contemporane în impresionanta sa maturitate, declarând, cu fiecare piesă, dragostea sa profundă și fascinația sa pentru genul pe care îl descrie drept „arta secolului 21”, mai arată muzeul.

Născut în Israel, Itay Dvori și-a dezvoltat abilitățile de pianist, compozitor și dirijor la Școala de Muzică Buchmann-Mehta din Tel Aviv și la Academia de Muzică Hanns Eisler din Berlin. Este prezent pe scenă ca pianist atât în proiecte solo, cât și alături de orchestre de cameră, și predă la Universitatea de Arte din Berlin.

Expoziția va putea fi vizitată până în 19 octombrie, de miercuri până duminică, orele 10-18, ultima intrare ora 17.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu