Închide

Epidemie de febră Q la Cluj, o afecțiune rară cu simptome similare gripei. Autoritățile n-au anunțat nimic

ActualitateSinteză știri locale by Catalin Suciu - sept. 11, 2019 0 1231

O epidemie de febră Q, o afecțiune cu simptome apropiate gripei, a izbucnit în ultimele luni la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj. Peste 20 de cazuri au fost depistate. Cei mai mulți bolnavi sunt studenții de la Medicină Veterniară. Direcția de Sănătate Publică Cluj a anunțat că zona a fost decontaminată și nu există motive de îngrijorare, transmite g4media.ro, informând că autoritățile nu au anunțat ce se întâmplă.

Primul caz a fost descoperit în luna mai, iar până la finalul lunii august numărul celor infectați a ajuns la 23. Cei mai mulți sunt studenți la Medicină Veterinară, dar s-au îmbolnăvit și angajați ai Facultății.

Direcția de Sănătate Publică a fost informată de conducerea Facultății de Medicină Veterinară  că există un focar după primele cazuri, iar de atunci s-a trecut la verificări amănunțite. Potrivit directorului Mihai Moisescu, de la DSP Cluj, focarul s-a format în clinicile Facultății, iar microbul s-a transmis de la un animal, din cauză că nu s-ar fi respectat procedurile de curățenie și dezinfecție.  Febra Q e asemănătoare gripei ca și simptome și e transmisă de la animale la oameni. Cei care contractează microbul fac febră la aproximativ 2-3 săptămâni de la expunere, au dureri musculare, transpirații și tuse. Nicio o persoană dintre cele care s-au îmbolnăvit nu a făcut complicații. În prezent, spun autoritățile, nu există nici un motiv de îngrijorare, iar focarul a fost eliminat.

  • author photo two

    Catalin Suciu

    Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu