Închide

Boc i-a criticat pe prietenii de la Diferit. Șantier cu vestigii și termen nou de finalizare

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 11, 2019 1 1168

Șantierul pentru creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal din centrul Clujului era înstalat la începutul acestei toamne, în forță, pe Regele Ferdinand, unde s-a restricționat traficul pe un sens de mers. Consilierii din opoziție i-au semnalat primarului Emil Boc faptul că oamenii sunt îngroziți că acest șantier va dura foarte mult – 10-11 luni – și le va crea tot mai mult disconfort. Primarul Emil Boc a ținut să spună că a negociat un grafic nou de lucru cu societatea Diferit de care a spus că nu e mulțumit  cum a lucrat pe alte șantiere, dar despre care susține că e convins ca va termina artera din centru până de Ziua Națională a României.

În urma lucrărilor, spune arhitectul Vlad Rusu, 1,3 hectare de străzi și spații publice din centrul istoric al orașului vor fi reamenajate pentru creșterea calității accesibilității pietonale, velo și a transportului în comun. Șantierul s-a instalat la finalul verii pe artera Regele Ferdinand, cu închiderea totală a circulației dinspre gară spre centrul orașului.

La ședința Consiliului Local din 10 septembrie, consilierii din opoziție au pus în discuție șantierul și faptul că închiderea totală a circulației pe un sens generează disconfort rezidenților dar și celorlalți oameni care sunt nevoiți să tranziteze zona. Șantierul de pe Ferdinand creează disconfort și în ceea ce privește transportul în comun; nu mai puțin de 7 linii de transport (1, 9, 19, 22, 29, 42, 52) și-au modificat traselele având în vedere lucrările derulate aici.

Primarul Emil Boc a spus că e la curent cu nemulțumirile și că le înțelege. De aceea, a mai anunțat Boc, s-ar fi negociat cu firma care face lucrarea ca șantierul de pe Regele Ferdinand să fie încheiat mai repede.  Adică, după cum a ținut să anunțe primarului, în 1 decembrie, de Ziua Națională a României. Boc a afirmat că mai există și o etapă care vizează descărcarea de sarcină arheologică în urma căreia s-au descoperit vestigii dar despre care spune că se derulează ca la carte, lucrându-se cu Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Primarul a mai spus că nu este mulțumit de calitatea lucrărilor în cazul firmei Diferit care a lucrat cu municipalitatea și pe alte șantiere, dar că este convins că în acest caz lucrurile vor fi așa cum s-a negociat, inclusiv trotuarele și stratul de uzură de asfalt vor fi gata pe Ferdinand la calitatea pe care o merită centrul Clujului. Despre celelalte șantiere care l-au nemulțumit, Boc a amintit trama stradală de acces la zonă industrială, dar și podul N.

În cazul podului N, primarul s-a pozat cu directorul Diferit pe șantier și a anunțat că se va circula mai repede pe acest pod, la începutul lunii august. Dar că firma va termina restul lucrării, potrivit contractului, până la finalul toamnei. După ce au apărut imaginile, cetățenii au arătat că finisajele pe partea pietonală sunt realizate în bataie de joc și pun în pericol pietonii.

Ce s-a descoperit pe șantierul de pe Ferdinand

Potrivit specialiștilor, în urma săpăturilor de pe Regele Ferdinand, s-a identificat parte din zidul de vest al Turnului Portii Podului, parte a incintei medievale a orașului Cluj – datat foarte probabil în prima parte a sec. XV și demolat în anii 1872-1873. „A fost unul dintre turnurile cele mai importante ale orașului, aflat în relație directă cu cea mai veche stradă atestată documentar a Clujului (Platea Pontis/Strada Podului, 1362) și cu primul pod din piatră ridicat peste Someș, în imediata sa vecinătate (atestat la 1580)”, a apreciat Cosmin Rusu, profesor în cafrul UBB, citat de citynews.

În prezent, pe Regele Ferdinand se fac lucrări la partea carosabilă, lucrări la trotuar, de înființare canalizare pluvială nouă pe partea stângă, pozarea/montarea rețelei de alimentare cu apă necesară udării automate a pomilor și lucrări aferente instalațiilor electrice de iluminat stradal și de semnalizare rutieră.

Șantierul face parte dintr-un proiect al Primăriei derulat cu bani europeni, contractul de execuție fiind cîștigat de firma Diferit, cu mai mulți subcontractanți printre care și firma Asiza (biroul arhitectului Vlad Rusu), cei care au făcut studiile urbanistice preliminare. Lucrările vizează transformarea zonei Regele Ferdinand -E. Zola, S. Pușcariu, Tipografiei și a scuarului CEC din fața Prefecturii și creșterea spațiului pietonal. Valoarea contracului cu Primăria pentru acest șantier este de peste 15.320.000 lei, aprope de valoare la care a fost estimată achiziția de către municipalitate. Termenul pentru lucrare anunțat de Primărie a fost de 11 luni.

Vezi și: S-a deschis circulația pe podul peste cea mai aglomerată rută din România. Internauții: mergeți să faceți poze și la podul Fabricii, poate se urgentează lucrările

 

 

 

 

Un comentariu

  1. Nu are cum sa fie poarta de vest, eventual de est. Oricum ce e ciudat e ca nimeni de la primarie nu a tinut cont de aceasta situatie avand in vedere ca inca din in anii 70 cand s-a construit magazinul central se stia de existenta acestor vestigii. Pun pariu ca nimeni nu s-a gandit sa intrebe la Muzeul de istori ca de obicei !!!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare