Închide

Eparhia, hotelul cel mare, parcarea nouă şi un conflict cu vecinii: cum se extind construcţiile în centrul oraşului

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 14, 2016 0 691

 

Eparhia Reformată din Ardeal a ajuns în şedinţa din această săptămână a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) cu un proiect pentru proprietatea situată pe Calea Moţilor, nr. 4, adică aproape peste drum de primărie. Planul Urbanistic de Detaliu prevede oficial restaurare şi extindere a imobilului existent, pentru „centru multifuncţional şi cultural eparhial reformat”. Din discuţiile de la Urbanism a reieşit însă că noul „centru multifuncţional” ar putea fi folosit nu doar de Eparhie, ci şi de hotelul City Plaza, amplasat în vecinătate. Alţi vecini au venit însă cu obiecţii la adresa noului proiect al eparhiei: o bucată din terenul folosit acum pentru parcări comune a fost deja utilizat (în chirie) pentru nevoile hotelului de 85 de camere, iar noua construcţie nu ar respecta distanţele necesare faţă de proprietăţile alăturate.

Ca reprezentant al beneficiarului, cel care a susţinut proiectul a fost arhitectul Szabolcs Guttmann, care este şi preşedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România, dar şi preşedinte al Comisiei Zonale a Monumentelor. Zona este una de monumente, iar clădirea vizată pentru restaurare şi extindere e tot monument, categoria B. Construirea ar presupune în teren transformarea unui „U” într-un „O”, adică închiderea curţii cu încă o construcţie, urmând să apară o sală cu 300 de locuri. Regimul de înălţime este de parter, etaj şi pod. Vecinii au adus însă obiecţii. „Am încercat să răspundem și la utilizări și la parcări. Am îmbunătățit soluţia – parcarea rezolvată în fundul parcelei asigură şi necesarul vecinilor (de la hotelul City Plaza, n.red.), vom avea 2 niveluri subterane cu 26 de locuri. Regimul de înălţime este de parter şi pod, cu retrageri la corpul nou. Facem un implant care încearcă să reabiliteze disconfortul urban – vrem să închidem parcela, cu indici sub cei permiși”, a încercat să explice arhitectul beneficiarului de proiect.

Vecinii de pe Moţilor şi-au exprimat clar poziţia: rezolvarea proiectului ar fi în afara legii. Şi asta deoarece o parte din terenul pe care vrea acum să se extindă Eparhia a fost utilizat în urmă cu câţiva ani pentru hotelul vecin City Plaza. Mai precis, hotelul şi-a rezolvat o parte din necesarul de parcări pe un teren închiriat de la Eparhie. „Există o autorizaţie de construire emisă acum 10 ani pentru o bucată din terenul folosit acum. E dublă utilizare – și pentru City Plaza și pentru Eparhie. A fost folosit terenul pentru modificarea indicilor, pentru rezolvarea parcărilor. Utilizarea acum e ilegală. Terenul l-a folosit City Plaza în 2007. Acum e folosit din nou”, a subliniat avocata vecinilor. Pe de altă parte, Guttmann a susţinut că terenul a fost folosit doar pentru parcaje, nu a folosit pentru calcularea de indici (POT, CUT), iar acest teren nu s-a vândut.

„Acelea erau parcări bonus, din câte am înţeles”, a intervenit şi primarul. Dar vecinii au continuat: noul proiect nu respectă nici distanţele necesare şi ar urma să umbrească locuinţele de lângă. „Proiectul nu afectează vecinii, nu aduce prejudii, e anexat studiu de însorire. Cât despre parcări, acestea nu se diminuează – rămân şi cele necesare hotelului City Plaza şi se adaugă altele”, a insistat Guttmann. „E emisă o autorizaţie, o a doua e ilegală. Parcajele acelea asigură funcționarea a ce ați autorizat deja”, a întărit avocata. „Argumentația doamnei avocat e subtilă, autorizaţia e intrată în circuit civil, a produs efecte juridice. Dar City Plaza își păstrează parcările și alt investitor asigură alte locuri de parcare. Să vedem ce va zice un judecător”, a intervenit primarul jurist Emil Boc.

Arhitectul Şerban Țigănaș, membru CTATU, a fost cel care a adus în discuţie felul în care va fi probabil folosit noul centru (care ar putea să fie utilizat de fapt şi pentru evenimentele hotelului). „Se naște un ansamblu ce constă dintr-un hotel, un parcaj împărțit între două funcţiuni diferite și eparhia care realizează un centru sau spaţiu de evenimente, care poate fi folosit de ambii beneficiari.

Există un aspect care trebuie avut în vedere – normele PSI – în ce măsură se rezolvă? Dacă cele două funcțiuni sunt definitiv cuplate, acest plan ar trebui să ia în considerare și hotelul. Se nasc niște servituți de utilizare care sunt definitive. Căile de evacuare, funcționare nu pot fi lăsate la latitudinea unor proprietari pentru a fi schimbate în timp. PUD-ul trebuie luat în considerare cu hotel cu tot”, a subliniat Ţigănaş. Cele două entități pot funcționa, iar accesibilitatea pompierilor este rezolvată, spune Guttmann.

Avocata vecinilor de la Centrul pentru Informatică Minieră a insistat însă asupra respectării regulamentele, iar problema creată de noul proiect nu ar ţine doar de folosirea terenului pentru parcări. „Retragerea de limita vecinătăților e rezolvată? Se face de 4,5 m față de clădirea noastră, nu față de parcelă, cum zice regulamentul”, a subliniat aceasta. „Ne vom cosulta cu serviciul juridic, pentru partea cu parcările. Să se aibă abordarea unitară cu City Plaza – asta înțeleg că se poate face la faza de autorizare”, a intervenit Boc.

Primarul a propus un „proces de mediere” la Urbanism, iar Țigănaş a pledat la rândul său pentru o „negociere inteligentă” – amplasarea unui etaj faţă de proprietăţile vecine poate fi regândită. „E o abatere făcută la vecini, noi trebuie să reparăm, având în vedere parcelarul istoric. E absurd că vecinul care vrea să respecte parcelarul istoric (Eparhia) trebuie să facă „piruete””, a replicat Guttmann.

 

DSC_0348

Înainte ca vreo negociere să fie făcură sau ca o mediere să fie posibilă, în discuţia de la CTATU a intervenit încă un vecin – Iulius Filip – care deţine proprietatea vecină, de la nr.2 şi a adus în discuţie mai vechi probleme de „bună” vecinătate imobiliară. „Locuim din 1975 acolo, am rezolvat până acum conflicte pe cale amiabilă. După ce s-a construit City Plaza a fost ca o călcare în picioare a vecinilor din zonă, a fost o construcţie care nu au ținut cont de vecinii de pe nicio stradă. Aici am cerut două lucruri – să se permită acces pentru reparații, clădirea mea necesită reparații, a fost afectată şi de lucrările făcute lângă noi, şi am mai dorit să nu se depășească înălțimea casei mele”, a solicitat cetăţeanul.

Viceprimarul Anna Horvath, dar şi Guttmann au încercat să îl convingă pe proprietar că proiectul nu îi aduce prejudicii. „Este într-adevăr nevoie de un proiect tehnic de bună factură, dar aceasta nu e problemă de urbanism. Cred că proprietea dvs nu are de suferit, dacă se construieşte la calcan, nu vă afectează și chiar vă veți putea folosi proprietatea pentru a fi exploatată mai bine”, a sugerat Ţigănaș. Mai clar a fost primarul în trasarea viitorului posibil. „Dacă vindeți veți face o avere, aşa înţeleg”, a intervenit Boc.

Volumul City Plaza e „agresiv” şi ca volum şi ca funcţiune, a convenit arhitectul Eugen Pănescu, membru CTATU, dar primarul a marşat în continuare pe posibilitatea identificării unei soluţii care să împace pe toată lumea. Aşa că proiectanţii ar urma să înianteze o nouă propunere, cu un etaj regândit/reamplasat, pe care să o analizeze vecinii, iar proiectul ar trebui rediscutat în „comisia mică”.

Amintim că la începutul anului trecut, omul de afaceri Sorin Dan vindea hotelul City Plaza către Laurenţiu Russo (SoftVision) şi încă înainte de tranzacţie acesta vorbea despre o posibilă extindere a hotelului.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.