Închide

Emil Boc: Organizatorii festivalurilor clujene pierd milioane de euro și ar trebui sprijiniți cu fonduri europene. Situația Untold și Electric Castle, clarificată după 15 mai

AdministrațieCulturăFestivalTop News by Actual de Cluj - apr. 26, 2020 3 1992

Primul festival important al Clujului care a fost amânat în contextul epidemiei de Coronavirus este TIFF-ul (Festivalul Internațional de Film „Transilvania”). Evenimentul trebuia să aibă loc în 29 mai, dar a fost suspendat. Organizatorii au anunțat ieri că rămâne în picioare, totuși, intenția de a desfășura evenimentul spre finele lunii iulie, început de august, în funcție de cum se prezintă criza epidemiologică după 15 mai.

„Ne dorim să organizăm festivalul, cred că e important, chiar dacă va fi o ediție de amploare mai mică”, a spus Tudor Giurgiu în cadrul unei emisiuni la Digi24.

Primarul Clujului, Emil Boc, s-a arătat rezervat în privința posibilității ca anul acesta să se mai poată organiza marile festivaluri care au devenit deja de notorietate internațională. Tocmai din acest motiv, a spus edilul Clujului, autoritățile trebuie să găsească soluții să-i sprijine pe organizatorii evenimentelor culturale și de divertisment.

„E putin probabil ca anul acesta să mai aibă loc un festival ca Untold, cum e puțin probabil să mai aibă loc orice eveniment cu public mare, dar subliniez că autoritățile trebuie să vină cu măsuri puternice, ca formă de sprijn pentru această industrie de amploare care oferă  nu doar divertisment ci și locuri de muncă și venituri substanțiale la buget. Industria aceasta e o sursă importantă pentru PIB-ul României și nu trebuie tratată ca o cenușărească”, a spus Boc, într-o intervenție la Digi24.

Potrivit edilului clujean, din fonduri europene se poate asigura sprijn pentru susținerea sectorului cultural și de divertisment. „În unele țări precum Danemarca, Italia, Belgia sau Suedia, s-au luat măsuri serioase pentru sprijinirea industriei culuturale și de diverstisment, având în vedere că acest sector se confruntă, în acest moment, cu pierderi de milioane de euro. În cazul unor festivaluri s-a luat decizia amânării pentru anul viitor, autoritățile dispunând ca biletele să poată fi reutilizate. În felul acesta, organizatorii nu trebuie să returneze/ramburseze biletele, pentru că ei sunt oricum afectați de pierderi financiare semnificative și trebuie găsite niște măsuri pentru a fi sprijiniți”, a comentat Boc.

O decizie privind calendarul acestor evenimente se va lua după 15 mai, a mai spus primarul Clujului.  „UNTOLD sau Electric Castle nu au fost încă anulate, dar așa cum am spus, totul depinde de cum vor evolua lucrurile până în 15 mai. În funcție de cum va arăta situația epidemiologica după 15 mai, se vor lua și decizii”, a comentat Boc la Digi24.

 • 3 comentarii

  1. Boc ăsta o dă aiurea pe arătură. Nu e de negat că aceste festivaluri aduc și plus valoare economică. Dar o aduc prin simpla lor existență, și prin banii direct investiți de participanți. Ce bani investesc acești organizatori, în afară de bani de PR și de un pic legat de infrastructură (asta doar la EC, la Untold totul vine pe tavă)?
   Investițiile în cultură sunt necesare, dar în instituțiile permanente,, atât cele clasice cât și cele independente/underground. Ele, și oamenii angajați acolo da, sunt profund afectați de această criză, și e nevoie de măsuri ca să își revină. Ele funcționează în cursul unui an întreg aici, nu ca un festival care ține o săptamână.

  2. Giurgiu asta a fost un fomist de bucuresti,norocul lui ii fraierul de boc care de câtva ani buni ii indoapa cu bani,aduce niște filme de rahat care orice natarau care cauta in arhive le gaseste,mai aduce cate un artist de la reanimare(gen alen dellon),îl indoapa si pe asta cu bani sa aiba de spital,si asta i festivalul.Cum po ti prăpădi aiurea bani pe un rahat ce se tine in mijlocul străzii?Amatorii nu s bastinasii,ci fraierii veni ti de pe coclauri la oraș,ăștia înghit orice

  3. Mas-media nu suflă o vorbă cu privire la funaraliile unui bulibaşă din Baia Mare, de duminică 26.04.2020. Rromii penticostali s-au adunat, cu mic cu mare şi au încălcat interdicţia autorităţilor. Dacă era vorba de Ortodocşi, toţi făceu spume. Asta ne arată imparţialitatea şi obiectivitatea mas-mediei.

  Scrie un comentariu