Închide

O platformă inedită ne ajută să căutăm, de acasă, rapid, farmaciile care au pe stoc medicamentele care ne sunt necesare

ActualitateSănătateTop News by Actual de Cluj - apr. 26, 2020 2 5471

O platformă inedită a fost lansată aseară, din ințitiva unei echipe civice, cu scopul de a-i ajuta pe oameni să-și găsească  online, mai ușor și mai rapid, farmaciile din orașul lor care au pe stoc medicamentele de care au nevoie.  Utilizarea platformei este gratuită atât pentru pacienți cât și pentru farmaciști, care se implică în regim de voluntariat.

Platforma https://www.farmacistiisolidari.ro/a fost creată din inițiativa unei echipe civice formate din clujeni și orădeni în contextul crizei generate de Coronavirus. Obiectivul este reducerea expunerii persoanelor vulnerabile la aglomerația din spațiile publice, dar mai ales din farmaciile de pretutindeni. De asemenea,  se va monitoriza atent deficitul de medicamente greu de găsit, precum Euthyrox, Siofor, Plaquenil și altele. 

Cei care îi vor ajuta pe cetățeni să își găsească mai rapid medicamentele, cu sfaturi avizate și dacă vor dori, le vor facilita transmiterea unei rețete electronice –  sunt farmaciștii voluntari înscriși în această rețea națională.

,,Dorim să mulțumim pe această cale farmaciștilor din toată țara care au răspuns atât de rapid apelului nostru și au ales să-și aloce voluntar câteva minute pe zi pentru a oferi un plus de ajutor pacienților. Până în acest moment, avem câteva sute de farmaciști înscriși la nivel național în rețea”, a transmis Raluca Radu, unul dintre coordonatorii proiectului, în cadrul unui comunicat de presă. 

,,Lansăm un apel către farmaciștii de pretutindeni care nu s-au înscris încă, dar care doresc să-și ajute comunitatea, că pot să se alăture oricând în  continuare. Ei sunt cei care, împreună cu medicii și alte categorii de profesioniști, joacă zilele acestea un rol critic în societate și pot fac o diferență uriașă în viața pacienților”, mai spune Raluca Radu. 

„Sunt farmacist de mai bine de zece ani și am decis sa mă implic în proiectul Farmaciștii Solidari pentru ca o consider o soluție modernă și de actualitate, în special în aceasta perioada dificila pe care o parcurgem. Am încredere în colegii mei, în valorile pe care le împărtașim și îmi doresc să ajutăm împreună mai mult comunitatea în care trăim. De aceea fac un apel spre farmaciștii din toata țara să se alăture inițiativei noastre” a transmis și Raluca Simona Coldea, farmacista implicată în crearea platformei.

Cum funcționează platforma?

Cetățenii care  doresc să caute un medicament trebuie, mai întâi,  să intre pe site-ul FarmacistiiSolidari.ro și să completeze  datele personale solicitate și cele referitoare la medicamentul respectiv.

Cererile lor vor fi apoi transmise printr-o notificare tuturor farmaciștilor  solidari care activează  în orașul respectiv. Aceștia vor verifica dacă farmacia lor are pe  stoc medicamentul solicitat, iar dacă acesta există, îl vor anunța pe pacient printr-un mesaj.

,,Astfel,  pacientul se va putea deplasa direct la cea mai apropiată farmacie care are disponibile medicamentele necesare, fără să mai fie nevoit să bată străzile și să ia farmaciile la rând, expunandu-se inutil.

Mircea Pop  din Oradea alături de colegul sau Andrei Suciu, sunt cei care au coordonat componenta IT, dezvoltarea tehnica a aplicației: ,,În contextul COVID-19, am dorit să dezvoltăm împreună cu Andrei Suciu o aplicație web care să faciliteze informația dintre farmaciștii din toată țara și pacienți, pentru a evita drumurile multiple prin oraș și aglomerările în farmacii. În plus, vom monitoriza cererea integrală pentru medicamentele greu de găsit la nivel național și vom informa public și periodic acest aspect, în speranța că se vor remedia problemele înainte să mai escaladeze.”

Platforma Farmaciștii Solidari este o inițiativă civică implementată în regim de voluntariat de către o echipa formată din tineri profesioniști din Oradea și Cluj cu background-uri în domenii precum: IT, design, cercetare, comunicare și farmacie. Structura acesteia a fost îmbunătățită continuu în urma consultărilor cu farmaciștii și alți specialiști din domeniu, astfel încât să răspundă nevoilor reale ale utilizatorilor, într-un mod cât mai simplu, eficient și transparent


2 comentarii

Scrie un comentariu

Articole similare