Ministrul clujean al Agriculturii: Seceta afectează 2,9 milioane hectare de culturi de grâne. Impactul se va resimți la rafturi
ActualitateEconomieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - apr. 26, 2020 0 312
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, avertizează că România se confruntă cu o secetă cumplită, anul acesta, care se suprapune crizei epidemiologice, fapt ce va provoca efecte în lanț în economie, ce se vor fi resimțite la rafturi, în prețul produselor din cereale.
Sunt afectate 2,9 mil de hectare de culturi de grâne, care au fost însămânțate în toamnă (grâu, orz, secară, rapiță, porumb etc), fiind estimată o pierdere a produceției anuale de 50%. Cel mai mare deficit de apă este înregistrat în terenurile din Dobrogea și Moldova, a precizat ministrul, conform g4media. Seceta presupune pagube imense pentru proprietarii culturilor de cereale, astfel că Minsterul Agriculturii ar urma să asigure despăgubiri.
Ministrul Oros a ținut să precizeze că nu există motiv de panică în rândul populației, pentru că există stocuri suficiente de grâne care să asigure necesarul de consum al României. Acest lucru nu înseamnă însă că nu vor exista efecte negative în economie.
„Evident că această secetă va avea efecte în economie și în întreg lanțul agricol, un impact negativ pe care cetățenii îl vor resimți la rafturi/prețuri. Nu există însă pericolul să rămânem fără alimentele de bază, pentru că există stocuri suficiente iar ceea ce se produce acoperă necesarul de consum din țară”, a comentat Oros.
România consumă anual aproximativ 2 milionae de tone de grâu și 7 milioane de tone de porum, dar între timp au fost achiziționate stocuri mari de grâne de la producători, și se caută soluții pentru stocuri și la producători privați. În același timp, există stocuri semnificative și la alte produse de bază, precum cărnuri, lacatete etc
„Depinde cât va dura criza, dar deocamdată sunt stocuri pentru toate produsele de bază și pentru cereale. Căutăm să mai stocăm cereale în zona privată, să compensam stocarea privată, pentru ca în toamnă să nu existe probleme”, a spus ministrul.
Adrian Oros a lansat un apel către proprietarii culturilor de cereale, invitându-i să se implice în procesul de irigare a terenurilor: „Cei care au posibilitatea să irige, trebuie să facă acest lucru. Din păcate nu toată lumea se conformează. Noi am dat drumul la pompele de apă pe 1600 de km, dar foarte puțini și-au pus în funcțiune instalațiile de irigații. Avem o situația cu 884.000 de hectare de teren și se irigă doar 12000 de hectare. Avem informații certe că pe multe proprietăți, deșie există posibilitate, nu s-a început pomparea de apă”.