Închide

Emil Boc despre problemele din noul contract de colectare a gunoiului: „Încă am încredere că această firmă poată să reușească. Dacă nu poate să reușească, eu voi fi primul care va zice să facem altceva, prin Eco Metropolitan”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 03, 2023 2 346

Chestionat de consilierii locali USR asupra problemelor care există în tot Clujului privind ridicarea gunoiului, odată cu intrarea în oraș a noului operator de salubritate, compania Supercom, primarul Emil Boc a anunțat că are încredere că, la finalului lunii februarie, toate lucrurile vor intra în normal, arătând că operatorul are dotările necesare și că este convins că își va rezolva toate celelalte dificultăți legate de muncitori, șoferi etc, pe care le-ar fi invocat.

Cei din USR au cerut primarului ca oficialii Supercom să vină în fața Consiliului Local cu explicații și să preia de la Primărie modelul de comunicare online și pe site-ul oficial, mai ales că au arărat că firma are lacune foarte mari în a comunica cu clujenii.

 

„E o temă pe care o tratez cu maximă seriozitate și cu implicarea colegilor mei. Ca să fim corecți. Nu noi am organizat această licitatie, nu noi am desemnat operatorul, nu noi avem relația contractuală ci este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Metropolitan pentru întreb județul, noi suntem parte. Deci spre deosebire de perioada trecută când noi desemnam operatorul, era sub controlul si sanctiunea noastră tot. Acum nu mai este așa, suntem doar o jumatate de judet suntem, partea a unui contract. Aceasta este partea contractuală ca să vedeți că nu avem și dinții să aplicăm contractul.

Am avut o sedinta foarte serioasa și sper foarte convingătoare luni, când avem ședință operativă cu operatorii din oraș. Le-am expus nemultumirile clujenilor, le-am spus solicitările și pretențiile noastre care nu sunt decât simple, respectare prevederilor contractuale si calitatea serviciilor presatate pentru clujeni. Le-am spus că nu sunt absurd, că înțeleg că de pe 27 pe 28 ianuarie, nu puteau pune toate pubelele și este perioada de tranzitie de o luna de tranziție în care trebuie să își intre în pită, că o inteleg dar că asta nu scuza gunoie în unele zone, în special în fosta zona brantner, acolo este problema cu privire la situația din teren. Mi-au expus motive multiple, că au plecat muncitorii, că au plecat șoferii, că  au lăsat lucrurile în miezul problemelor, probleme specifice perioadei de tranziție de la un contract la altul, că s-au bazat pe niște oameni care a doua zi nu au mai lucrat ș.a.m.d. Este în regulă, dar trebuie să aveți și dumneavoastră un plan de rezerva, dacă nu merge planul A, lucrați cu planul B. M-au asigurat că au și planul B pegătit și în aceste zile îl vom vedea.

În privința infrastructurii au dotarea necesară  să facă față a ceea ce înseamnă Clujul. Le-am explicat că nu există în afara acestei marje de implemnetarea a contractului de o lună de zile, în care le punem la dispoziție tot sprijinul, toată partea logistică, cu condiția să intre în normalitate. Pornesc de la premisa că fac tot ce ține de ei.

Am vazut determinare, n-am văzut să spun că este o firmă care nu are capacitatea să ducă acest proiect pentru a demonstrat la salubrizarea stradală au făcut diferența pe sectorul pe care l-au luat. Acum că se trece de la jumătate de oraș la tot orașului sunt niște probleme pe care le au. Am și eu niște supoziții, dar nu le-am verificat încă ca să le pot expune public. Dar o voi face, dacă voi considera că este cazul, așa cum le cred eu. În acest moment stăm în fiecare secundă cu controalele din teritoriu, notificările respective, cu somațiile aferente, că nu se ridică.  Notificăm ADI Eco Metropolitan să aplice prevederile din contract și sancțiunile aferente pe care le prevede legea și monitorizăm data de 27 februarie care am spus că este luna de tranziție.

În privința sistemului plătești cât arunci. Aici plătești cu 25% mai puțin dacă colectezi selectiv. Asta este clar. De ce se ia și numărul de persoane? Din punct de vedere statistic pe de o parte și pe de altă parte, la blocuri nu se poate face altfel decât împărțind pe număr de persoane. Probabil vom ajunge la alt sistem, dar acum, nu ai cum. Era întrebarea dacă vin ceilalți de la celelalte ghene și aruncă. Aici e un efort comun. Direcare să își păzească punctul gospodăresc, se pot monta camere ia apoi Primăria și cu poliția locală, este un parteneriat, ne sesizează, intervenim. Știm că sunt probleme în implentarea contractului, dar noi nu puteam monta camere pe proprietatea lor, a asociaților de locatari. Noi am intensificat controalele la asociațiile de locatari, dacă suntem sesizați. Administratorul a fost ales să gândească mecanismul.

Sunt extrem de conștient de problemă, ne preocupă în fiecare zi, domnul Șurubaru este pe teren. Încă am încredere că această firmă poată să reușească. Dacă nu poate să reușească, eu voi fi primul care va zice să facem altceva, prin Eco Metropolitan (…). La asta se lucrează, la planul de rezerva. O să vă țin informați. Vă asigur că după 27 feb vor fi aici. Nu răspund în fața mea, dar voi face dirigențele să îi invităm. Le-am spus încă din primul moment, ați venit aici, nimeni nu va cere un pahar de apă plată, doar vă cere să vă respectați obligațiile și calitatea serviciilor față de cetățeni, așa vom fi cei mai buni prieteni, nu vom fi nevoiți să aplicăm prevederile legale Acum suntem în această căsătorie de probă impusă. Pentru că nu a fost la liber, ne-a fost impusă pentru salubrizarea menajeră. Mirele este același, dintr-o căsătorie anterioară, spre să se comporte bine ca să avem servicii de calitate (…)”, a dat explicații primarul Emil Boc, la ședința Consiliului Local din 2 februarie, chestionat de grupul USR privind problemele din contractul de salubritate menajeră din oraș.

Foarte multe puncte de gunoi din Cluj-Napoca sunt inundate de gunoi, la o săptămână de când firma Supercom și-a început oficial activitatea. Clujenii se plâng că în tot orașul sunt probleme legate de ridicarea gunoiului, oameni care au încheiat online contracte sesizează că nu au primit niciun răspuns de la companie, nu s-au distribuit pubele cu cip, așa cum era prevăzut în contractul semnat cu autoritățile clujene, iar colectarea selectivă se operează și mai deficitar, mai rău ca pe vremea foștilor operatori de salubritate care au activat în oraș.

Oamenii din comune dar și din municipiul Cluj Napocs arată că, deși au scos la porți deșeurile reciclabile, nimeni nu le-a ridicat. Aceștia se plâng că nu primesc nicio informație, iar unii locuitori încă așteaptă saci de la operatorul de salubritate pentru reciclabile, așa cum se proceda în trecut.

Vezi și: La mai bine de o săptâmână de când Supercom activează în Cluj Napoca și localități limitrofe, puncte inundate de gunoi, nu există pubelele cu cip și nu se colectează reciclabilele de la case / Oamenii nu înțeleg cum cum se va cântări gunoiul, pentru a fi facturați în mod corect

 

sursa foto: Facebook/Viorel Nistor

2 comentarii

  1. Domnul Boc ii ca Ilici iliescu -sarac si cinstit -insa anturajul , mai ales la ilici ,anturajul,ii multimiliardar in euro !A domnului Boc cred ca sunt numai multi-multi (sute de milioane) milionari in euro ! Vedeti ce bine traieste ilici -sărac și cinstit-insa copii lui au ajuns miliardari si chiar rege-unul!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.