Închide

Electric 2.0? Un nou festival la Cluj, la Castel. Prețuri derizorii în comparație cu festivalul de la Bonțida: „Vom fi o mare surpriză. Este ceva pentru oameni, accesibil și diferit față de ce există pe piață!” Un artist cu miliarde de vizualizări pe youtube vine la prima ediție

ActualitateFestivalTop News by Catalin Suciu - nov. 21, 2019 0 5250

Un nou festival se naște la Cluj. Tot la Castel. Nu la Bonțida, ci la Gilău, pe domeniul  Rakoczi-Banffy. Vă spunem, de asemenea, că un artist cu miliarde de vizualizări pe youtube va urca pe scena principală la acest nou festival.

„Va fi ceva ce nu mai este. Oricum piața ne permite. Este loc pentru toată lumea„, spune Teo Negrea, inițiatorul proiectului.

Festivalul va avea loc în perioada 2-5 iulie, iar prima ediție e programată chiar de anul viitor. Negrea susține că „Form Days”, așa cum se numește festivalul, oferă în primul rând accesibilitate. „Un bilet pentru 4 zile va costa 149 de lei, iar campingul va costa 49 de lei. Cu 200 de lei vei putea sta aici 4 zile. În general s-a ajuns la niște prețuri foarte mari la celelalte festivaluri, iar noi facem ceva pentru oameni, în primul rând. Nu e ceva comercial. Vrem să fie un festival accesibil. De altfel, eu la asta m-am gândit și când s-a făcut prima ediție Electric Castle. Lucrurile s-au mai schimbat între timp, dar nu vreau să vorbesc eu de alții sau de alte festivaluri. E loc pentru toată lumea”, spune Negrea.

„Ne axăm pe două mari segmente: artă și muzică. Abordăm partea aceasta de art-festival. Castelul oricum se renovează, există un proiect european acolo și va deveni un centru de artă. Vom face vernisaje, galerii și așa mai departe. Ei bine, până atunci, noi furăm puțin startul. Festivalul va fi și o platformă de exprimare pentru artiști contemporani din străinătate și din România. Nu vor lipsi art-stage-uri, teatrul de club, stand-up-uri, vom avea cabaret, dans, artă teatrală, tot felul. Instalații de lumini speciale. Avem un parteneriat cu Lights On, va fi ceva deosebit. Apoi, sigur, vine partea de muzică, iar aici vom anunța o mare surpriză în perioada următoare. Vor fi patru scene: FORM Stage, unde vom avea rock live și alte genuri apropiate, MIDI, unde va fi muzică electronică, SubFORM, unde va fi drum and bass, rap etc și va fi scena Reggae.”, adaugă Teodor Negrea.

E Form Days o copie a Electric Castle? Răspunde tot Negrea: „Nici vorbă. Festivalul nostru va fi mult mai accesibil, iar locația n-a fost aleasă pentru Castel. E un loc în care să te deconectezi de realitate, în natură și unde să te relaxezi. Putea fi orice clădire acolo, nu are relevanță. Se ajunge oricum mult mai ușor, nu stai 4 ore pe drum din Cluj. Poți coborî și de pe autostradă. E aproape, e foarte mișto și zona. Nu are legătură cu Electric Castle. Și va fi mult mai accesibil și ca preț și ca drum și ca tot ce doriți. Așteptăm oameni din toată țara și din străinătate. Eu mă gândesc că vom avea 10.000-15.000 de oameni pe zi la festival.  Untold și Electric sunt deja foarte mari și foarte comeciale. Aici va fi ceva diferit.”

 

600.000 de euro este bugetul pentru prima ediție a Form Days.

Negrea susține că pe scena principală vom avea parte de o „mare surpriză, de un artist care n-a mai fost niciodată în România.” Deși Negrea evită să dea nume, sursele actualdecluj.ro susțin că pe scena principala va urca artistul britanic Michael David Rosenberg aka Passenger, autorul celebrei piese „Let her go”. 

Primii 30 de artiști vor fi anunțați săptămâna viitoare.

Cât despre locație, stăm de vorbă cu Attila Deak, directorul fundației Traditio Transylvanica, care administrează domeniul din Gilău.

„Va fi un festilval, așa este. Știți, lumea știa că în Gilău există undeva un castel. Ei bine, noi vrem să-l facem cât mai cunoscut tuturor, iar organizarea unui festival aici e cât se poate de benefică. Nu se intră în castel, e logic, ci în spațiile din apropiere va fi totul. Avem un proiect european, o finanțare de 5 milioane de euro, iar castelul va deveni un centru de cultură, un spațiu unde se vor organiza și evenimente, spectacole, va fi și un muzeu. Lucrările vor începe anul acesta și sper ca în doi ani de zile să fie gata. Până atunci se organizează și alte evenimente, cum este și acest festival. Toată lumea are de câștigat. În contrapartidă se câștigă la imagine, ca să spun așa”, a declarat Deak pentru actualdecluj.ro.

Citiți și:

Cum arăta un castel pe care actualii proprietari vor să-l transforme în centru cultural cu 5 milioane de euro

FOTO/VIDEO Cum arată castelul „aristocrat” din pădure, în era post-tranzacţie: domeniul de la Gilău a intrat în circuit festivalier

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare