Închide

Ediția revizuită a volumului de poezii ce include celebra ”De juventute”, cu versul mai cunoscut decât poezia și decât autorul său, ”E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, se lansează mâine în centrul orașului

Cultură by Actual de Cluj - sept. 14, 2022 0 231

Ediția revizuită a volumului de poezii ce include celebra ”De juventute”, cu versul mai cunoscut decât poezia și decât autorul său, ”E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, se lansează mâine în centrul orașului.

Autorul poeziei – și a volumului – este poetul clujean Horia Bădescu, laureat în 2021 al Premiului Uniunii Scriitorilor din România, printre altele. Este autorul câtorva zeci de volume de poezie, eseuri și romane, publicate în România, Franța, Belgia, Bulgaria, Macedonia, Spania și Vietnam. Ediția revăzută și adăugită, cu audiobook inclus, se lansează mâine la ora 10.30. Evenimentul va avea loc în cadrul deschiderii oficiale a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, din Piața Unirii.

”De când mă știu eu toamnele la Cluj au fost lungi, pline de soare, de calm, pentru că sunt toamne ale unui oraș studențesc, sunt toamnele unui oraș cultural și toate aceste lucruri coroborează la a da această toamnă nebun de frumoasă, cum spuneam într-un poem al meu care a intrat în memoria colectivă”, spunea el recent pentru actualdecluj.ro. ”Toamna la Cluj are o lumină specială, care poartă în ea întotdeauna o calmitate, un senin, o strălucire mai aparte poate decât în alte părți”.

Bădescu e poet, dar a fost și director de instituții de cultură: a condus Teatrul Național din Cluj-Napoca între 1987 și 1990, între 1994 și 1998 a fost directorul Institutului Cultural Român din Paris, iar din 2001 până în 2005 a fost atașat cultural al Ambasadei României în Franța.

„De Juventute”:

Ascultă cum cântă întâiele brume,
dezmăţ de culori e-n copacii ursuzi.
Acum te poţi pierde pe străzi fără nume,
e toamnă nebun de frumoasă la Cluj.
Acum bate-n turnuri o oră regală,
din vechi manuscripte vocabule ies,
e-un ceas când oraşul în haine de gală
începe să cânte <sumus dum juvenes!>.

O stea poţi purta noaptea asta pe umăr
poţi iubi, poţi vorbi cu prietenii duşi,
poţi uita anii care se-adună la număr;
e toamnă nebun de frumoasă la Cluj!

Citește și:

De ce e toamna „nebun de frumoasă la Cluj”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare