Închide

Ediția de toamnă a expoziției de minerale Mineralia va fi organizată între 7 și 9 octombrie la Muzeul Etnografic, vedeta e un mineral găsit, în România, într-o singură exploatare

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 14, 2022 0 248

Ediția de toamnă a expoziției de minerale Mineralia va fi organizată între 7 și 9 octombrie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, anunță azi organizatorii. Vedeta e un mineral găsit, în România, într-o singură exploatare.

Aceasta e a doua ediţie din acest an a expoziţiei dedicată mineralelor, cu sute de tipuri de minerale, cristale cu dimensiuni impresionante, roci, fosile și meteoriţi – plus bijuterii confecționate din pietre de podoabă, pietre fine sau semiprețioase, perle, colari și chihlimbar. Expoziția va avea loc în Galeria Cellarium de la sediul muzeului etnografic, de pe strada Memorandumului 21.

Mineralul-vedetă al acestei ediţii este Rodocrozitul. Denumirea mineralului ”Rodocrozit” provine din alăturarea cuvintelor grecești ”rhodon” care înseamnă trandafir si ”chroma”, adică culoare. Nuanţele de roz pal, translucid, până la roz intens, apar în agregate ce seamănă cu bobocii de trandafir. Sunt puţine locuri în lume unde apare acest mineral. În România este cunoscută exploatarea sa de la mina Cavnic, iar în lume, rodocrozitul apare în nordul Greciei, în Argentina, Statele Unite și în Africa de Sud.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu