Închide

Economiștii FSEGA – UBB Cluj: Urmează o încetinire semnificativă a creșterii economice

Economie by Actual de Cluj - sept. 07, 2022 0 265

Urmează o încetinire semnificativă a creșterii economice în a doua parte a anului curent, arată  economiștii de la UBB, care au analizat evoluția a patru indicatori relevanți pentru prognoza economică: indicele sentimentului economic, indicii bursieri, așteptările de angajare și randamentul obligațiunilor de stat.

Echipa de economiști ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor, a sintetizat evoluția a patru indicatorii utilizați frecvent în prognoze economice pe termen scurt privind scenariile de recesiune. Se poate observa evoluția acestora în perioada recesiunii declanșate în 2008 și în intervalul de turbulențe mai recente – 2020-2022 (perioadă marcată de criza pandemică și, ulterior, de războiul din Ucraina și consecințele sale).

După o redresare fragilă de după criza pandemică, izbucnirea războiului din Ucraina, criza energetică, inflația record și problemele din lanțurile de aprovizionare au adus perspective mult mai sumbre în Europa și tot mai multe voci din mediul economic avertizează asupra spectrului recesiunii.

Tehnic, această recesiune ar însemna că economia UE sau a unor țări membre ar suferi scăderi ale PIB-ului pe o durată de cel puțin două trimestre consecutive.

“Prima parte a anului 2022 a adus însă creșteri economice peste așteptări: economia UE a crescut cu 4,75% în prima jumătate a anului, iar România a depășit și media UE cu o creștere anuală de 5,85% a PIB-ului în prima jumătate a anului curent. Viitorul apropiat însă pare mai puțin optimist”, menționează Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

Economiștii arată că, la nivelul UE, în această perioadă indicele sentimentului economic, indicii bursieri, respectiv așteptările de angajare scad semnificativ, pe când randamentul obligațiunilor crește, indicând creșterea incertitudinilor economice (criza energetică, inflație), respectiv o încetinire a creșterii economice care într-un scenariu pesimist poate însemna chiar și intrarea în recesiune.

“În cazul României, aceeași indicatori arată o situație puțin mai favorabilă, dar și așa cel mai probabil vom asista la o încetinire semnificativă a creșterii economice în a doua parte a anului curent”, completează cercetătorii.

Interpretarea graficului și explicații extinse într-o analiză Economedia

Nici un comentariu

Scrie un comentariu