Închide

Economia județului în cifre: Clujul își crește producția industrială, dar cei mai mulți șomeri din județ sunt muncitori

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - aug. 21, 2014 0 3152

 

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iunie a fost de 9.744 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă 2,8%, fiind cu 0,6% mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna iunie din anul 2013, potrivit datelor Direcției Județene de Statistică. Din numărul total al şomerilor cei mai mulți sunt muncitori: 70,3%.

„Până la sfârșitul lunii iulie am văzut șomajul în scădere la Cluj. În alte locuri a fost în creștere. Tendința se va putea stabili la începutul lunii septembrie, când se termină perioada de concedii și când vom vedea ce restucturări și angajări vor fi anunțate de către agenții economici. Producția este cea care ar trebui să susțină economia, dar la Cluj s-a investit foarte mult în imobiliare și încă se mai investește, în ciuda faptului că cererea e cam la același nivel. Nu s-a învățat nimic din criza din 2008, pornită din zona imobiliarelor. Apoi, noi nu avem partea de prelucrare a materiei prime aici, nu avem utilaje și echipamente de prelucrare. Deși avem produse. Așa că ajungem să importăm foarte mult, chiar dacă avem materie primă”, a sintetizat Daniel Don, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

În această perioadă, companiile au anunțat posturi disponibile în domeniul IT, unul dintre puținele active constant în ultimii ani, în call centere, dar și în producție, construcții, comerț sau în HoReCa, cererea din acest sector fiind influențată de activitatea sezonieră a teraselor. „Avem 115 posturi pentru îngrijitori de clădiri, se caută 79 de lucrători comerciali, sunt 69 de posturi pentru personal pentru call centere, 83 de șoferi, 17-dulgheri, 20 de lăcătuși mecanici și sunt și 17 posturi de tâmplari. Asta e ceva nou. Foarte multă vreme nu s-au căutat deloc tâmplari”, exemplifică Don. Mai există și câteva posturi de bucătari, asistenți medicali sau în domeniul confecțiilor de textile. „Aici lohn-ul este cel care ține trendul”, precizează directorul AJOFM.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică, la Cluj câştigul salarial mediu net în luna iunie 2014 a crescut ușor, fiind cu 4,1% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2013. Câştigul salarial mediu nominal brut pe economie în luna iunie 2014 a fost de 2334 lei, iar cel net de 1687 lei. În judeţul Cluj, câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna iunie 2014 a fost de 2.448 lei şi cel net de 1.784 lei.

În luna iunie producţia industrială a crescut cu 19,6% faţă de aceeaşi lună din anul 2013, conform datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică. Comparativ cu primul semestru din 2013, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014 indicele producţiei industriale a fost de 122,3%. Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie, în luna iuniei 2014 a fost cu 11,7% mai mare faţă de luna iunie 2013. Pe cumulat saşe luni, indicele valoric al cifrei de afaceri este de 112,5%, faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Cele mai mari investiții noi în domeniu au fost realizate în parcurile industriale publice (Tetarom II si III, cu Emerson în Bulevardul Muncii și Bosch și De‘Longhi la Jucu) sau în cele private din Dej și Câmpia Turzii.

În ceea ce privește comerțul exterior, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, exportul a crescut cu 8,3%, dar mult mai puternic a crescut importul: plus de 14,4%. Mai precis, activitatea de comerţ exterior din judeţul Cluj, în perioada 1 ianuarie – -30 aprilie se concretizează în realizarea unui volum de export în valoare 315,7 milioane de euro şi a unor importuri care însumează 598 milioane de euro.

Interesul pentru construcția de locuințe s-a menținut relativ constant în prima lună de vară din acest an comparativ cu 2013: în luna iunie s-au eliberat 130 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu 8 autorizaţii mai mult puţin faţă de luna iunie 2013.

În luna iunie 2014 au fost înmatriculate 35 societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social, iar valoarea capitalului subscris a reprezentat 55150,9 euro. 

În luna iulie 2014, rata inflației, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum , pe ansamblu, a crescut cu 1,12% comparativ cu luna decembrie 2013 (s-a înregistrat o scădere de preţuri la mărfurile alimentare de 0,11% şi creşteri la mărfurile nealimentare de 2,12% şi la servicii de 1,31%). Comparativ cu luna iunie 2014, scăderea preţurilor a fost de 0,27% (s-a înregistrat o creştere de 0,36%, la servicii şi scăderi de 0,30% la mărfurile alimentare şi de 0,01% la mărfurile nealimentare).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.