Închide

E oficial. Diferit-Kiat a mai pus mâna pe un contract de peste 12 milioane de euro de la primărie

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 06, 2014 0 597

Imoblux Construct nu a putut scoate din cărţi asocierea Diferit Kiat care lucrează din 2004 pentru primăria clujeană. Societatea a contestat rezultatul licitaţiei pentru reabilitarea tramei stradale de acces la zona la Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi la Curtea de Apel, dar a pierdut.

 

Licitaţia pentru modernizarea carosabilului şi trotuarelor de pe traseul Bucium-B-dul Muncii aferent tramvaiului, plus Calea Baciului, a fost adjudecată de primărie către asocierea Diferit-Kiat, pentru 53 de milioane lei (peste 12 milioane de euro) în luna februarie, anul acesta. Contractul face parte dintr-un proiect finanţat din bani europeni, în valoare totală de peste 90,6 milioane de lei care a început la finalul lui 2012 şi trebuie finalizat în 2015.

Diferit a câştigat contractul cu primăria în defavoarea unor societăţi controlate de milionarii constructori din Bucureşti (Construcţii Erbaşu – 53,5 milioane de lei), de gruparea clujeană Aşchilean-Gânscă (Nordconforest-57,9 milioane) sau de grupul francez Vinci (Viarom Construct – 58,1 milioane). La licitaţie au mai participat şi firmele Napoca Construcţii, Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări  (Strabag) şi Imoblux Construct, însă ofertele lor  au fost respinse pentru că n-au respectat caietul de sarcini.

Dintre ofertanţi, doar Imoblux Construct a atacat rezultatul licitaţiei la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi a cerut anularea parţială a raportului procedurii, pe motiv că oferta declarată câştigătoare nu respectă caietul de sarcini: oferă preţuri fictive pentru organizarea de şantier sau cu transportul deşeurilor, prezintă personal angrenat şi în alte proiecte, nu face dovada tuturor punctelor de lucru. Printr-o decizie din 4 martie, CNSC a respins contestaţia ca tardivă, fără să intre pe fondul acesteia, după ce pe lângă primăria clujeană a intervenit şi Diferit. Aşa că, Imoblux Construct a atacat în instanţă în 17 martie decizia CNSC motivând că “analiza ofertei asocierii Diferit-Kiat a fost făcută superficial, declarând-o acceptabilă şi conformă, în condiţiile în care ofertantul nu îndeplineşte cerinţa de experienţă similară solicitată prin documentaţia de atribuire, iar oferta conţine preţuri fictive care nu sunt rezultatul liberei concurenţe. În această situaţie s-ar fi impus respingerea ofertei”, arata în cadrul plângerii, Victor Ţene, directorul general al societăţii.  Acesta a solicitat instanţei să anuleze raportul procedurii de licitaţie şi a actelor subsecvente, să declare oferta Diferit ca neconformă, plus cheltuieli de judecată.

Plângerea a fost adresată Curţii de Apel Bucuşti, însă primăria clujeană a reuşit să stămute procesul la Cluj.

Curtea de Apel Cluj a respins în 5 mai, printr-o decizie definitivă, plângerea Imob Lux Construct împotriva deciziei CNSC nr. 623 prin care s-a menţinut rezultatul licitaţiei primăriei clujene şi anume atribuirea contractului către asocierea Diferit Kiat. În aceste condiţii primăria are mână liberă să semneze contractul pentru trama stradală cu Diferit-Kiat.

Imoblux Construct este cunoscută ca o „abonată” a banilor de la Primăria Sectorului 5, după cum titrează presa centrală. Societatea apare şi în raportul corpului de control al primului ministru, privind neregulile constatate la Regia de Termoficare Bucureşti, cu un contract adjudecat nelegal. Interesant este că anul acesta societatea a mai participat la o licitaţie de primăriei clujene (modernizarea a patru artere din central oraşului, contract estimate la 5,5 milioane de euro), tot în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, însă în asociere cu Societatea de Construcţii Napoca, o firmă cunoscută ca apropiată de liderilor PSD de la Cluj. Napoca Construcții a prins contracte grase, de câteva zeci de milioane de euro de la administraţia judeţeană în ultimii doi ani. Napoca Consturcții  a construit noua pistă de la aeroport şi se ocupă şi de depozitul regional de deşeuri.

La respectiva licitaţie – refacerea infrastructurii oraşului comoară şi anume modernizarea străzilor Moţilor, Memorandumului, I.C. Brătianu şi Avram Iancu – a depus ofertă şi asocierea Diferit şi Kiat Group, care deține în prezent contractul de 400 de milioane de lei pentru modernizarea şi întreţinerea străzilor din oraş,  încheiat în timpul administraţiei Apostu. Consorţiul are şi un asociat surpriză – Energobit, unul dintre jucătorii importanţi din ţară în domeniul energiei.

Societatea Diferit este un client al banului public, deţinând şi în trecut contracte cu primăria clujeană şi în primele doua mandate ale primarul Emil Boc. Anul trecut a încheiat şi cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj mai multe contracte  de întreţinere a drumurilor naţionale şi a autostrăzii A3 în perioada 2013-2014, care însumează aproape 30 de milioane de lei. Societatea Diferit este deţinută de Nicolae Petri, un fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Publice deţinută de administraţia locală clujeană.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.