Închide

Și-au luat inima în dinți și cer separarea de Kiat

AdministrațieDin județ by Cosmina Fernoaga - mai 06, 2014 0 212

Consilierii județeni au votat, în sfârșit, pentru rezilierea contractului cu Kiat, dacă până în 18 mai această societate nu recuperează lucrările restante pe drumurile județene.

10250261_627908970626937_5921597431922338624_n

Președintele Consiliului Județean, Horea Uioreanu, a precizat că rezilierea contractului cu Kiat e mai mult decât sigură, având în vedere că societatea nu a întreprins, până la acest moment, nici un demers pentru a reîncepe lucrările. Sigur, consilierii opoziției i-au comunicat lui Uioreanu că această decizie putea fi luată mult mai repede și că celor de la Kiat nu trebuia să li se permită să blocheze șantierul de lucrări. „De ce a trebuit să treacă doi ani ca să descoperim că cei de la Kiat nu-și fac treaba?”, a întrebat Mariana Leș de la PDL.

Uioreanu a explicat că societatea Kiat a mai lucrat câte ceva, în special pe drumul Gherlei, și că a abandonat șantierul ulterior, pe zona Țaga.

„S-a lucrat și am crezut că vor putea recupera lucrările. Însă în ultima lună nu au mai intrat deloc în front. Pe zona Țaga-Geaca e un dezastru. Nu mai putem aștepta după Kiat, este obligatoriu să intrăm noi cu lucrări de întreținere. De abia după ce reziliem contractul cu ei vom putea da dispoziție Regiei noastre să repare acolo drumul”, a spus Uioreanu.

Situația descrisă de vicepreședintele Vakar Istvan pare mult mai gravă. Firma Kiat a decopertat drumul iar oamenii din Fizeșu Gherlii sunt extrem de afectați de praful pe care trebuie să-l suporte în fiecare zi. „Kiat a lăsat drumul comunal așa, decopertat. Oamenii au ieșit în stradă să protesteze, pentru că nu mai pot îndura praful din sat. Este obligatoriu să facem ceva acolo, în cel mai scurt timp”, explica Vakar. Firma Kiat a câștigat o licitație pentru modernizarea a peste 400 de km de drumuri județene, înainte de 2012. Ulterior a solicitat o majorare a prețurilor angajate în contract. Consiliul Județean a refuzat această pretenție. După mai multe negocieri s-a decis, totuși, să se semneze un contract cadru pentru un drum de peste 40 de km, pe zona Gherla – Cămărașu. Au trecut doi ani, iar Kiat a reușit să încheie doar o mică parte din lucrările prevăzute în acest contract cadru. Sursele Actualdecluj.ro spun că firma avea pretenția, în continuare, să primească sume suplimentare pentru a finaliza lucrarea. Grav este că în varianta rezilierii contractului, Kiat are dreptul să acționeze în instanța Consiliul Județean, pentru a solicita eventuale despăgubiri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.