Închide

E isterie în Cluj. Ce recomandă un cercetător după ce pe rețelele de socializare clujenii au început să se plângă că orașul a fost împânzit de „gândaci albi, dantelați” și cer soluții pentru a scăpa de ei

Actual de ClujActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 30, 2021 2 14532

Clujenii acuză Primăria ca dupa plantarile de copaci din centru, orasul s-a umplut de ploșnițe dantelate care pișcă mai tare ca țânțarii. „Nu se mai poate sta pe terasă în centru fără să te plesnești peste tot”, reclamă oamenii. Pe grupul Mămici din Cluj-Napoca de pe Facebook dar și pe alte pagini de pe rețeau de socializare au început să curgă întrebările cu privire la”gândacii dantelați albi” care au luat cu asalt balcoanele, terasele și parcurile din Cluj-Napoca. Deja s-a creat o isterie pe această temă iar oamenii au început să caute produse care să combată acești gândaci despre care spun că și pișcă deranjant, „mai rău decât țânțarii”. Oamenii s-au adresat și Primăriei, prin aplicația My Cluj, iar instituția a anunțat în această săptămână doar că va opera o nouă acțiune de dezinsecție din pachetul anul contractat de la Coral. Niciun cuvând despre gândacii dantelați.

În schimb, Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Cercetări Biologice, a arătat că deja că există o isterie legată de „plășnițele dantelate” despre care spune că, hilar, oamenii au început să le numească „tigri”. Acesta explică de ce aveam acești gândaci în oraș și spune că, după modele deja pantentate, populația de ploșnițe dantelate se va regla de la sine.

 

 

„Stau oamenii la terasă și se plesesc peste mâini. Așa am ajuns cu acești gândaci albi minusculi în centrul Clujului. Pe terasă se vorbea că acești gândaci au apărut odată cu noii copaci plantați de Primărie în centrul Clujului. Anul trecut nu ne-am confruntat cu așa ceva. A fost pandemie, dar am ieșit în oraș și nu aveam astfel de probleme. Lumea este disperată, deranjată deja când stă la o terasă”, a spus Cătălina pentru Actualdecluj.ro, după ce a băut o cafea în 30 iulie pe o terasă din Piața Unirii.

De la începutul săptămânii, clujenii au început să pună întrebări pe rețelele de socializare cu privire la acești gândaci, aceștia reclamând că și pișcă atunci când se așează pe tine. Oamenii au întrebat cum se numesc, cât de periculoși sunt și cum pot fi eradicați. „Știți cumva cu ce aș putea da ca să dispară acest gândac despre care am citit pe net că ar fi gândac de dantelă. În zece minute m-am umplut pe bancon și în casă. Nu am flosi pe balcon. Vă rog să mă ajutați cu sfaturi dacă aveți și voi, cu ce ați dat. E mic tare dar pișcă rău”, sună un astfel de mesaj pe Facebook, în grupul de mămici.

Odată cu întrebarea, oamenii încep să își dea cu părerea asupra numelui, cauzelor apariției acestor gândaci dar și referitor la produselor care pot fi utilizate pentru dezinsecție. Clujenii spun că aceștia gândaci sunt prezenți în parcuri, în locurile de joacă, pe terase etc și că nu mai reușesc să scape de ei. Se așează și pe haine, pe corp, peste tot. Unii au spus că acești gândaci dantelați „pișcă mai rău ca țânțarii” și sunt extrem de deranjanți. Clujenii au făcut sesizare și Primăriei pe My Cluj, însă au spus că nu au primit niciun răspuns.

Instituția a anunțat în această săptămână că în oraș se va opera, între 2 și 10 august, o nouă etapă din dezinsecția anuală făcută de Coral, firma aflată în contract cu municipalitatea. Niciun cuvând despre „gândacii albi dantelați” și îngrigorările exprimate de clujeni.

Pe rețelele de socializare oamenii fac schimb deja de produse și soluții de eradicare a acestor gândaci.

În schimb, un cercetător de la Institutul de Biologie face lumină în acest caz și le arată oamenilor că „Cea mai bună măsură este să lăsăm Natura să rezolve. Și să sperăm că o va face. Oricum, orice altă acțiune nu va face altceva decât să amplifice dezastrul”.

Adrian Ruicănescu a scris pe Facebook că deja a văzut că există o isterie privind ploșnițele dantelate (după cum a spus că se numesc gândacii pozați de oameni și postați pe rețelele de socializare) și a oferit o serie de date privind această specie.

„Deja există o isterie a’propos de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii „tigri”. Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale. În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populații în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control. În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei. Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să „zădărnicim” apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană. Acestea pot fi doar mici păianjeni sau mici viespi, cum este cea din fotografie. „Dantela” care se vede pe aceste insecte, este formată din excrescențe lamelare în care se găsesc celule secretoare de ceară, deci majoritatea substanțelor chimice nu le afectează, dar vor afecta celelalte insecte care s-ar putea adapta și deveni inamicii acestor ploșnițe. Întâmplător, în zilele foarte calde, aceste insecte sunt foarte active, zboară pentru a se răspândi pe alți arbori, iar mai ales, dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca. Am tot primit întrebarea ce se poate face. N I M I C ! Așa cum, după un atac „devastator” al moliei-miniere-a-castanului-sălbatic (Cameraria ohridella) în anii următori, populațiile acesteia s-au reglat, sperăm că și populațiile de ploșnițe dantelate se vor regla. Cea mai bună măsură este să lăsăm Natura să rezolve. Și să sperăm că o va face. Oricum, orice altă acțiune nu va face altceva decât să amplifice dezastrul. În fotografie, ploșnița-dantelată-a-stejarului (Corythucha arcuata) și a platanului (Corythucha ciliata)”, a lămurit situația cercetătorul Andrian Ruicănescu.

 

 

(sursa: Adrian Ruicănescu Facebook, ploșnițe dantelate)

sursa foto cover Dana Jeler

 

2 comentarii

Scrie un comentariu