Închide

E gata programul pentru Someș Delivery 2021. Instalațiile și evenimentele se mută în Florești între 4 și 5 septembrie

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 26, 2021 0 806

Tururi ghidate, dezbateri, ateliere pentru copii și adulți, gazetă, concerte, relaxare, instalații și amenajări temporare pe un segment necunoscut al râului Someș, între zona străzilor Someșului, Tineretului și până la ștrandul din Florești. Asta îi așteaptă la ediția din 2021 a Someș Delivery programată la finalul următor de săptămână, între 4 și 5 septembrie, pe floreșteni și nu numai, să redescopere râul care trece prin localitatea lor.

„Someș Delivery este un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului. Timp de un weekend, animăm segmentul de râu ales cu evenimente gândite și calibrate special pentru spațiul respectiv,  încercând să apropiem localnicii de el. Avem o atenție sporită pentru mediu,  informăm și ne informăm despre flora și fauna zonei, protejăm locul în care ne desfășurăm și vă încurajăm să faceți la fel”, au explicat organizatorii evenimentului.
Aceștia au pus la punct un program inedit pentru ediția din 2021 care este programată să se deruleze în comuna Florești între 4-5 septembrie. Deja s-au ales proiectele căștigătoare la concursul adresat locuitorilor din comună pentru a anima râul, inițiative finanțate fiecare cu maxim 4000 de lei și care vor fi puse în operă odată cu evenimentul de săptămâna viitoare.

După ce în 2019, inițiativa Someș Delivery a tras un semnal de alarmă asupra nevoii de a curăța Someșul de gunoie, în 2020 activiștii au organizat mai mult dezbateri pe tema curățeniei de pe Someș și au promis o ediție în comuna Florești.

De asemenea, organizații non guvernamentale clujene și-au dat mâna pentru un proiect ambițios, amenajarea unei pistă de biciclete pe malul Someșului, de la Gilău/Florești până în Apahida, cel puțin. Deocamdată acest proiect, deși asumat declarativ de autoritățile locale, este blocat de proceduri birocratice de schimbare a legislației.

 

𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝘁 Someș Delivery 2021 în Florești

𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺 𝘀𝗮̂𝗺𝗯𝗮̆𝘁𝗮̆, 𝟰 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲
10.00 – 13:00 Pedalează la Someș – Tur biciclete pe traseul Ștrand Sun – Baraj Florești – Gilău – Florești, ghidat de Clubul de Cicloturism Napoca
11:00-12:00 Teatru de animație | Maria, trihopterul și melcul de apă – Marionete și Microscopie
12:00 Somesul nu spală deșeurile noastre – instalație video & atelier
14:00-16:00 Consiliul Apei – inaugurare grup de lucru al administrației și ONG-urilor
15:00-20:00 Plimbări pe lac cu SUP Academy
16:00-17:00 Expoziție. Instalații Artistice Recycled Art & Ateliere de Upcycling cu Asociația Art Mirror
18:00-19:00 Leapșa pe apă – concurs paddle board cu SUP Academy
19:00-20:00 Sesiuni riverane cu Irina Movileanu, Vlad Călin, Andrei Doboş, Florentin Popa, Rareş Moldovan, Vlad Moldovan, Jesica Baciu
20:00-22:00 Alex HG – DJ set
𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺 𝗱𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮̆, 𝟱 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲
09:00 – 10:00 Aleargă lângă apă – Tură de alergare cu Runners Club
10:30-12:00 și 12:30-14:00 Tur microhido-biologic pentru descoperirea vietăților din apă alături de Dana Peca și Mirela Cîmpean (Din filele naturii)
12:00 – 13:00 Dezbatere Deșeuri cu echipa Clujul Sustenabil și echipa proiectului Someșul nu spală deșeurile noastre
13:00 – 14:00 Bugetare participativă, ediția 2022 cu SOS Someșul nostru / Adrian Dohotaru
10:00 – 12:00 Plimbări pe lac cu Sup Academy
14:00 – 15.30 Lansare Someș Expres | articole despre Someșul din Florești și locuitorii Floreștiului
16:00 – 20:00 RE:Plastic | Ateliere pentru copii despre reciclare și upcycling
16:00 – 18:30 Atelier: Citizen Science – cu Tibor Hartel (UBB) și Radu Mititean (CCN)
Amenajări și instalații selectate pentru Concursul de proiecte Someș Delivery 2021 | Florești, prin care an d arhitecți, artiști și iubitori de natură își transformă în realitatea ideile bune pentru Someș:
➤ 𝗦𝗼𝗺𝗲𝘀̦𝘂𝗹 𝗻𝘂 „𝘀𝗽𝗮𝗹𝗮̆” 𝗱𝗲𝘀̦𝗲𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗻𝗼𝗮𝘀𝘁𝗿𝗲! – Danciu Alina Monica, Danciu Alexandru
➤ 𝗖𝗿𝗲𝗮𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝘆 𝗶𝘀 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗮𝗴𝗶𝗼𝘂𝘀 – Asociația Culturală Ciorchin
➤ 𝗣𝗼𝗿𝘁𝗮𝗹 – Domokos Andreea
➤ 𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁̦𝗶𝗲 𝗜𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗶 𝗔𝗿𝘁𝗶𝘀𝘁𝗶𝗰𝗲 𝗥𝗲𝗰𝘆𝗰𝗹𝗲𝗱 𝗔𝗿𝘁 & 𝗔𝘁𝗲𝗹𝗶𝗲𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗨𝗽𝗰𝘆𝗰𝗹𝗶𝗻𝗴 – Sabina Teodorescu, Cristina Pop, Cristina Cantemir
➤ 𝗦𝗲𝘀𝗶𝘂𝗻𝗶 𝗿𝗶𝘃𝗲𝗿𝗮𝗻𝗲 – Irina Movileanu, Vlad Călin, Andrei Doboş, Florentin Popa, Rareş Moldovan, Vlad Moldovan, Jesica Baciu
➤ 𝗟𝗮 𝗣𝗲𝘀𝗰𝘂𝗶𝘁 – Ungur Ioana-Ancuța, Broos Bianca
➤ 𝗣𝗼𝗿𝘁𝗮𝗹 𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗼𝗿𝗮𝘀̦𝘂𝗹 𝗽𝗼𝘀𝗶𝗯𝗶𝗹 – Andrieș Andreea Minodora, Farkas Kinga Timea și Olaru Ana Mădălina
➤ 𝗙𝗮𝗿𝘂𝗹 – Oana Filip, Alexandru Naghiu, Alexandru Roșu, Radu Stoica
➤ 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗮 𝘀̦𝗶 𝗺𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗮𝗶 𝗦𝗼𝗺𝗲𝘀̦𝘂𝗹𝘂𝗶. 𝗧𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗶𝗺𝗮𝘁̦𝗶𝗲 – Loredana Peca și Adina Ungur
➤ 𝗟𝗮 𝗧𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝗲 – Elisei Monica, Afetelor Adelina, Stanciu Răzvan
Mai multe detalii despre fiecare activitate și instalație/ amenajare puteți citi în curând pe somesdelivery.ro
Edițiile Someș Delivery Florești | Cluj-Napoca | Apahida 2021 fac parte din proiectul Someșul Culoar Verde- Albastru inițiat de Asociația MiniMASS (Someș Delivery), Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru) și Asociația Clujul Sustenabil. Proiectul face parte din programul „Cu apele curate” sprijinit de un retailer și își propune transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate.
Pe termen lung, principalul obiectiv este reducerea poluării Someșului, prin inițierea unei colaborări instituționale între administrațiile din Cluj-Napoca, Florești și Apahida, într-o primă fază, urmând să angreneze și alte localități de pe cursul râului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu