Au deplâns calitatea lucrărilor de pe drumurile județene și cer un mecanism pentru corectarea erorilor înainte de recepție
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 26, 2021 0 511
Tot mai multe semnale vin din Județ cu privire la calitatea proastră a lucrărilor care se fac pe drumurile județele din Cluj iar ele trebuie corectate printr-un mecanism înainte de recepție, au semnalat consilierii județeni USR. Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe a spus că face demersuri la nivelul guvernamental pentru a se corecta una dintre problemele care generează lucrări proaste și anume actualizarea prețurilor de la licitații în cazul în care acestea se adjudecă în 1-2 ani de la momentul lansării. Firmele apelează la tot felul de șmecherii, a spus Tișe, având în vedere scumpirile materilor și faptul că câștigă contracte după câțiva ani la prețuri ofertate în momentul derulării licitațiilor.
Erori în execuția lucărilor sau calitatea proastră a acestor lucrări de reparații și modernizare a drumurilor din județul Cluj au fost semnalate de consilierii județeni USR la ședința ordinară a CJ (derulară online în 26 august). Adela Corina Dehenes de la USR a cerut oficialilor CJ să pună la punct un mecanism ca acestea deficiențe să fie corectate pe parcursul derulării lucrărilor și nu în faza de recepție când este prea târziu, mai ales că reprezentanții din terirotriu ai partidului au făcut frecvent informări scrise către CJ Cluj pe acest subiect.
De cealaltă parte, grupul PNL a ținut, prin consilierul Lucian Cordiș, a ținut să felicite Societatea de Drumuri a Județului și pe directorul Liviu Emil Hîncu pentru lucrările fără precendent de modernizare, reparații și întreținere cu precădere pe drumurile din Săndulești, Petrești, coborârea din Cheile Turzii.
De celaltă parte, președintele Alin Tișe a spus că e la curent cu problemele care există calitatea proastră a lucrărilor de reparații de drumurile din Cluj.
„De asta oamenii ne-au girat cu încredere, altfel nu ne votau. Trebuie să facem ce am promis, de aceea modenirizările de drumuri au fost o prioritate și aceste lucrări vor continua. Mă bucur că și celelalte partide au susținut acest capitol. Cu cât asfaltăm mai mult cu atât va fi mai bine. Avem o mare problemă însă cu calitatea lucrărilor și cu firmele care nu mai fac fața datorită scumpirilor de materiale și o simplă actualizare pe anumite componente nu le-ar mai ajunge ca să ducă contractul mai departe. Este o chestiune națională în care toate autoritățile publice au o mare problemă în condițiile în care o licitație durează un an sau doi, cu contestații și procese în instanță, când se adjudecă, ofertele venind cu prețurile de acolo care s-au dat la licitația inițială. Există o Ordonanță a Guvenului prin care se mai permit actualizări, însă ea nu rezolvă în totalitate problema care este una reală. Atunci când firmele nu mai pot executa lucrările la prețurile la care au licitat încearcă prin diverse smecherii sau artificii să recupereze prețurile din calitatea materialelor, din grosime, iau de la toate. Pe lângă că avem puține firme de calitatea care au și oameni pricepuți există și această problemă legată de susținerea prețurilor licitate. Totul e un lanț păgubos pentru noi. Dacă în doi ani un primar nu poate termina un drum într-un mandat nu va mai reuși să îl facă. Cu unele firme am reziliat contractele, cu altele când s-au constatat probleme la recepție, le-am reținut garanția și ne judecăm”, a spus Tișe.
Oficialul CJ a mai ținut să anunțe că județul are în plan să clarifice și un alt contract cu firma Napoca Construcții pentru drumurile din Bonțida, Cămărașu, Țaga deoarece oamenii de acolo nu mai pot aștepta la nesfârșit modernizarea drumurilor.
Tișe a mai spus că, deși Clujul nu e un județ perfect, s-au făcut pași importanți pe partea de drumuri dar și legat de rețelele de apă și canalizare. „Sunt puține drumuri pe care n-am intervenit pentru că sunt la silvici sau la comune. Vrem să preluăm drumul de la Săcuieu sau cel care urcă de la Valea Ierii, în sus. Am preluat deja Cărina, Sălicea, Tureni și vedeți deja ce am realizat”, a mai spus oficialul CJ Cluj.
foto: drum Bonțida Gădălin, septembrie 2016, sursa CJ Cluj
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Grupul de restaurante City Grill preia pachetul majoritar de acţiuni al lanţului de restaurante Marty din Cluj
oct. 09, 2024 0
-
Proiect de lege pentru limitarea avansului la 10% în cazul vânzării apartamentelor de către dezvoltatorii imobiliari/Aceștia vor putea utiliza avansurile încasate doar pentru respectivul proiect
oct. 09, 2024 0