Închide

După ce i-a acuzat pe artiștii din oraș că fac teatru în fața Consiliului Local, primarul Emil Boc se răzgândește/A convocat un grup de lucru care să facă un nou regulament pentru finanțările din sectorul cultural

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Actual de Cluj - mart. 04, 2024 0 318

Un nou regulament pentru acordarea de fonduri nerambursabile de la bugeteul local pentru istituțiile și organizațiile din sectorul cultural va fi pregătit în Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc a anunțat că acest regulament va fi pregătit de un grup de lucrur din care vor face parte actori culturali din oraș și oameni din aparatul administrativ al Primăriei.

Instituțiile și oamenii de cultură din Cluj-Napoca au cerut primarului Emil Boc, la ultima ședință de Consiliu Local, să schimbe modul în care se acordă finanțările pentru actorii culturali din Cluj-Napoca. De asemenea, actorii culturali au depus și o petiție la Primărie prin care solicită ca propunerea de regulament pentru finanțarea culturii în baza legii OG51/1998, depusă de USR, în urma consultării cu artiștii clujeni, să fie pusă în dezbatere publică. Printre semnatarii scrisorii de susținere a finanțării culturii pe OG51/1998 (și nu a legii 350/2005) se numără instituții de cultură importante din Cluj-Napoca, precum Centrul Cultural Clujean, Festivalul Internațional de Film Transilvania (prin Tudor Giurgiu și Cristian Hordilă), Opera Națională Română, Teatrul Maghiar de Stat (prin Tompa Gabor), Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Filarmonica de Stat, Opera Maghiară din Cluj, Teatrul Național Lucian Blaga. Regulamentul are ca scop susținerea producătorilor culturali locali, prin trecerea finanțării în baza OG51, lege specială a culturii, ce asigură transparentizarea și depolitizarea procedurii de selecție a proiectelor culturale și prevede multianualitatea bugetării și crearea altor instrumente de susținere, precum rezidențele artistice și bursele de creație, astfel încât Cluj-Napoca să aibă în continuare o viață culturală dinamică.

La ședința de Consiliu Local ordinară din luna februarie, primarul Emil Boc a reproșat actorilor culturali că fac teatru și USR-ului că se ocupă cu smulgerea de lacrimi și like-uri dar că „Nu cred că puteți cumpăra sectorul cultural pentru că sectorul cultural este independent și face ce vrea el dar să capturați un subiect și să îl faceți unul politic e camelionism politic”, arăta Boc.

Detalii:

Reprezentanții sectorului cultural din Cluj-Napoca i-au cerut primarului Emil Boc să adopte un regulament pentru finanțarea culturii/Reacția primarului: Nu facem teatru în orice situație

 

La noua ședință de Consiliu Local din 4 martie, primarul Emil Boc, a anunțat că a convocat un grup de lucru, format din reprezentanți ai sectorului cultural și funcționari din Primărie care să pregătească un nou regulament pentru alocarea banilor.  Grupul are că că termen 28 martie să finalizeze regulamentul. Va fi înaintat serviciului juridic pentru aviz, iar în luna aprilie va fi pus în dezbatere publică, potrivit oficialului. Calendarul de intalaniri al grupului – 13 martie, ora 13 și 1 martie, ora 13 – Sala de Sticlă a Primăriei, întâlnirile fiind adresată oricărei persoane interesate.

Deja Primăria Cluj a deschis apelul de proiecte pentru acordarea finanațărilor nerambursabile. În 2024 finanțările nerambursabile pentru cultură vor fi de 16.200.000 lei (dintre care 700.000 de lei pentru proiecte cu caracter social) Finanțarea asigurată de Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca va fi de maximum 90% din bugetul total al proiectului. Cererile pot fi depuse până în 20 martie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu