După ce a refuzat propunerea opoziției, primarul Emil Boc se răzgândește și cumpără containere pentru elevii care învață în școlile aflate în plină renovare, în clădiri fără uși sau acoperiș
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 20, 2024 0 8130
O rectificare a bugetului local pe 2024 a fost inițiată de primarul Emil Boc și va fi discutată într-o ședință extraordinară care va avea loc în 23 septembrie. Intenția este de a se aloca fonduri pentru cumpărarea de containere și închirierea de spații dar și privind transportul elevilor, pe perioada lucrărilor. În cazul a două școli din Cluj-Napoca se vor cumpăra 7 containere unde elevii să poată învăța în condiții optime până când se vor încheia lucrările de renovare. Este vorba despre Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” și Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, ambele aflate în proces de renovare energetică prin programul PNRR.
Potrivit proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local convocată online în 23 septembrie, bugetul orașului va fi suplimentat cu suma de 510.000 lei.
Banii sunt necesari asigurării cursurilor în condiții decente la două școli aflate în plin proces de modenizare dar și pentru asigurarea transportului elevilor la cursuri, pe parcursul lucrărilor de renovare.
Două școli au cerut fonduri pentru închirierea de containere și spații suplimentare pentru desfășurarea cursurilor. Suma totală alocată pentru această necesitate este de 141.540 de lei, dintre care 16.065 lei pentru 5 containere la Școala „Constantin Brâncuși” și 125.475 lei pentru 2 containere și închirierea a cinci spații la Liceul „Octavian Stroia”.
Pentru cheltuielile cu transportul elevilor cu autobuze școlare, alte cinci școli și grădinițe vor primi suma totală de peste 290.000 lei.
Decizia Primăriei vine după ce părinții de la Școala Constantin Brâncuși au venit în fața Consiliului Local la ședința ordinară din luna septembrie și s-au plâns că elevii de aici au început școala și învață, efectiv, într-un șantier – în praf, în săli de clasă fără uși, într-o clădire care are acoperișul decopertat. DETALII: AICI.
Încă din vara acestui an consilierii USR au cerut Primăriei să asigure condiții optime de învățare pentru elevii din unitățile de învățământ care se reabilitează energetic cu fonduri din PNRR, înainte de începerea școlii.
Renovările energetice ale unităților de învățământ din Cluj pe care Primăria le va face până în 2026 cu fonduri din PNRR vor perturba desfășurarea activităților în următorul an școlar iar părinții sunt extrem de îngrijorați că elevii și copiii vor ajunge să învețe în spații improprii, fie vor avea un program comasat sau de după-amiază care va genera disconfort pentru toată lumea. Consilierii locali USR au cerut explicații în vară cu privire la strategia municipalității, arătând că e nevoie de o dezbatere care să genereze cele mai bune soluții pentru creșele, școlile și grădinițele afectate de aceste lucrări. Mai mult, ei au sugerat cumpărarea de containere unde copiii să învețe temporar, arătând că e vorba despre o investiție utilă, având în vedere că echipamentele se pot reutiliza și în alte situații, în beneficiul orașului.
De cealaltă parte, primarul Emil Boc a spus public că s-au găsit cele mari bune soluții din cele existente și că în 95% din cazuri s-a înțeles că e o șansă unică pe care orașul nu o va mai avea de a primi atâtea milioane de euro. Oficialii Primăriei arătau că achiziția de containere nu este optimă pentru școlile din Cluj-Napoca.
DETALII: AICI.
Un număr de 32 de școli, grădinițe și creșe din oraș vor fi reabilitate și renovate energetic. Proiectul prevede un termen restrâns de acțiune, cu dată limită pentru vara anului 2026. Este vorba de o investiție de peste 95 de milioane de euro unde contribuția bugetului local este de 45 de milioane de euro.
Lista proiectelor finanțate din PNRR pentru renovări energetice:
Termenul de realizare pentru cele mai multe dintre aceste obiective este fie de trei (36 de luni), fie de doi ani (24 de luni) de zile.
Finanțarea este asigurată prin intermediul alocărilor de sume din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C5 – Valul renovării și din fonduri de la bugetul local.
Detalii despre proiecte: AICI