Părinți de la școala Brâncuși au cerut explicații Primăriei privind soluțiile găsite pentru elevi pe parcursul derulării lucrărilor de reabilitare cu bani din PNRR: Cursuri de după-amiază, praf și multe inconveniente în apropierea sezonului rece
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 12, 2024 0 335
Soluția găsită pentru urmarea cursurilor de către elvii școlii Constantin Brâncuși pe perioada lucrărilor de modernizare cu fonduri din PNRR derulate de Primărie îi revoltă pe părinți, în condițiile în care elevii învață de după-amiază în școala unde dimineața se lucrează și s-a dat jos jumătate din acoperiș.
Un reprezentat al acestora a intervenit la ședința Consiliului Local și a cerut municipalității să pună cu adevărat presiune pe constructor să trateze lucrarea diferit și să o termine mult mai repede. Consilierii USR au cerut și ei explicații cu privire la situație, la începutul ședinței, reclamând că, deși s-au cerut multe soluții în cazul acestor lucrări din PNRR, cele găsite sunt de foarte compromis și pun în pericol chiar sănătatea copiilor care au ajuns să învețe în săli cu mochetă peste șapă, săli fără uși, cu geamurile vechi remontate pentru că cele noi nu au fost încă livrate, într-o școală cu acoperiș demontat, cel nou, urmând să fie gata în noiembrie.
De cealaltă parte, Primăria a arătat că este preocupată de situație, însă a arătat că este vorba despre investiții pentru următorii 50 de ani și a apelat la sacrificiul care trebuie făcut de toată lumea pe parcursul respectivelor modernizări.
„În ultimii 20 de ani nu s-a construit nicio școală nouă, deși numărul elevilor a crescut peste 10.000 în ultimul deceniu. Proiectele de investiții din HUB-ul Borhanci și din Bună Ziua înaintează foarte încet. Mai avem și șantierele de renovare energetică, oportunitatea acestora nu intră în discuție, dar afectează buna desfășurare a cursurilor. Școala Brâncuși este încă în construcție, fără uși la clase, geamurile vechi au fost remontate pentru că și-au dat seama că nu ajung cele noi la timp, au pus mochetă peste șapă. Orele de curs au fost reduse la 40 de minute, cu 5 minute pauză între ele. La clasele mici se fac 3 ore de curs, pentru că la 11.30 vine altă clasă cu ore de după masă. Ca să nu mai vorbim de siguranța copiilor, care sunt nevoiți să iasă în pauze printre materiale de construcție sau alții, cu diverse afecțiuni, să fie expuși la praf”, a semnalat Alexandra Oană, consilier USR.
„În primul rând, îngrijorările lor sunt legitime și prioritare pentru noi. Avem un constant proces de comunicare cu școlile și cu părinții. La Brâncuși, domnul viceprimar Tarcea s-a implicat personal și o să vă dea mai multe detalii. E o lucrare de amploare mare, au fost toate eforturile făcute, tot ceeea ce este omenește posibil se face. Nu poți să ai lucrări de peste 90 milioane de euro și să nu fie nimeni afectat. Evident că nemulțumirile le înțelegem și suntem atenți. Dar lucrările durează 6 luni, 1 an de zile și după intrăm în altă logică pentru zeci de ani. Ceea ce am spus că noi am făcut, investiții în 6 școli noi – echivalent, se reia. Mergeți la Iorga, la Agârbiceanu și vedeți. Avem în derulare investiții de 206 milioane de euro. Numai vine cu vrea nu vede. Bună Ziua a plecat la drum, în Borhanci se lucrează. În concluzia unora nu se face nimic. O altă realitate, care nu se spune de dumneavoastră, este că populația Clujului nu a crescut în ultimii 10 ani. De unde diferența? De unde avem presiunea școală? Am fost în Apahida, Baciu, Florești. În Florești, unde sunt 80.000 de oameni, primarul actual abia încearcă să facă față cu niște școli noi. Ei nu au făcut nici infrastructură rutieră, nici educațională. Și cine plătește oalele sparte? Tot noi”, a fost replica primarului.
Viceprimarul Dan Tarcea a arătat că, din 2.338 de clase în Cluj-Napoca doar 117 sunt nevoite să meargă după masa dar și că în cazul școlii Brâncuși, s-a decis relocarea elevilor, cu autobuze publice, la Colegiul Energetic. Condițiile de studiu nu sunt perfectate, a recunoscut Dan Tarcea, dar, a spus el, se încearcă ce e mai bine pentru copii.
Mulți părinți nemulțumiți din oraș au luat cuvântul și au reclamat că au fost puși în fața faptului împlinit la începutul anului școlar, în condițiile în care identificaseră spații potrivite actului educațional unde elevii să învețe pe parcusul lucrărilor, însă au pierdut contractele pentru că s-a mers pe soluțiile actuale, soluții care nu pun pe primul loc siguranța și sănătatea elevilor.
„Vreau să felicit administrația că a pornit așa proiect. Nu vreau discuție politică, nu mă interesează. Sunt un părinte pe care îl interesează siguranța și bunăstarea copilului lui. Elevii, profesorii și părinții au parte de un real disconfort. În prima săptămână, elevii nu au WC funcțional în clădire, ci merg la cea de la sala de sport. Școala are jumate de acoperiș dat jos, cu o prelată peste. Este dată jos hidroizolația și termoizolația, vin temperaturile scăzute. Nu cred că va fi confort termic la etajul 2, unde sunt sălile de curs. Trebuie pusă presiune pe constructor, măcar pentru lucrările critice. Copiii vor sta în praf. Am găsit spații unde se pot muta cursurile, cu câteva luni înainte, autorizate ca școli private, le-am pierdut în detrimentul altor școli pentru că școala ne-a promis că totul va rezolvat până la începutul anului școlar”, a mai completat unul dintre părinți.
”Se lucrează la acoperiș, va fi finalizat până la sfârșitul lunii octombrie. Este unul provizoriu, care nu permite infiltrații. WC-urile sunt funcționale, la fel și partea de căldură. Geamurile vechi nu au fost demontate, ci vor fi înlocuite după ce vor fi gata lucrările și la parter și etajul 1. Ușile sunt comandate din Polonia, sunt mici întârzieri, mai durează de ordinul zilelor. Am făcut și un tunel de intrare și am delimitat șantierul pentru ca elevii să fie în siguranță”, au fost explicațiile oferite de managerul de proiect din partea Primăriei.
Potrivit lui, lucrările la etajul 2 vor fi gata până în luna ianuarie 2025, iar la toată școala va fi gata în iunie 2025.
Primăria municipiului Cluj-Napoca implementează proiectul „Renovare energetică Școala Gimnazială Constantin Brâncuși str. Horticultorilor nr. 1”, finanțat prin contractul nr. 129864, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, prin Componenta C5 – Valul Renovării/Operațiunea Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice. Valoarea totală a investiției este de 26.292.838,50 lei cu TVA, din care 13.386.262,66 lei cu TVA reprezintă valoarea finanțată prin PNRR. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni. Data începerii și finalizării proiectului: 22.12.2022 – 21.12.2025.
Renovările energetice ale unităților de învățământ din Cluj pe care Primăria le va face până în 2026 cu fonduri din PNRR vor perturba desfășurarea activităților în următorul an școlar iar părinții sunt extrem de îngrijorați că elevii și copiii vor ajunge să învețe în spații improprii, fie vor avea un program comasat sau de după-amiază care va genera disconfort pentru toată lumea. Consilierii locali USR au cerut explicații în vară cu privire la strategia municipalității, arătând că e nevoie de o dezbatere care să genereze cele mai bune soluții pentru creșele, școlile și grădinițele afectate de aceste lucrări. Mai mult, ei au sugerat cumpărarea de containere unde copiii să învețe temporar, arătând că e vorba despre o investiție utilă, având în vedere că echipamentele se pot reutiliza și în alte situații, în beneficiul orașului.
De cealaltă parte, primarul Emil Boc a spus public că s-au găsit cele mari bune soluții din cele existente și că în 95% din cazuri s-a înțeles că e o șansă unică pe care orașul nu o va mai avea de a primi atâtea milioane de euro.
sursă foto: captură video/Facebook