Închide

După ce a fost exclus din magistratură de către CSM, judecătorul clujean Cristi Danileț anunță azi că a câștigat primul dintre cele trei procese deschise acestuia. ”Colegii au făcut lunar chetă ca să mă pot descurca”

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 12, 2022 0 186

După ce a fost exclus din magistratură de către Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul clujean Cristi Danileț anunță azi că a câștigat primul dintre cele trei procese deschise acestuia.

A trecut exact un an fără o zi de când, în 13 decembrie 2021, CSM a decis să-l excludă pe Danileț din magistratură pentru două filmulețe ce țin de viață privată postate pe TikTok.

”Din cele 6 sancțiuni aplicabile unui magistrat, mi s-a dat cea mai aspră”, rememorează azi Danileț. ”Deși soluția nu era definitivă, am fost imediat suspendat din funcție: adică mi s-au luat dosarele penale – astfel că judecata a fost reluată de la zero de alți judecători-, am fost oprit să mai merg la serviciu și am fost lăsat fără niciun fel venituri – deși am o mamă și o fiică în întreținere. Noroc cu bunii mei colegi care au făcut, lunar, chetă ca să mă pot descurca”.

Legea spune că CSM trebuie să motiveze soluția în mod obligatoriu în 20 de zile, dar aceasta a venit după o jumătate de an. Abia după aceea Danileț a putut formula recurs, dar a venit vacanja judecătorească iar primul termen a fost fixat abia în această toamnă. Judecătorul și-a angajat avocat iar azi s-a judecat recursul în mod definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție. ”Completul de 5 judecători al ICCJ a decis că sancțiunea dată de CSM este greșită și a schimbat-o în avertisment, adică cea mai puțin severă din cele șase sancțiuni posibile”, arată Danileț.

Aceasta în contextul în care peste câteva zile, în 16 decembrie, intră în vigoare o nouă lege privind statutul magistraților: fapte de genul celei comise de Danileț nu vor mai fi considerate abateri. ”Așadar, am fost suspendat degeaba”, susține judecătorul clujean. ”Și, totuși, nu pot să mă întorc la locul de muncă, pentru că între timp CSM a mai dat două sancțiuni împotriva mea, tot cu excludere și tot cu suspendare pe parcursul soluționării recursului. Urmează recursurile și acolo, după ce CSM mi-a comunicat cu mare întârziere motivarea soluțiilor”.

Citește și:

Judecătorul clujean Cristi Danileţ, exclus din magistratură pentru postările de pe Tik Tok / Magistratul poate face recurs

Decanul Baroului Cluj despre excluderea din magistratură a judecătorului Danileț: e o vendetă a CSM

 

Judecătorul Danileț, fără loc de muncă și fără salariu / Instanțele fac ping-pong cu cererile sale prin care a contestat excluderea din magistratură

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare