Închide

Dubiţa cu filme "trimisă" în lume de Charlie Chaplin strânge primii susţinători: de la arhitecţi la TIFF

ActualitateRecomandarea redacției by Kristina Reştea - dec. 12, 2014 0 381

 

În două zile de când s-a lansat proiectul pe platforma de crowdfunding Creştemidei.ro, Cinemobilul care va duce filme în satele unde cinema-ul e lume îndepărtată a strâns peste un sfert din suma declarată ca target (minim). Se implică oamenii din conducerea TIFF, s-au implicat şi arhitecţii, iar iniţiatorul proiectului are şi o primă ieşire stabilită cu dubiţa care va plimba în lume filme. Şi nu numai.

 

cinemobil cu charlie

 

Cinemobilul este un cinematograf mobil, pentru care Alexandru Tudor a început munca de transfer planuri-realitate: o dubiţă adaptată şi echipată cu cele necesare proiectării filmelor şi materialelor video (videoproiector, sistem audio, panou pentru afişaj, generator de curent).  Oficial în lumea crowdfunding-ului proiectul s-a lansat în 10 decembrie. În 12 decembrie, Cinemobilul are 13 susţinători, 1.170 de lei adunaţi (din cei 4.000 stabiliţi ca target oficial) şi 70 de zile rămase pentru a completa planul de finanţare.

„Nu mă aşteptam la asemenea reacţii, nici să mă sune atâţia oameni. Vreau să mobilizez cât mai multă lume şi mi-aş dori mult să adun o echipă de voluntari ca să facem mai mult decât proiecţiile de filme. Săptămâna viitoare vreau să merg cu dubiţa într-o acţiune a Crucii Roşii”, explică Alexandru Tudor pentru Actualdecluj.ro. Cât despre planul de film pentru Cinemobil, prima proiecţie ar trebui să îl ducă pe Charlie Chaplin în lumea celor care nu l-ar prea găsi altfel. „Aş vrea ca primul film să fie unul cu Charlie Chaplin. Aşa a pornit şi ideea Cinemobilului”, aminteşte Alex. Puteţi urmări AICI evoluţia proiectul.

 

Cine mai porneşte „motorul” Cinemobilului: oamenii TIFF şi cei din Scena Urbană

Dincolo de cifre, în jurul cinemobilului s-a adunat lume. Unul dintre primii susţinători din lista celor 13 e Cristian Hordilă, managerul de festival al celui mai important eveniment de gen din ţară, TIFF-ul clujean. „Am văzut proiectul şi mi s-a părut că e unul care chiar merită un pic de susţinere. E aşa idealist şi îndrăzneţ iniţiatorul, a la Cinema Paradiso”, spune Cristi Hordilă. „Vreau să îl cunosc ca să văd dacă îl pot ajuta sau suţine mai mult decât cu donaţia făcută, pentru că noi avem experienţa Caravanei TIFF şi cred că orice ajutor e binevenit când ai iniţiative îndrăzneţe”, adaugă Hordilă.

De asemenea, Scena Urbană a arhitecţilor din cadrul filialei Transilvania a OAR e partener declarat de proiect. „Alex s-a apropiat şi se doreşte parte a Scenei Urbane. Ideea cinemobilului mi s-a părut minunată şi am susţinut-o de la început. Faptul că poate conecta în mod real lumi mi s-a părut fascinant. Toate filmările realizate în cadrul evenimentelor noastre sunt la dispoziţia cinemobilului şi vor fi scop, cadru sau ambianţă pentru o parte din prezenţele lui. Pe de altă parte, ne dorim ca pe perioada evenimentelor să difuzam live evenimentele scenei în cele mai neaşteptate locaţii. Sunt foarte mulţi cei care şi-ar dori să participe dar le este foarte greu sau poate imposibil. Cinemobilul ne va ajuta să fim împreună într-un mod inedit”, explică pentru Actualdecluj.ro Daniela Maier, vicepreşedinte al Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România, organizator al evenimentelor din seria Scena Urbană (care duce evenimente în locuri publice neglijate).

 

cinemobilul foto

 

Volkswagen-ul de la Casa de Cultură, „adus” de Charlie Chaplin

 

„Ideea cinematografului pe roţi mi-a venit în timpul vizionării unui film în sala mare a Casei de Cultură din Cluj. M-am văzut stand lângă un VW Transporter din care este proiectat pe un ecran mare, mobil, un film cu Charlie Chaplin, iar în faţa acestui ecran stă un grup de copii, cu zâmbetele pe buze, uitându-se la Charlie cum se face de ras. Am dezvoltat ideea, am adăugat filme în playlist şi am scris un proiect. Mi-am propus să bat România în lung şi-n lat pentru a aduce bucurie, optimism şi un strop de educaţie oamenilor pe care îi voi întâlni, în special copiilor cu situaţii dezavantajate social”, explică Alex pe site-ul proiectului.

 

Stadiul proiectului, în momentul lansării

Prin resurse proprii, Alex a achiziţionat dubiţa şi a lansat pagina web a proiectului. Sumele strânse prin campania de crowdfunding vor fi utilizate pentru echiparea Cinemobilului cu cele necesare proiecţiilor: videoproiector, sistem audio, panou pentru afişaj, generator de curent, echipamente pentru care e nevoie de minim 4.000 RON.  „Pentru a reduce costurile şi pentru a fi cât mai aproape de comunitatea vizitată, îmi propun să locuiesc în dubiţă pe perioada acestui proiect.  Prima proiecţie a Cinemobilului este programată pentru luna aprilie 2015. Recompensele pentru susţinători vor fi livrate începând cu luna aprilie 2015”, precizează iniţiatorul proiectului pe platforma virtuală.

 

 

Printre localităţile în care va poposi Cinemobilul: 

 

Localitatea Nemşa (judeţul Sibiu) – cu una din cele mai mari comunităţi de etnie rromă din ţara noastră

Localitatea Necşeşti (judeţul Teleorman) – cea mai săracă localitate din România

Comuna Răsuceni (judeţul Giurgiu)

Localitatea Ponorâta (judeţul Maramureş) – unde locuiesc circa 450 de rromi

Comunitatea Pata (judeţul  Cluj)

Penitenciarul Gherla (judeţul Cluj) – locaţie stabilită în parteneriat cu Scena Urbană, proiect al Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania.

„Pe viitor, am în vedere şi colaborarea cu diverse organizaţii care activează în domeniul social în zone rurale / urbane defavorizate din întreaga ţară”, spune Alexandru Tudor.

 

 Fotografie, alpinism, Africa şi o dubiţă

Alex Tudor e fotograf şi alpinist utilitar, dar are şi un „CV” de voluntar. „Experienţa mea ca voluntar a debutat în cadrul organizaţiei Crucea Roşie Cluj, ocazie cu care am participat la diferite campanii umanitare: Banca de alimente, o campanie de strângere de alimente şi de distribuire a lor în rândul persoanelor dezavantajate social. Ajutor pentru sinistraţi, campanie în care s-au colectat haine, obiecte, mobilier pentru sinistraţii din lunca Siretului. În anul 2012 am  participat în cadrul proiectului “Roots of Education 4 Sustainable Development” ce s-a desfăşurat în Togo, Africa. Am făcut parte din echipa de informare cu privire la bolile ce se transmit în lipsa igienei precum şi a bolilor cu transmitere sexuală. Am desfăşurat campania în comunităţi izolate din jurul capitalei, Lome. Campania de informare din Africa m-a stimulat să îmi doresc să pornesc un proiect de informare aici în România. Am făcut o pasiune pentru România, pentru oamenii care o locuiesc, în special pentru cei din mediul rural şi din comunităţile de rromi. Îmi doresc să le transmit un mesaj din viaţa citadină, iar modalitatea prin care o voi face va fi, cu sprijinul dumneavoastră prin acest proiect, Cinemobilul”, le explică Alex celor care i-au găsit proiectul în lumea virtuală.

Sursa foto: Cinemobilul

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.