Închide

Două din spitalele suport de luptă împotriva coronavirusului revin la normal în următoarele zile

SănătateTop News by Actual de Cluj - iun. 03, 2020 0 547

Două dintre spitalele suport de luptă împotriva noului coronavirus își reiau activitatea în următoarele zile, după ce amploarea pandemiei s-a dovedit mai mică decât se anticipase.
Primul dintre ele e spitalul clinic de recuperare, singurul spital public de acest gen din Transilvania, care a fost golit în pondere de 80%, cu personalul trimis în șomaj tehnic, în așteptarea pacienților infectați cu coronavirus. Aici au fost aduși pacienți cu evoluție favorabilă de la spitalele care au luptat în prima linie cu pandemia – mai întâi spitalul clinic de boli infecțioase, și apoi cel de pneumoftiziologie. Al doilea spital care revine la normal e al patrulea în ordinea preluării cazurilor, Medicală I din subordinea spitalului județean. Spitalul de recuperare urmează să-și reia activitatea ”în cel mai scurt timp posibil, după finalizarea procedurilor de dezinfecție și nebulizare”, spune prefectul Mircea Abrudean, președintele comitetului județean pentru situații de urgență.

Ce înseamnă această procedură de nebulizare? Răspunde directorul medical al spitalului, Gheorghe Bodizs, pentru actualdecluj.ro: ”este o procedură pe care o folosim în saloane și alte ncăperi în care are loc actul medical, pentru dezinfecție finală, atunci când încăperea este goalăși se folosește o soluție pulverizată de un aparat care funcționează singur în încăpere, iar vaporii intră în toate orificiile, în saltele, deinfectează și spațiile unde nu avem acces, spații microscopice cum ar fi crăpături din mobilier, dar dezinfectează și aerul, suprafețele și spațiile ascunse. E similar cu ce s-a făcut pe vremuri cu formol, înainte de a apărea aceste soluții, formolul era lăsat într-un vas, într-o tavă, și prin evaporare forma un fel de ceață. Acest procedeu a fost înlocuit de aceste aparate care pulverizează soluția respectivă, particule mai mici de cinci microni, care plutesc în aer, nu se depun ci rămân cel puțin 15 minute în aer, perioadă suficientă pentru sterilizare”.

Spitalul are aproximativ zece astfel de aparate, câte unul pentru fiecare secție.

Cât privește Medicală I, acesta ar urma să-și reia activitatea ”cel mai probabil de săptămâna viitoare”, adaugă Abrudean.

În aceste condiții, în lupta împotriva noului coronavirus, la Cluj, rămân doar spitalul clinic de boli infecțioase și cel de pneumoftiziologie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu