Închide

Centrul de Inovare și Imaginație Civică se mută în mediul on-line. Prima dezbatere se face într-un grup de lucru unde Clujul dă lecții de mobilitate urbană sustenabilă

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 03, 2020 0 223

O conferință on-line urmează să aibă loc în 4 iunie 2020, între 14:30-16:00, pe tema mobilității urbane sustenabile. Evenimentul este inițiat de Cluj-Napoca în cadrul inițiativei Comisiei Europene, City Science Initiative (CSI). Prin această inițiativă coordonată de Joint Research Center mai multe orașe și-au propus să găsească soluții pentru mai multe teme, de la îmbunătățirea calității aerului, la mobilitatea urbană sustenabilă.

În cadrul webminar-ului de mobilitate urbană sustenabilă coordonat de Cluj-Napoca, vor participa orașele Paris (Franța), Tampere (Finlanda), Ljubljana (Slovenia), Londra (Marea Britanie). În cadrul întâlnirii, toate orașele vor prezenta celor interesați contextul specific și modalitățile de a rezolva problemele urbane, utilizând instrumente de dezvoltare moderne și incluzive, precum folosirea științei și a seturilor de date deschise sau a inovațiilor în domeniul soluțiilor de mobilitate sustenabilă, prin organizarea de sesiuni de co-creere și consultare cu cetățenii și cu experții din comunitate.

Evenimentul se desfășoară în cadrul întâlnirilor Centrului de Inovare și Imaginație Civică Cluj, instrument de inovare socială dezvoltat de municipalitatea clujeană în urmă cu peste doi ani, pentru stimularea activității ecosistemului său de inovare, precum și a participării publice la co-crearea temelor de proiecte de impact pentru comunitate.

City Science Intiative (CSI) este o inițiativă a Comisiei Europene coordonată de Joint Research Center. Prin aceasta orașele pot să găsească împreună soluții pentru următoarele teme, fiecare dintre teme fiind atribuite unui oraș coordonator: ”calitatea aerului” – Paris, ”economia circulară” – Hamburg, ”sănătatea mintală” – Salonic, ”tehnologia și orașul” – Reggio Emilia și ”mobilitatea urbană sustenabilă” – Cluj-Napoca. Rețeaua reunește profesioniști care lucrează la interfața dintre politicile orașului și cercetare (reprezentanți ai administrației publice, ai Comisiei Europene, ai mediului universitar, city science officers etc). Orașelor, experților și reprezentanților Comisiei Europene li se oferă oportunitatea de a-și consolida cooperarea și de a regândi modalitățile prin care știința și cercetarea pot ajuta la abordarea provocărilor urbane și la dezvoltarea unei abordări integrate pentru elaborarea de politici publice bazate pe dovezi.

Astfel, în cadrul webinarului, Paris (Franța), Tampere (Finlanda), Ljubljana (Slovenia), Londra (Marea Britanie) alături de Cluj-Napoca, le vor prezenta celor interesați contextul specific și modalitățile de a rezolva problemele urbane, utilizând instrumente de dezvoltare moderne și incluzive, precum folosirea științei și a seturilor de date deschise sau a inovațiilor în domeniul soluțiilor de mobilitate sustenabilă, prin organizarea de sesiuni de co-creere și consultare cu cetățenii și cu experții din comunitate.

Webinarul va fi structurat în jurul a trei întrebări propuse spre discuție pe tema mobilității urbane sustenabile:

1. Metode și instrumente eficiente pentru a stimula schimbarea modurilor de transport urban către soluții sustenabile;

2. Implicarea cetățenilor în mobilitatea urbană durabilă prin cultură și inovare;

3. Instrumente digitale care pot face mobilitatea urbană mai eficientă, mai sustenabilă.

Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC, spune că rețeaua dă șansa Clujului să învețe de la alte orașe la nivel european care se confruntă cu aceleași probleme când vine vorba despre mobilitate, dar și să le arate ce s-a făcut până acum la nivel local prin colaborarea dintre admnistrația locală și mediul universitar.

Această întâlnire, fiind o sesiune de schimb de cunoștințe, va servi și ca o oportunitate colectivă de a reflecta modul în care este abordată mobilitatea urbană post COVID-19. Având în vedere participarea internațională în cadrul webinarului, limba de comunicare pe durata acestuia este limba engleză. (https://ec.europa.eu/jrc/communities/en/community/city-science-initiative/event/virtual-workshop-%C2%A0sustainable-urban-mobility)

Workshopul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Primăriei Cluj-Napoca: https://www.facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania

Nici un comentariu

Scrie un comentariu