Închide

Dosar de tăieri ilegale de arbori finalizat după șase ani cu trei condamnați la închisoare, din opt inculpați

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 20, 2020 2 121

Trei inculpați, dintre care doi reprezentanți ai unei societăți comerciale de exploatare material forestier, cercetați într-un dosar penal instrumentat de polițiștii anticorupție, au fost condamnați la închisoare de instanța Curții de Apel Cluj, în această săptămână.

Doi dintre cei trei au fost condamnați la închisoare cu executare – la patr ani închisoare cu executare, pentru dare de mită și complicitate la infracțiunea de tăiere fără drept de arbori, și respectiv la trei ani și patru nuni de închisoare pentru complicitate la furt de arbori tăiați fără drept. Al treilea inculpat a fost condamnat la pedeapsa de un an de închisoare, cu suspendare, pentru fals intelectual.

Totodată, o firmă a fost obligată la plata unei amenzi penale pentru săvârșirea infracțiunii de tăiere de arbori, fără drept, în formă continuată.

În dosar au fost trimiși în judecată opt inculpați, în urmă cu patru ani. Cercetările au fost inițiate ca urmare a sesizării Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Cluj, după ce, în decembrie 2014, doi agenți de poliție au denunțat intenția reprezentantului unei firme de a le remite sume de bani și diverse cantități de lemne, în schimbul neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu privind respectarea regimul silvic. ”În cursul urmăririi penale s-a stabilit că lucrători silvici din cadrul unui ocol silvic din județul Cluj și un ranger (agent de teren) din cadrul Administrației Parcului Natural Apuseni, nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu referitoare la exploatarea de către societatea comercială în cauză, a masei lemnoase aferentă unei partide forestiere, pentru anul de producție 2014-2015, în afara limitelor autorizației de exploatare. Volumele mai mari de masă lemnoasă au fost exploatate în schimbul unor sume de bani, rezultând obținerea de către societate și reprezentanții acesteia a folosului necuvenit reprezentat de cantitatea de material lemnos exploatată”, au arătat anchetatorii.

Pentru documentarea cauzei, în luna mai 2015, specialiști ai Gărzii Forestiere Cluj, cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară ai Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj și Serviciului Județean Anticorupție Cluj au efectuat un control, iar concluziile expertizei au condus la stabilirea unui prejudiciu în valoare de aproape 30.000 de lei, rezultat atât din tăierea ilicită de arbori, cât și din tăierea unor arbori ale căror diametre nu aveau corespondent în actele de punere în valoare a partidei de material lemnos.

2 comentarii

  1. Condamnati doar cei care au dat mita? Cei care au primit-o sunt ingeri? Dar padurarii din a caror padure s-a furat cand or sa fie trasi la raspundere? Doar au fost angajati sa aiba grija de padure si nu si-au facut treaba! Poate, chiar mai grav, au ajutat la comiterea infractiunii!
    Nu am auzit nimic de confiscari! Statul nu e interesat sa-si recupereze pierderea?
    Vai de capul justitiei de la noi!

Scrie un comentariu

  • Articole similare