Închide

Domeniile de care depinde piața muncii de la Cluj: IT-ul, lider de clasament, cu peste 21.000 de angajați. Top firme și salarii

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 20, 2022 0 429

Cel mai important angajator al Clujului e domeniul IT, arată datele agregate de o platformă care realizează clasamente ale societăților comerciale, așa cum rezultă ele din bilanțurile contabile. Conform datelor consultate de Actualdecluj.ro, numărul angajaților din domeniul Software a crescut cu peste 3600 într-un an.

Comerțul, sectorul IT, Construcțiile și industria automotive se numără printre sectoarele cu cei mai mulți angajați în România, iar marile companii de stat angajează mii de oameni, dar fiecare dintre marile centre economice au câteva date specifice, arată o analiză Economedia.ro, bazată pe clasamentele platformei Topfirme.com. În București domină comerțul și companiile publice, Clujul se bazează pe IT, Timișul pe industria automotive, Constanța are cele mai multe locuri de muncă în Construcții și HoReCa.

Piața muncii din județul Cluj este dominată indisputabil de sectorul IT: domeniul cu cei mai mulți angajați din județ ține de Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client) – cu 21.831 de angajați.

Numărul acestora a crescut cu peste 2600 față de anul trecut. În 2020, firmele cu CAEN 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client) aveau 19.215 angajați.

Vezi și:

Cine sunt cei mai mari angajatori ai Clujului? Trei companii de stat, în Top 10/ IT-ul e domeniul cu cei mai mulți angajați în județ

 

Următorul cel mai activ sector ajunge abia la jumătatea acestui număr: firmele de Transporturi rutiere de mărfuri au 10.000 de angajați. Un alt domeniu foarte dinamic la Cluj – construcțiile – își revendică locul 3: companiile cu activități de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale au 9.166 angajați.

În topul celor mai mari cinci angajatori din județ se află două companii publice și două companii de IT.

Top firme din județul Cluj după numărul de angajați (instituțiile bancare nu figurează în clasamentele Topfirme.com):

  1. Distribuție Energie Electrică România SA – 6.360 angajati
  2. De’Longhi România (producție) – 3.771 angajati
  3. Endava România (IT) – 3.571 angajati
  4. Cognizant Technology Solutions România (IT) – 2.294 angajati
  5. Compania de Apă Someș – 1.922 angajati

 

Salarii Cluj:

 

Sursa: BestJobs

 

Salarii în țară:

 

Sursa: BestJobs

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.