Închide

Doi hoți cu antecedente au fost condamnați la închisoare cu executare după ce au furat un telefon mobil în valoare de 800 de lei

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 07, 2025 0 62

Doi hoți cu antecedente au fost condamnați la închisoare cu executare după ce au furat un telefon mobil în valoare de 800 de lei; autoarea a fost condamnată la un an de detenție, iar complicele său – la un an și jumătate, de asemenea în regim privativ de libertate. Decizia a luat-o instanța Judecătoriei Cluj-Napoca ieri.

Cei doi au fost trimiși în judecată în octombrie 2023 de către procurori în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat și respectiv complicitate la furt calificat, după ce în 9 iulie 2022 seara între orele 22.13 și 22.22 inculpata în timp ce circula cu autobuzul M41, pe raza municipiului  Cluj-Napoca, profitând de neatenția persoanei vătămate, dar și de ajutorul complicelui, i-a sustras victimei telefonul mobil marca Samsung A22, cauzându-i acestuia un prejudiciu de 800 de lei, recuperat ulterior dar numai datorită implicării organelor judiciare, căci după furt cei doi, ajunși acasă pe strada Cantonului, l-au vândut unui vecin pentru 500 de lei, după câteva zile.

Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale autobuzului instanța a reținut că inculpatul i-a făcut un semn gestual cu capul inculpatei în momentul în care cei doi au urcat în autobuz, când au constatat că persoana vătămată doarme și are telefonul mobil la vedere. Profitând de starea de somnolență a persoanei vătămate, inculpatul ##### #### s-a așezat pe locurile din spatele autobuzului, în timp ce inculpata s-a așezat pe scaunul liber de lângă persoana vătămată. La un moment ulterior, respectiv la ora 22.16, inculpata, asigurându-se că nu este văzută și că persoana vătămată nu s-a trezit, a sustras telefonul mobil cu husă tip carte de culoare roșie aparținând persoanei vătămate în timp ce aceasta dormea. Mai apoi, aceasta s-a ridicat și s-a îndreptat către inculpat, căruia i-a remis telefonul, iar acesta l-a introdus în partea stângă a pantalonilor, la brâu, toate aceste aspecte fiind surprinse pe camerele de supraveghere și consemnate în procesul-verbal de vizionare al imaginilor. În jurul orei 22:22, inculpații sunt surprinși în timp ce coboară din autobuz pe ușa din spate, iar persoana vătămată doarme în continuare.

În decizia de condamnare instanța a stabilit că cei doi au antecedente; femeia a mai fost condamnată pentru săvârșirea unor infracțiuni contra patrimoniului. ”Deși la o vârstă tânără, inculpata, aparent, nu a încercat să își câștige existența în mod licit, apelând la săvârșirea de infracțiuni pentru obținerea de venituri în mod ilicit”, a precizat instanța. ”În raport de aceste criterii, având în vedere antecedența penală a inculpatei, dar și nonșelanța cu care săvârșește fapte de natură penală contra patrimoniului în vederea asigurării veniturilor necesare traiului, prin raportare la modalitatea concretă de săvârșire a faptei, instanța apreciază că pedeapsa închisorii şi executarea acesteia în regim privativ de libertate este singura în măsură asigure reintegrarea socială şi reeducarea inculpatei, această modalitate de executare fiind justificată în raport de datele concrete ale cauzei”. Femeia a fost condamnată la un an de închisoare pentru furt calificat.

Complicele ei a primit o pedeapsă mai mare, un an și șase luni pentru complicitate la furt calificat, de asemenea în regim privativ de libertate. ”inculpatul este cunoscut cu antecedente penale, fiind cercetat încă din timpul minorității pentru numeroase fapte de același tip. Instanța reține că experiențele anterioare cu organele judiciare nu au avut o influență pozitivă asupra inculpatului, aceasta reiterând comportamentul infracţional, fiind specializat în săvârșirea de infracțiuni contra patrimoniului, găsind în această conduită un mod facil de a se întreține, obținând bani și bunuri în mod ilicit”, a arătat instanța.

Avocatul din oficiu al acestuia a cerut suspendarea executării pedepsei, sub supraveghere, dar instanța a respins cererea. ”Nu este posibilă dispunerea unei soluții de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, modalitate de individualizare a executării pedepsei care, față de antecedentele penale ale inculpatului, nu poate fi oricum avută în vedere. Mai mult decât atât, având în vedere perseverența infracțională, dar și faptul că experiențele anterioare cu organele de cercetare penală nu au dus la corijarea comportamentului inculpatului, este discutabil modul în care inculpatul ar reuși, singur, să își îndrepte comportamentul și să se conformeze normelor de conviețuire fără a le încălca, din nou, în momentul în care va avea nevoie de bani sau alte foloase patrimoniale”.

Decizia, luată ieri, e atacabilă cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare