Închide

Doi clujeni au fost condamnați la închisoare pentru șantaj după ce au iscat un scandal într-o discotecă și au folosit gaze lacrimogene

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 14, 2022 0 192

Doi clujeni au fost condamnați la închisoare pentru șantaj după ce au iscat un scandal într-o discotecă și au folosit gaze lacrimogene.

Cei doi au fost condamnați în urmă cu câteva zile la ani de închisoare cu executare, în primă instanță, iar scandalul datează din 2017.

Faptele s-au petrecut în discoteca din satul Tritenii de Sus, iar cei doi erau angajați ca oameni de ordine și pază, până când au fost concediați iar în locul lor a fost adusă o firmă specializată. Concedierea nu a fost pe placul celor doi, care au venit la discotecă puși pe scandal și, după ce în final li s-a permis accesul în incintă în speranța că se vor calma, au spart sticle și pahare, au folosit gaze lacrimogene și au dansat, cu o atitutine provocatoare, pe mese și colțare.

În noaptea de 27 spre 28 mai noua firmă de pază a preluat paza discotecii, iar la un moment dat, la discotecă a venit inculpatul și i-a reproșat persoanei vătămate că a renunţat la serviciile echipei sale de oameni de ordine, spunându-i totodată că discoteca va fi controlată tot de ”Câmpia Turzii”, proferând în același timp ameninţări la adresa persoanei vătămate și a familiei acestuia, cu scopul evident de a o determina pe persoana vătămată să îl reangajeze pe el și pe oamenii din echipa sa ca oameni de ordine. Amenințările proferate au fost sub forma de acte de violenţă îndreptate împotriva lui şi a fiului său, după cum arată motivarea deciziei instanței. În același timp inculpatul a amenințat că va perturba activitatea discotecii, prin provocare de scandal şi terorizarea clienţilor şi a angajaţilor, până când discoteca se va închide. Datorită acestei atitudini agresive a inculpatului Csabo, martorul i-a interzis inculpatului accesul în discotecă, pentru a se evita scandalul cu care amenința inculpatul. La scurt timp inculpatul a sunat mai multe persoane, printre care și pe fratele lui, de asemenea inculpat în dosar, chemându-i la discotecă. ”Ameninţările proferate de cei doi inculpați au creat o stare de temere pentru persoana vătămată. Astfel, persoana vătămată împreună cu reprezentanții noii firme care asigura paza și ordinea au decis să permită accesul în discotecă celor doi inculpați și prietenilor care îi însoțeau, în speranța că aceștia se vor domoli și nu vor isca scandalul cu care amenințau. Cu toate acestea, atitudinea inculpaților și a prietenilor care îi însoțeau a fost una nepotrivită în discotecă (dans ostentativ pe mese și pe colțare, atitudine provocatoare, dezbrăcarea până la brâu, spargerea de sticle și pahare, folosirea de spray lacrimogen), creând disconfort atât unora dintre clienți, cât și tensiune în rândul oamenilor care asigurau paza, totul culminând cu închiderea discotecii – o foarte mare parte din clienți nu au mai revenit în discotecă după ce s-a dat cu spray lacrimogen și a fost nevoie de evacuarea discotecii”, arată motivarea instanței.

Instanța a reținut că pe parcursul procesului persoana vătămată și-a schimbat poziția, încercând să inducă ideea că nu a fost vorba de niciun șantaj. ”Această poziție nu poată fi primită decât drept o încercare de favorizare a inculpaților”, a comentat instanța, din moment ce la scurt după săvârșirea infracțiunilor persoana vătămată a declarat ”consider că prin ceea ce mi-a spus (n.n. cu referire la discuția telefonică purtată de cei doi în 26 mai 2017), respectiv că îmi va părea mie rău, subtil, mi-a fost transmisă o amenințare”, ”atunci mi-am dat seama că cei patru care au lucrat oameni de ordine la discoteca 40 doresc prin forță și amenințare să își revendice locul de muncă pierdut”. Instanța a mai reținut că cei doi inculpați nu au avut o poziţie sinceră în timpul procesului, nu  au conștientizat consecințele propriilor fapte, ”cu atât mai mult cu cât ambii inculpați sunt recidiviști, ceea ce denotă faptul că anterioarele condamnări nu și-au atins scopul educativ”. Cei doi au fost condamnați la trei ani și șase luni și respectiv doi ani și șase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Decizia a fost dată în primă instanță săptămâna trecută, în 7 iunie, și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare