Închide

Doi cercetători clujeni susțin că nivelul apelor crește indiferent de acțiunile oamenilor. ”Chiar şi creşteri de o jumătate de metru sau un metru devin problematice”

Educaţie by Actual de Cluj - sept. 10, 2019 0 309

Doi cercetători clujeni susțin că nivelul apei oceanelor crește indiferent de acțiunile oamenilor, într-o teză care, arată universitatea ”Babeș-Bolyai”, include ”rezultate excepționale” în acest sens.

O echipă internaţională de cercetători, printre care şi un profesor al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), estimează că nivelul apei mărilor și oceanelor ar putea continua să crească în pofida stabilizării nivelului de dioxid de carbon şi ale aplicării unor măsuri de combatere a încălzirii globale.
Studiul inițiat de Oana Dumitru (prim autor), doctorand la Universitatea South Florida, absolvent și fost colaborator al UBB, şi de Bogdan P. Onac, autor corespondent, profesor la Universitatea South Florida și profesor asociat al universității din Cluj, a fost realizat în colaborare cu cercetători de la University of New Mexico, Universitat de les Illes Baleares și Columbia University şi publicat în ultimul număr al revistei Nature, una dintre cele mai importante publicaţii ştiinţifice din lume. Cercetătorii au descoperit că, în urmă cu trei milioane de ani, nivelul apei mărilor era cu aproximativ 16 metri peste cel înregistrat în prezent, ”fapt care poate sta la baza predicțiilor legate de evoluția posibilă pentru perioada viitoare”, după cum arată studiul.
„Noi putem și trebuie să folosim experiența perioadelor calde din trecut pentru a ne pregăti pentru ceea ce va urma și pentru a face predicții care să ne ajute să răspundem încălzirii globale din prezent”, susține Onac, arătând că „în condiţiile în care peste o treime din populaţia globului trăieşte la mai puţin de 50 de kilometri de o mare sau de un ocean, chiar şi creşteri de o jumătate de metru sau un metru devin problematice”.

Autorii studiului mai arată că reconstituirea nivelului mării din anumite perioade din trecut în care temperaturile globale au fost mai ridicate decât în prezent poate ajuta specialiştii să estimeze cât de repede şi cât de mult va creşte nivelul mării în viitor. ”Noi am realizat aceste reconstituiri utilizând un tip de speleoteme – stalagmite, stalactite și altele- cu morfologie distinctă care se formează doar în peşteri litorale. Am colectat astfel de speleoteme din peştera Artà situată în Nord-Estul insulei Mallorca din Spania. Fiind localizată la mai puţin de 100 m de ţărmul Mediteranei, această peşteră a fost inundată în trecut de fiecare dată când a crescut nivelul mării. Fiecare stagnare a apei mării la un anumit nivel pentru cel puţin câteva sute de ani a lăsat “urme” în peşteră, respectiv repere morfologice”, a adăugat profesorul clujean.

Oana Dumitru adaugă că echipa de cercetători a colectat șase probe din astfel de nivele care se află astăzi între 22 și 32 de metri desupra nivelului prezent al mării. ”Prin măsuratori radiometrice cu metoda uraniu-plumb am obținut vârste curpinse între 4.4 și 3.3 milioane de ani în laboratorul de datare de la University of New Mexico”, arată ea.
Cercetătorii spun că una dintre cele mai relevante probe colectate are o vârstă de 3.3 milioane de ani, fiind situată într-un interval de interes foarte mare pentru comunitatea științifică, deoarece temperatura medie anuală a Pământului era, în acea perioadă, cu 2-3 grade Celsius mai ridicată decat valorile actuale, iar concentrația dioxidului de carbon atmosferic era similară celei înregistrate în prezent. ”Rezultatele noastre indică un nivel al mării cu 16 metri mai ridicat decât în prezent într-un astfel de scenariu din trecut. De aceea, această perioadă este folosită ca analog pentru a înțelege și a estima cât de repede va crește nivelul mării în viitor, în condițiile încălzirii globale care afectează planeta noastră. Deși prin acest studiu noi nu facem vreo predicţie privind creşterea nivelului mării în viitor, rezultatele noastre vor fi de mare folos modelatorilor care estimează potenţialele scenarii”, adaugă autorii studiului publicat de revista Nature.

Concluziile studiului arată că, și în condițiile stabilizării nivelului de dioxid de carbon din atmosferă, este probabil ca nivelul mărilor să continue să crească cel puțin până la nivelul atins în trecut. Cercetătorii iau în calcul şi posibilitatea ca acest nivel să fie depășit în timp într-o perioadă care ar putea fi de ordinul sutelelor sau al miilor de ani, ca o consecință a expansiunii apei din oceane ca urmare a creșterii continue a temperaturilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu