Închide

Documentar despre o obscură republică nerecunoscută oficial la malul Mării Negre, prinsă în utopii sovietice, premiera mondială la Cluj

CulturăTop News by Actual de Cluj - mai 15, 2017 0 286

Un film documentar produs în România va fi proiectat în premieră mondială la festivalul de film Transilvania, care începe peste trei săptămâni la Cluj; în cinematografe, acesta e programat să fie difuzat doar în toamnă.

E vorba de „Ouăle lui Tarzan”, difuzat în premieră mondială la TIFF Cluj și programat din 6 octombrie în cinematografe. E cel mai recent documentar regizat de Alexandru Solomon, iar la Cluj va fi proiectat în afara competiției, în cadrul programului „Zilele filmului românesc”.

Acțiunea din producția „Ouăle lui Tarzan” are loc în Suhum, capitala Abhaziei, o mică republică nerecunoscută oficial, aflată pe malul oriental al Mării Negre. Pe o colină deasupra orașului se întinde parcul unui institut medical de cercetare pe maimuțe, înființat de sovietici în anii ‘20 despre care legenda spune că a fost înființat pentru crearea unui hibrid între om și maimuță. Creatura nu a fost zămislită niciodată, la fel cum nici Omul Nou al comunismului nu s-a născut. „Ouăle lui Tarzan” este un film despre utopii, o dramă metaforică în care se împletesc destinele asemănătoare ale maimuțelor și oamenilor”, declară regizorul Alexandru Solomon.

Alexandru Solomon e regizor de documentare din 1993. În portofoliu are trei documentare de referință: „Marele jaf comunist” (2004) despre reconstituirea celebrei tentative de jaf a Băncii Naționale a României din 1959, „Cold Waves – Război pe calea undelor” (2007) – povestea postului de radio Europa Liberă și „Kapitalism – rețeta noastră secretă” (2010) care descrie drumul de la un comunism cu fața urâtă la o democrație originală de piață. Din 2010, Alexandru Solomon este directorul Festivalului de Documentar și Drepturile Omului One World România.

  • Tags

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare