Închide

Doar două hoteluri din Cluj au intrat în lista celor mai bune din țară. Categoria: 3*

Economie by Kristina Reştea - mai 26, 2014 0 951

Capitolina City Chic

Un hotel de 3* recent renovat, parte a rețelei lui Sabin Funar, și cel mai nou hotel de mari dimensiuni din oraș, inaugurat anul trecut, sunt singurele unități din Cluj care au luat săptămâna trecută premii la Gala de excelenţă din cadrul Hotel Tourism & Leisure Investment Conference, unul dintre cele mai importante evenimente din industria ospitalităţii din România.

Gala Premiilor de Excelență este un eveniment în care sunt premiate, spun organizatorii, cele mai eficiente și inovatoare proiecte și concepte din industria hotelieră, a turismului și a ospitalității din România. Evenimentul a avut loc săptămâna trecută. Capitolina City Chic, unitate care face parte din rețeaua hotelieră locală controlată de Sabin Funar, a luat locul 1 la secțiunea Cel mai popular hotel al anului din categoria Hoteluri economice și de clasă medie. Următoarele hoteluri „populare” sunt Ramada din Sibiu și Rembrandt Hotel din București.

Hotelul din Cluj a fost închis patru luni anul trecut, pentru lucrări de renovare, și redeschis în aprilie, după o investiție de aproximativ 300.000 de euro. „Premiul acesta e și o recunoaștere a faptului că decizia de renovare a fost una bună, la fel și ideea de a-i da o temă. Dacă ne referim la aspectul financiar, deocamdată nu ne-am recuperat investiția, fiindcă piața în general crește în pași foarte mici. Depindem în proporție de peste 90% de turismul de business, așa că activitatea noastră este strâns legată de evoluția economiei. Noi am crescut tarifele cu aproximatv 10%, a crescut și gradul de ocupare puțin, cu 5-6%, dar per total veniturile au crescut cu doar 3%, pentru că aveam și contracte mai vechi”, a explicat Camelia Silveșan, managerul hotelului.

Clujul mai este reprezentat în lista celor mai bune unități la categoria Cea mai bună investiție a anului (deschidere hotelieră sau îmbunătățire), dar numai pe al doilea loc din clasament, acesta fiind câștigat de Hampton by Hilton. Locul 1 a fost ocupat de Stejarii Country Club din capitală, pe locul 3 se poziționează Hotel Internațional din Iași, iar Hotel Privo din Târgu Mureș a primit un premiu special din partea juriului.

Grupul internațional Hilton a ajuns pe piața locală la jumătatea anului trecut, însă cu un brand din segmentul economic. Unitatea Hampton by Hilton (3*) a fost amenajată într-o clădire inițial ridicată cu destinație birouri, pe Bd. 21 Decembrie, lucrările fiind în derulare din 2011. Unitatea este primul hotel Hampton deschis în România și are 109 camere.

 

Alte câteva hoteluri, o pensiune, o agenție de turism, un singur restaurant și TIFF au reprezentat Clujul pe lista finaliștilor care au concurat pentru titluri în cadrul Galei premiilor de excelenţă din cadrul Hotel Tourism & Leisure Investment Conference. Clujul nu are printre finaliști niuciun club, bar, spa ori vreo locație pentru conferințe.

Hotelul de 4* Golden Tulip Ana Dome din cartierul Zorilor (109 camere) și Hotel Paradis, cotat tot la 4* și amplasat în Mărăști sunt singurele unități clujene din lista finaliștilor la categoria Hotelului Anului pentru categoria 4-5*. Tot două hoteluri din Cluj s-au aflat printre finaliști la categoria Cel mai popular hotel al anului (hoteluri economice și de clasă medie): Capitolina City Chic și Hotel Central, ambele aparținând aceluiași operator.

Pentru titlul de Pensiunea anului (administrată de o familie) s-a bătut Smida Park Mountain Resort& Spa (Smida, județul Cluj), aflată în competiție cu alte 11 unități din țară (din Buzău, Brașov, Sibiu, Vîlcea, Sucevița, Gura Humorului, Valea Doftanei, Avrig Bistrița Năsăud). Categoria Locația anului pentru conferințe și întâlniri de afaceri a fost dominată decisiv de unități din Capitală, 11 dintre cei 12 finaliști find operaționali în București. Clujul a apărut cu două unități din 12 finaliste și la categoria Cea mai bună investiție a anului (deschidere hotelieră sau îmbunătățire): hotel Meridian și Hampton by Hilton. Baracca a intrat în finala pentru titlul de Restaurantul anului, fiind unul dintre finaliști la categoria Restaurante selecte.

Cel mai important festival de film din țară, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a adus o „nominalizare” pentru Cluj la categoria Cel mai bun eveniment al anului, alături de concertele Roger Waters și Depeche Mode, expoziția Human Body de la Muzeul Grigore Antipa, Festivalul George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și SummerWell București. Compania clujeană Eximtur s-a aflat pe lista finaliștilor la secțiunea Cea mai bună agenție de turism a anului.

Radisson Blu (București) a fost desemnat Hotelul de lux al anului (de categoria 4-5*), Alpin Hotel (Poiana Brașov) – hotelul anului pentru secțiunea Turism de agrement. Locația anului pentru conferințe și întâlniri de afaceri este JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Barul anului este Biutiful by Fratelli, iar clubul anului este tot un Fratelli.

 

Vezi aici Lista completă a câștigătorilor

 

Procesul de jurizare:

ETAPA 1 (7 martie – 13 aprilie) – Înscrierea în competiție
Investitori, hoteluri, restaurante, agenții de turism, clienți și furnizori au trimis nominalizările de proiecte prin simpla completare a formularului de înscriere online.

ETAPA 2 (din 23 aprilie) – Rezultatele parțiale
Listarea și anunțarea primilor 12 finaliști din fiecare categorie care vor intra în competiție. Excepție face categoria HOTELS & MEETING VENUES.

ETAPA 3 (23 aprilie – 14 mai) – Votul online
În această perioadă s-a desfășurat votul online.
ETAPA 4 (6 mai – 14 mai) – Votul juriului
A avut loc selecția finală a proiectelor, realizată de comisia de jurizare pe fiecare secțiune.
22 MAI – Gala de premiere

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.