Închide

DNA anchetează imensul prejudiciu financiar din proiectul Depozitului de Deșeuri

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 01, 2017 0 817

Procurorii DNA au început, în sfârșit, ancheta în proiectul Depozitului de Deșeuri, în urma plângerilor formulate de funcționarii din Consiliul Județean Cluj, care au reclamt un prejudiciu inițial de peste 18 milioane de lei. La această sumă s-ar adăuga și costurile pentru remedierea lucrărilor neconforme, executate de firma Construcții Napoca, în valoare de încă 20 de milioane de lei, iar problemele sunt departe de a se încheia aici. Reamintim că lucrările la centrul ecologic de depozitare a deșeurilor – obiectiv care trebuie să deservească întreg județul Cluj – au debutat încă din primăvare anului 2012. Proiectul trebuia finalizat în doar 14 luni, numai că la scurt timp după semnarea contractului, constructorul principal din cadrul Asociarii care câștigase licitația – firma timişoreană Confort (controlată de omul de afaceri Georgică Cornu) – a intrat în insolvență, nemaiavând capacitatea de a-și onora obligațiile contractuale.  În același an – iunie, 2012, Alin Tișe (fost PDL), pierdea alegerile pentru președinția Consiliului Județean, iar în locul său venea liberalul Horea Uioreanu, reprezentant al USL (coalția PSD+PNL). În poziția de vicepreședinte era numit social-democratul Ioan Oleleu. În 3013, acești lideri au decis, pe cont propriu (fără vreo procedură de licitație), să introducă celebra firmă Construcții Napoca, în proiectul Depozitului de Deșeuri și așa au început problemele.

Funcționarii Consiliului Județean, martori în dosarul DNA

După ieșirea firmei Confort din contract, în asociere au rămas Atzwanger SpA, Ladurner Impianti şi Vel Service, intrând și firma Construcții Napoca, într-un mod complet netransparent. Firmele au început să invoce costuri suplimentare, reclamând calitatea proastă a solului și nu numai. Pentru că administrația județeană a refuzat să achite sumele solicitate, s-a intrat într-un blocaj complet, disputa dintre constructori și Consiliul Județean mutându-se în instanță. Reamitim că la începutul anului 2014, acționarul principal al firmei Napoca Construcții, Ioan Bene, era reținut de procurorii DNA pentru dare de mită, într-un alt proiect gestionat de Consiliul Județean, în incinta Aeroportului clujean. Mita o primise tocmai președintele Consiliului Județean de atunci, Horea Uioreanu, care fusese de asemenea reținut. Uioreanu i-ar fi facilitat lui Bene contractele de la Aeroport și de asemenea și intrarea în proiectul deșeurilor.

Ioan Oleleu, țintă în dosarul DNA?

Funcționarii din cadrul Consiliului Județean au reclamat că firma Napoca ar fi furat o cantitate însemnată de pământ de pe șantierul depozitului de deșeuri, pentru a o folosi la lucrările de la proiectul pistei de aterizare-decolare. De altfe, pe rolul Parchetului există, în acest sens, dosarul cu numărul 3849/p/2014.  Și dacă în privința acestui dosar nu avem încă date, în schimb, s-au pus în mișcare procurorii DNA, în cazul prejudiciului imens amintit mai sus, care vizează lucrările neconforme de la depozitul de deșeuri. Este vorba despre dosarul cu numărul  2/P/2015, care ar include inclusiv informații despre niște plăți ilegale – în valoare de aproximativ 2,4 milioane de lei – pe care fostul vicepreședinte PSD-ist, Ioan Oleleu, le-ar fi autorizat în favoarea Construcții Napoca, fără acceptul funcționarilor de specialitate din cadrul instituției. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, funcționarii Consiliului Județean au calitate de martori în acest dosar și ei au fost deja convocați pentru declarații. Rămâne să vedem cum se va încheia acest subiect, cert este că în prezent Consiliul Județean are sarcina de a-și asuma costuri suplimtare duble pentru un proiect a cărui valoare inițială era suportată din fonduri europene. Prejudiciul este imputat firmelor de construcții, iar reprezentanții administrației județene se arată încrezători că aceștia vor fi trași la răspundere.

Între timp, Consiliul Județean a angajat un nou constuctor pentru depozitul de deșeuri. Este vorba despre aocierea Kranz Eurocenter SRL- Institutul de Studii și Proiectări Energetice – ISPE  care are obligația de a realiza depozitul (costuri la 111.000.000 de lei), dar și sarcina de a remedia lucrările neconforme realizate de Construcții Napoca (costuri în plus de încă 20 de milioane de lei).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.