Închide

Discuţii aprinse în CSM privind pensiile speciale / Judecător din Cluj: După 3 ani în care am rezistat, ne trezim că noi suntem duşmanul. Toate guvernele au făcut la fel

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 18, 2019 2 321

Membrii CSM au avut miercuri discuţii aprinse în legătură cu proiectul din Parlament de eliminare a pensiilor speciale ale magistraţilor, judecătoarea Andrea Chiş spunând că, după ce justiţia a rezistat timp de trei ani atacurilor la independenţa acesteia, judecătorii şi procurorii se trezesc acum că sunt „duşmanul public numărul unu”, iar de când a venit noul Guvern se produce în continuare o „divizare” în societate.
Un discurs mai dur a avut judecătoarea Andrea Chiş, care i-a spus ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, că de când a venit noul Guvern se produce o divizare în societate, relatează hotnews.ro.
„Domnule ministru, eu am fost extrem de dezamăgită de ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni. De trei ani de zile, Justiţia este cea care rezistă atacurilor împotriva independenţei ei, fiind un pilon extrem de important al statului de drept. Pentru apărarea Justiţiei, care, iată, se bucură de încredere publică, oamenii au ieşit în stradă în cursul acestui an şi am stopat cât am putut unele modificări nocive ale legilor Justiţiei.
Şi ce am constatat este că primul lucru care se întâmplă – mă adresez dumneavoastră ca unui om politic – de când a venit noul Guvern, am constatat că în continuare se produce o diviziune în societate. Toate guvernele au făcut la fel. Se arată cuiva – ăsta este duşmanul.
Şi dintr-odată, după trei ani de zile în care am rezistat, cum am putut, ne trezim că noi suntem duşmanul. Judecătorii şi procurorii suntem duşmanul public numărul unu pentru că avem nişte ‘pensii nesimţite’. Şi de la pensii, chiar dacă politicul nu a zis, am ajuns la ‘salarii nesimţite’. Mi se pare extrem de greşit ca orice campanie electorală să se bazeze pe divizarea societăţii şi pe arătarea Justiţiei ca un balaur”, a afirmat Andrea Chiş.
În replică, Predoiu a anunţat că va transmite premierului şi membrilor Guvernului poziţia CSM, dar a subliniat că au fost anumite excese în ceea ce priveşte drepturile salariale şi modul de calcul al pensiilor.

„Am notat punctul dumneavoastră de vedere şi o să transmit Guvernului toate detaliile şi consecinţele. Este vorba de o procedură în Parlament, dar o să transmit primului-ministru şi membrilor Guvernului. În ceea ce priveşte discursul dumneavoastră, doamnă Chiş, vă fac un compliment, orice om politic ar putea lua lecţii de la el. Vreau să spun că niciodată acest Guvern nu a folosit sintagma ‘pensii nesimţite’. Acest Guvern încearcă să corecteze o serie de lucruri care nu vin de ieri, de azi, vin din trecut. Cred că acelaşi echilibru trebuie să îl avem şi când constatăm că au fost anumite excese în ceea ce priveşte drepturile salariale şi modul de calcul al pensiilor. Este un proces, va continua, vedem cum se termină. Un lucru pot să vă promit – tot ce se discută aici va fi transmis cu bună credinţă Guvernului şi chiar se va lua în discuţie acolo poziţia dumneavoastră”, a transmis Predoiu.

2 comentarii

  1. Mircea Marian:
    Nu înțeleg cum nimeni, dar nimeni, din corpul magistraților nu vede (sau nu vrea să vadă) prăpastia care se deschide între ei și societate din cauza pensiilor speciale.
    Nu înțeleg de ce nimeni nu se dezice de atitudinea aceasta sfidătoare: “avem susținerea pensionarilor speciali de la CCR, nu vă puteți atinge de pensiile noastre”.
    Eu nu le cer să renunțe complet la aceste pensii. Dar măcar veniți spre societate și încercați să corectați aberațiile care permit ca un fost șef de pușcărie să primească peste 70.000 de lei pensie, pe lună. Hai să discutăm o formulă de recalculare: e chiar așa grav dacă pensia medie a magistraților se duce în 15.000 de lei pe lună, de vreo 12 ori peste pensia medie a muritorilor de rând, față de 18.000 de lei, cât e acum?
    E crimă de lese-majeste dacă ne gândim că ați putea munci până la 55 de ani, când 4-5 milioane de uvrieri așteaptă să facă 65 de ani?
    E cumplit de trist când vezi că toată breasla magistraților e solidară în fața primejdiei de a pierde 2-3 lei la pensie, dar când Dragnea dorea să o subjuge lui alde Florea și Netejoru, mereu se găseau magistrați care să justifice PSD-ul.
    Nici unul din sutele de mii de cetățeni care și-au mâncat sănătatea stând în frig în februarie 2017 sau inhalând gazele jandarmilor, în august 2018, ca să-i apere pe magistrați de cizma PSD, nu s-ar fi gândit să ceară un leu recompensă, doamna judecător Alina Corbu.
    Să nu credeți, stimati magistrați, că veți putea sfida nesfârșit întreaga societate, prin alianța oportunistă cu pensionarii lui Dorneanu et. co.
    Dar dacă, știind ceea ce știu azi, m-aș întoarce în timp, aș mai ieși în stradă, în frig, în fața jandarmilor puși să îmi rupă oasele, pentru a apăra independența justiției? Fără ezitare, da.

Scrie un comentariu

Articole similare