Închide

Dirijorul Filarmonicii Transilvania conduce Royal Philharmonic Orchestra în concert de 1 Mai la Londra

Cultură by Actual de Cluj - apr. 26, 2019 0 136

Dirijorul Filarmonicii Transilvania din Cluj ajunge să conducă una dintre cele mai aclamate orchestre britanice, Royal Philharmonic Orchestra, într-un concert programat în 1 mai.

Institutul Cultural Român din Londra organizează, în datele de 1 şi 3 mai, două concerte de gală susținute de una dintre mai aclamate orchestre britanice ale momentului, Royal Philharmonic Orchestra. Prestigioasei orchestre i se va alătura, în prima zi a lunii mai, reputatul violonist Alexandru Tomescu, pentru un concert ce va avea loc sub bagheta dirijorului clujean Gabriel Bebeșelea, pe cunoscuta scenă muzicală a Cadogan Hall. Două zile mai târziu, Royal Philharmonic Orchestra va concerta din nou alături de celebrul violonist român la Winchester Cathedral, una dintre cele mai mari și frumoase catedrale gotice din Europa, la pupitru aflându-se de această dată dirijorul Chris Petrie, promotor al muzicii româneşti în Marea Britanie.

Din programul primului recital, care promite să fie o călătorie de descoperire în patrimoniul muzical românesc, fac parte „Suita Nr. 2” de George Enescu și fermecătoarea „Baladă pentru vioară şi orchestră” a lui Ciprian Porumbescu, alături de „Concertul Nr. 3 pentru vioară” al lui Saint-Saëns, și ultima simfonie a lui Mozart, „Simfonia Nr. 41”.  Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj și, pe lângă această poziție, stagiunea actuală și cele viitoare îl anunță la pupitrul unor orchestre precum Rundfunk-Sinfonieorchester şi Konzerthausorchester din Berlin, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Ulster Orchestra Belfast, Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov” din Rusia, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă și Singapore Symphony Orchestra. E absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Petre Sbârcea, şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Gabriel Bebeșelea este în prezent doctorand al aceleiaşi universităţi. Gabriel Bebeșelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa prof. Mark Stringer.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare