Închide

Directorul Untold își face SRL ca să organizeze festivalul anul viitor

Actualitate by Mihai Prodan - oct. 21, 2015 0 1215

Cel mai mare festival din Ardeal, care a avut prima ediție în acest an la Cluj, va fi organizat săptămâna viitoare de un parteneriat între o federație de ONG-uri și un SRL privat.

Festivalul de muzică electronică ce a adus în acest an 60.000 de participanți la prima ediție a fost organizat în acest an de federația Share, care adună sub umbrela sa zeci de ONG-uri implicate în proiectul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Cum federația își încheie mandatul în acest an, am întrebat organizatorii cine preia juridic organizarea festivalului de anul viitor, ce aduce bani importanți organizatorilor – la un buget de 4,5 milioane de euro impactul financiar în întreaga comunitate a ajuns la 23 milioane de euro.

Răspunsul – federația Share rămâne co-organizatori, dar jumătate din sarcini – și din venituri – îi preia un SRL. Explicația vine de la Bogdan Buta, directorul festivalului, care spune că ideea festivalului i-a aparținut de la bun început: a înregistrat conceptul festivalului pe numele său, și a înființat un SRL alături de un om de afaceri din Cluj. „Încă de anul trecut se știa că există ownership-ul festivalului ca propunere din partea mea”, spune el. „Federația Share a fost delegată și împuternicită de municipalitate să gestioneze programul Capitalei Europene a Tineretului și am hotărât ca pentru acest an festivalul să fie organizat în integralitate de federația Share. Dar învățând din ce s-a întâmplat și ținând cont că sunt foarte multe necunoscute, nu știm dacă va mai exista susținere din partea autorităților publice, a fost nevoie să extindem colaborarea. La fel ca orice alt eveniment mare din lume, un festival se organizează ca o colaborare între entități comerciale și ONG-uri. Untold va fi co-organizat de Share și Untold SRL. Conceptul evenimentului e gestionat de noi, drepturile de autor pe festival sunt ale mele, pe persoană fizică”.

Cine a înființat Untold SRL? Chiar el, recunoaște Buta – deține 49% din părțile sociale, în vreme ce 51% sunt deținute de omul de afaceri Sorin Gadola, care se implică și ca persoană fizică în asigurarea fluxului de capital pentru organizarea ediției de anul viitor. „Pot aduce asigurări că din acest punct de vedere, dincolo de echipa actuală și cei implicați în acest an în organizarea evenimentului, din acest moment se alătură și un investitor privat, Sorin Gadola. Familia Gadola poate aduce bonitate considerabilă și un plus de valoare în relația cu toate părțile implicate în viitor”, a explicat Gadola.

Pentru ediția de anul viitor organizatorii festivalului trebuie să asigure 5 milioane de euro – o creștere estimată cu 10% față de prima ediție. Ar putea părea mult, dar veniturile totale ale primei ediții ajung la 23 milioane de euro. „Bugetul pe anul viitor e similar cu cel din acest an, cu o creștere de 10%, spre 5 milioane de euro. Sorin Gadola va asigura e un aport de siguranță, practic evenimentul se autosusține. Sunt bani cu care dacă anul viitor municipalitatea nu dă bani, să putem plăti avansurile pentru artiști, ca să-i putem anunța. Am colaborat și la prima ediție”, explică acum Buta.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.