Închide

Directorul TIFF face film despre evreii din România, îl proiectează la Cluj, miercuri vine cu echipa

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 31, 2015 0 369

Un documentar despre comunitatea evreilor din România va fi difuzat din 1 aprilie la cinematograful Victoria din Cluj: e regizat de directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania, Oana Giurgiu.

Pelicula acesteia, „Aliyah DaDa”, va fi proiectată miercuri seara în prezența echipei filmului, la ora 19.30.

Aliyah DaDa este o incursiune personală a regizoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relația  dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, ce îmbină contextul istoric cu amintiri și istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

În 1882, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi, drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne, într-o relație de iubire și ură ale cărei consecințe nu le vom putea cuantifica vreodată, explică Oana Giurgiu. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel.

Aliyah DaDa a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică și de public. „Asta face Oana Giurgiu cu acest film: informează, expune, rememorează. Şi acesta e meritul ei exemplar. În două ore şi crude şi plastice, şi dure şi umane, şi cu fruntea încruntată şi cu un zâmbet în colţul gurii, avem întreaga istorie a unei relaţii complicate”, notează LiterNet.ro, explicând că filmul este „teribil de necesar”. „E un film care nu doar merită văzut, ci trebuie văzut. E un film care ne interesează pe toţi”.

Aliyah DaDa este primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, producător Libra Film, director executiv al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Montajul filmului este semnat de Letiția Ștefănescu, iar imaginea de Mihai Tănase.

Programul proiecțiilor din săptămâna 3-9 aprilie la Cinema Victoria:
Sâmbătă   4 aprilie, ora 20:00
Duminică 5 aprilie, ora 15:00
Luni         6 aprilie, ora 17:00
Marți        7 aprilie, ora 19:30
Miercuri   8 aprilie, ora 17:00
Joi            9 aprilie, ora 22:00

Nici un comentariu

Scrie un comentariu